Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Στο «κόκκινο» οι εφημερίες των γιατρών

Στο «κόκκινο» οι εφημερίες των γιατρών

0

Αναβρασμός επικρατεί στο Νοσοκομείο Ξάνθης τόσο από το γεγονός ότι παραμένει ακέφαλο μετά την «πρόωρη λήξη της θητείας» του κ. Αντωνακάκη και του μη επίσημου διορισμού μέχρι τώρα του αντικαταστάτη του αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα κατάρτισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων εφημερίας για το μήνα Οκτώβριο με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εφημερεύουν οι κλινικές του νοσοκομείου με ότι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς! Έτσι κλήθηκε επειγόντως τόσο από την αντιπρόεδρο κα Τσακίρη όσο και από τους νοσοκομειακούς γιατρούς ο πρόεδρος του ΔΥΠΕ κ. Δελής να επισκεφτεί το νοσοκομείο για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Αναζητούνται εφημερεύοντες γιατροί
Τη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να καταρτιστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα εφημεριών έκαναν στην έκτακτη γενική συνέλευσής τους η Ένωση των Γιατρών του ΕΣΥ του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου. Το πρόβλημα συσχετίζεται με την εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το μήνα Οκτώβριο σύμφωνα με την οποία αφήνει το δικαίωμα της υπέρβασης πέραν των 48 ωρών εβδομαδιαίας συνολικά απασχόλησης, στη θέληση μόνο του εργαζόμενου.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα πλαίσια της νομοθεσίας που αφορά την ασφαλή υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων (ασφαλής τρόπος εφημέρευσης) κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει στον εργαζόμενο συνολικά εβδομαδιαία απασχόληση, τακτική και υπερωριακή πέραν των 48 ωρών για τους ειδικούς και πέραν των 56 ωρών για τους ειδικευόμενους γιατρούς, εκτός και αν ο ίδιος και μόνο ο ίδιος ο εργαζόμενος και μόνο με δική του βούληση και αφού το δηλώσει ρητά ( ενυπόγραφη συναίνεση στο πρόγραμμα εφημερίας) δύναται να προσφέρει τις υπηρεσίες του υπερωριακά πέραν των 48 ωρών ανά εβδομάδα…
Ο πρόεδρος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. Χατζηδημητρίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: « Από τη χρήση του παραπάνω δικαιώματος εκ μέρους των περισσοτέρων συναδέλφων από τον μήνα Οκτώβριο προέκυψε αδυναμία να καταρτιστούν ολοκληρωμένα προγράμματα εφημέρευσης με άμεσο κίνδυνο αδυναμίας εφημέρευσης κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου Ξάνθης μετά τις 13-10-08, με όλους τους κινδύνους που θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Επίσης γνωστοποιούμε το ότι θα προέκυπτε το πρόβλημα αδυναμίας καταρτισμού πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης ήταν γνωστό στο υπουργείο ( στη περίπτωση μας που είναι και ο εργοδότης μας) ήδη πριν από το 2004 και παρόλα αυτά δεν έλαβε κανένα μέτρο για να το επιλύσει, αφού και από αυτά ακόμη που είχε υποσχεθεί δεν υλοποίησε κανένα».
Η σοβαρότητα του προβλήματος επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Ξάνθης, σύμφωνα με το οποίο αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της αδυναμίας καταρτισμού ολοκληρωμένων προγραμμάτων εφημέρευσης, αφού δεν έχει το δικαίωμα « του εντέλλεστε » προς τους συναδέλφους γιατρούς που δεν δηλώνουν ρητά τη θέληση τους να προσφέρουν υπηρεσίες καθ’ υπέρβαση του 48ώρου.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ήδη γνωστή στο υπουργείο , πράγμα που επιβεβαιώνεται από το με αριθ. Πρωτ.Γ.Γ. 2372/1-10-08 έγγραφο του γραμματέα του υπουργείου κυρίου Αριστείδη Καλογερόπουλου με το οποίο απευθύνεται προς τους Διοικητές των ΥΠΕ και τους Διοικητές των Νοσοκομείων, και αναθέτει στο Διοικητή του Νοσοκομείου να εκπονήσει και να υλοποιήσει τα προγράμματα εφημέριων τονίζοντας ότι ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη Διοίκηση των νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, που συνεδρίασε στις 8-10-2008, με το υπ. Αριθ. πρωτ. 15189 έγγραφο δηλώνει ουσιαστικά αδυναμία να δώσει λύση ( να εφαρμόσει δηλαδή το εντέλλεστε, που υπεδείκνυε πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου, προς τους γιατρούς για πέραν του 48ώρου εβδομαδιαία απασχόληση… ) και μάλιστα δια της αντιπροέδρου του Δ.Σ., κυρίας Ε. Τσακίρη ότι προσκάλεσε ( τηλεφωνικώς και με φαξ ) η ίδια τον πρόεδρο της ΔΥΠΕ κύριο Δελή να επισκεφθεί επειγόντως το Νοσοκομείο Ξάνθης για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Πρόσκληση απευθύνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί προς τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης ή στον νόμιμο αντικαταστάτη του ( ακόμη και στον νέο Διοικητή του νοσοκομείου, αν στο μεταξύ θα έχει διοριστεί…) να παραβρεθεί στη συνέλευση των γιατρών που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείο Ξάνθης τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου και ώρα 1μ.μ., προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…