Η κρίση «χτυπά» και την οικοδομή

0

Φρενίτιδα έχει καταλάβει τις κυβερνήσεις όλων των κρατών που τρέχουν να προλάβουν και να περιμαζέψουν τις οικονομίες που κλυδωνίζονται από μια χρηματοπιστωτική κρίση που ούτε το εύρος της ακόμη μπορεί να προσδιοριστεί ούτε η διάρκειά της. Τα σημάδια της στην Ελλάδα προς το παρόν είναι ορατά σε δύο τομείς: α) Στην καταναλωτική πίστη δηλαδή στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές τράπεζες – τα προϊόντα των τραπεζών – που η διάθεσή τους έχει γίνει πιο δυσχερής καθώς οι ελληνικές τράπεζες παρότι έχουν επάρκεια σε ρευστότητα αλλά για οποιαδήποτε πλεονάζοντα κεφάλαια δεν μπορούν να δανειστούν από ξένες τράπεζες με την ίδια ευκολία που το έκαναν παλιότερα γιατί τα επιτόκια είναι υψηλά με το σύνηθες αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να μετακυλύετε στους καταναλωτές που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δανεισμό με υψηλότερα επιτόκια και δυσχερέστερους όρους δανεισμού και β) στη ψυχολογία των καταθετών οι οποίοι νιώθουν ανασφάλεια γεγονός που προκάλεσε την αύξηση του εγγυημένου ορίου καταθέσεων από 20.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ για ένα χρόνο και επειδή υπάρχει τάση ανόδου των επιτοκίων καταθέσεων ιδιαίτερα στις προθεσμιακής μορφής, στις εμπορικές τράπεζες παρατηρείται μεγάλη εισροή καταθέσεων στις μορφές αυτές με αποτέλεσμα αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικοδομική δραστηριότητα κάτι που προκάλεσε σταθεροποίηση στις τιμές των ακινήτων – όπως μας επιβεβαιώνει ο κτηματομεσίτης κ. Νίκος Χατζηνικολάου με παράλληλη αύξηση των επενδύσεων σε χρήσεις γης.
Οικόπεδα αγοράζουν οι Ξανθιώτες
Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της κτηματαγοράς στην Ξάνθη: Απ’ την μια σταθεροποίηση των τιμών στα ακίνητα που όμως μεταφράζεται σε συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους των κατασκευαστών με αποτέλεσμα να μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα και να υπάρχει στασιμότητα στη διάθεση των ήδη κατασκευασμένων ακινήτων. Απ’ την άλλη μεταστροφή του ενδιαφέροντος των καταθετών σε χρήσεις γης (οικόπεδα).
Κρίση στην οικοδομή
Ο κλάδος που αποτελούσε ένα από τα πιο δυναμικά στηρίγματα της οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο βρίσκεται σε ύφεση εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά και εμφανίζει συνεχή αποδυνάμωση. Η οικονομική στενότητα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι ο όγκος κατασκευής υποχώρησε κατά 20,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2007 και παράλληλα ο αριθμός των νέων αδειών μειώθηκε κατά 9,5%. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η οικοδομική δραστηριότητα έπεσε κατά 15,2% και εκδόθηκαν 40.241 νέες άδειες από 48.419 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-16,9%).
Ο όγκος κατασκευής υποχώρησε 20,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι νέες άδειες μειώθηκαν κατά 9,5%. Το 7μηνο η μείωση είναι 15,2%
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Αττική, της οποίας η οικοδομική δραστηριότητα αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 35% του συνόλου της χώρας, η πτώση της οικοδομής έφθασε το 23%.
Εντονότατο είναι το πρόβλημα και σε Στερεά Ελλάδα με υποχώρηση 48,6%, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία από 25% και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με μείωση κατά 22,6%. Μόνο στη Δυτική Ελλάδα παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 18,6%.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…