«Έδειξε» Μπασιάκο και ΚΕΔ

0

«Κανείς δεν καθοδήγησε κανέναν στην διαδικασία αυτή. Όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, λειτούργησαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους Δεν άλλαξα στάση, όταν γίναμε κυβέρνηση. Ως μέλος της κυβέρνησης, συνέχιζα να πιέζω καταστάσεις, ώστε να βρεθεί μια λύση. Η πολιτική απόφαση για τις ανταλλαγές ανήκει στον Ε. Μπασιάκο και η ευθύνη της υλοποίησής τους στην ΚΕΔ». Τάδε έφη ο Αλέξανδρος Κοντός στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου από την οποία κλήθηκε να διευκρινίσει για ποιον λόγο ανέχθηκε την αποδοχή εκ μέρους του Πέτρου Δούκα, της νέας εισήγησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, την παραίτηση απ’ τη δίκη, την παράδοση οικοπέδων-φιλέτων στη Μονή αντί της έκτασης της Βιστονίδας, την απόδοση οικοδομήσιμου δασικού χαρακτήρα σε μη χαρακτηρισμένη έκταση στην Ουρανούπολη.
Η κατάθεση Κοντού
Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως η Βιστονίδα και οι παραλίμνιες όχθες της, «παραδόθηκαν οριστικά στη Μονή Βατοπεδίου το 2003 από το ΠΑΣΟΚ – τουλάχιστον αυτό μας είπαν όλοι οι νομικοί». Όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση, τον Μάρτιο του 2004, εκείνος απ’ τη θέση του υφυπουργού, συνέχισε να προσπαθεί να βρει μια λύση που να εξυπηρετεί τους καλλιεργητές και αλιείς, που κινδύνευαν να χάσουν τις περιουσίες τους. Αρχές του Ιουλίου, μαζί με εκπροσώπους της κοινωνίας της Ξάνθης, επισκέφθηκε τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Πέτρο Δούκα, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα, αν και είχε ήδη υπογράψει την παραίτηση απ’ τη δίκη. «Μάλλον θα το είχε ξεχάσει» εκτίμησε ο μάρτυς.
Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή φορέων της Ξάνθης, επισκέφθηκε τους εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος δήλωσε «αναρμόδιος». Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2004, ήταν σειρά του Ε. Μπασιάκου να δεχθεί τις επισκέψεις – και τον Ιανουάριο του 2005, ο τελευταίος του γνωστοποίησε πως βρέθηκε νόμιμη λύση υπό μορφήν ανταλλαγών. «Η πολιτική απόφαση ανήκει στον Ε. Μπασιάκο» εκτίμησε ο μάρτυς. «Αυτός πήρε την πρωτοβουλία να ρωτήσει σχετικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και να μου ανακοινώσει την απόφαση».
Ερωτηθείς γιατί δεν συνάντησε νωρίτερα τον Π. Δούκα, να τον ενημερώσει για την εκκρεμούσα υπόθεση, ο κος Κοντός απάντησε πως «δεν γνωρίζαμε πως είχε μπει η υπογραφή – είχαμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τρέχαμε όλοι και δεν προλαβαίναμε».
Τον αρχικό του προϊστάμενο, Σάββα Τσιτουρίδη, τον ενημέρωσε μεν για το μεγάλο πρόβλημα, αλλ’ όχι και για τις δικές του συναντήσεις: «Δεν ενέπιπτε στις υποχρεώσεις μου να ενημερώσω τον κ. Τσιτουρίδη για τις επαφές που έκανε το συντονιστικό όργανο της Ξάνθης στην Αθήνα. Ήταν ένα θέμα του Νομού» υποστήριξε.
– «Μάλλον λειτουργήσατε ως βουλευτής Ξάνθης» εκτίμησε η Θ. Τζάκρη. «Ένας υπουργός επιλύει ένα ζήτημα διαχέοντάς το στην υπόλοιπη χώρα;»
– «Η ζημιά για το Δημόσιο, έγινε όταν εκχωρήθηκαν οι εκτάσεις της Θράκης στη Μονή Βατοπεδίου» απάντησε ο κος Κοντός.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε επίσης πως η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου του, Σ. Μαντέλη, δεν τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει από τις νομαρχίες της χώρας, την καταγραφή των διαθέσιμων εκτάσεων «που έχουν τουριστική και οικοπεδική αξία» πριν τις ανταλλαγές. Κατά τον κ. Κοντό, «μπορεί αυτό να έγινε στο πλαίσιο καταγραφής ρουτίνας που είχε ξεκινήσει το 2002».
Η κα Μαντέλη, δεν τον ενημέρωσε, ούτε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει γνωμοδότηση απ’ το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Χρ. Μπότσιο, με την οποία η έκταση των 8600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, αντιμετωπιζόταν πλέον ως δασική. «Το θέμα της Ουρανούπολης το πληροφορήθηκα 7 μήνες μετά το συμβόλαιο, από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Βαγιωνάς και Φλωρίνης» ανέφερε ο μάρτυς. Άλλωστε, «οι υπηρεσίες, προκειμένου να μην ασχολούνται με τα θέματα, συνηθίζουν να κάνουν ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο».
Οι διαθέσιμες εκτάσεις του υπουργείου του, «δεν παραχωρήθηκαν στην ΚΕΔ, αλλά απλά γνωστοποιήθηκαν». Στον πρώτο γύρο των ανταλλαγών, η υπογραφή του μπήκε πλάι σ’ αυτήν του Ε. Μπασιάκου για λόγους τυπικούς, ενώ στο δεύτερο γύρο, ευθύνη είχε πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, «την ευθύνη των ανταλλαγών, είχε η ΚΕΔ. Παρότι προσπάθησε ο γ.γ. του υπουργείου μας, ενημέρωση δεν είχαμε».
Για αρκετά ζητήματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε άγνοια: Δεν γνώριζε πως είχε γίνει η διάσκεψη των πρωτοδικών στη Ροδόπη που δικαίωνε το Δημόσιο και πως δημοσιεύθηκε προσφάτως. Δεν γνώριζε πως η αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου του και της ΚΕΔ είχε χαρακτήρα «εμπιστευτικόν» και πως ο Κώστας Κιλτίδης έχει ζητήσει να υπάρξει χαρακτηρισμός της έκτασης της Ουρανούπολης από δασάρχη. Ούτε την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη, παρέλαβε ποτέ: «Ουδέποτε έχω παραλάβει αυτό το έγγραφο και δεν υπάρχει και στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου. Εγώ δεν το έχω πάρει. Δεν ξέρω αν το πήρε ο υπουργός» ανέφερε ο κος Κοντός.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …