Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Διεθνής διάκριση με το βραβείο «ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ»

Διεθνής διάκριση με το βραβείο «ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ»

0

Ο κ. Αντωνίου ανέδειξε τον εποικοδομητικό ρόλο του χρόνου στην οργάνωση των πολύπλοκων συστημάτων και την πιθανολογική-στατιστική περιγραφή της πολυπλοκότητας και του χάους στη φύση. Να σημειωθεί ότι το Βραβείο Πριγκοζίν θεσπίστηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Νομπελίστα Ηλία Πριγκοζίν, από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο Σιένα και το Αγγλικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Wessex. Κάθε χρόνο απονέμεται σ’ έναν επιστήμονα που διακρίνεται παγκοσμίως για την έρευνά του στα πολύπλοκα-οικολογικά συστήματα. Το βραβείο απονεμήθηκε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008, σε Ειδική Τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο, στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Η Βιώσιμη Πόλη 2008», που διεξάγεται από 24 έως και 26 Σεπτεμβρίου 2008. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Σιένα, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Wessex και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Γεννήθηκε στις 12 – 10 – 1955 στον Πειραιά είναι Καθηγητής στον Τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας. Πτυχίο Φυσικής Πανεπιστήμιου Αθηνών (1980) (βαθμός: Λίαν καλώς).Διδακτορικό δίπλωμα PhD Θετικών Επιστημών από University of Brussels (1988). (Άριστα με έπαινο από την εξεταστική Επιτροπή) . Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ., καθώς και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος. Επίσης είναι επίτιμος καθηγητής στα Πανεπιστήμια ‘Αγιας Πετρούπολης και Λομονόσωφ Μόσχας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στην Ρωσία, το οποίο έχει δραστηριότητες αντίστοιχες του CERN. Διατέλεσε Αν. Διευθυντής των Διεθνών Ερευνητικών Ινστιτούτων Σολβε (Solvay) Φυσικής και Χημείας, στις Βρυξέλλες, επί μία δεκαετία, με Διευθυντή τον Ηλία Πριγκοζίν. Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της Ευρω-Ρωσικής Επιστημονικής Συνεργασίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με πλούσιο συγγραφικό Έργο που καλύπτει ευρύ πεδίο εφαρμογών της Πολυπλοκότητας (βιο-ιατρική, πληροφορική και διαδίκτυο, νανοτεχνολογία). Στις διεθνείς διακρίσεις του περιλαμβάνονται το Βραβείο Ντε Ντοντερ (De Donder) της Βελγικής Ακαδημίας Επιστημών και το Βραβείο Καπιτσα (Kapitza) της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστήμων. Επίσης, είναι διοργανωτής πολλών σημαντικών διεθνών συνεδρίων, μεταξύ των οποίων τα Συνέδρια Σολβε 1998 στην Ιαπωνία και 2001 στους Δελφούς. Τηλ. 6937222337

Σταχυολόγηση απόψεων του καθηγητή.
Ο γενετικός προγραμματισμός
Σ ‘ότι αφορά το γενετικό προγραμματισμό εκείνο που μπορούμε να πούμε κατά τον κ. Αντωνίου είναι το εξής: Η εξέλιξη των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής, ανάγεται στην επιλογή των δυνατοτήτων που ενυπάρχουν στον γενετικό κώδικα ή δημιουργούνται από μεταλλάξεις. Αυτή η βάση της βιολογικής εξέλιξης αξιοποιείται στο γενετικό προγραμματισμό, όπου το αρχικό πρόγραμμα μεταλλάσσεται με βάση νέα δεδομένα, είτε άλλους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να είναι και τυχαίοι ώστε να επιλέγονται οι εκάστοτε επιδιωκόμενες μορφές- λύσεις.
Με τους γενετικούς εξελικτικούς αλγορίθμους για πρώτη φορά επιλύθηκαν προβλήματα εξαιρετικής πολυπλοκότητας, όπως ο σχεδιασμός φαρμάκων και κυκλωμάτων, είτε η οργάνωση αλυσίδων εφοδιασμού.
Μη έχοντας ακόμη διαβεί το οριακό σημείο το οποίο θέτει η σημερινή τεχνολογία στην πορεία προς την αυξανόμενη σμίκρυνση, οι ερευνητικές ομάδες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τους συμβατικούς επεξεργαστές, δημιουργώντας νέες μεθόδους και γλώσσες προγραμματισμού.
Η τεχνολογία, όμως, του πυριτίου ήδη αγγίζει τα όριά της. Εάν απαιτήσουμε να αυξηθεί η πυκνότητα των στοιχείων ημιαγωγών τα οποία συνθέτουν ένα μικροκύκλωμα, προσκρούουμε σε ένα απαγορευτικό τοίχο ( υπερθέρμανση, αλληλεπιδράσεις γραμμών, ισχυρές παραμορφώσεις στη επεξεργασία). Κατά συνέπεια η μοναδική διέξοδος στην κατασκευή νέων κυκλωμάτων για υπολογιστές, οδηγεί από τη μικροκλίμακα (εκατομμυριοστό του μέτρου) στη νανοκλίμακα, (δισεκατομμυριοστό του μέτρου) και αντίστοιχα στη λεγόμενη νανοτεχνολογία.
Τόσο στη μικροτεχνολογία, όσο και στη νανοτεχνολόγια, οι υπολογισμοί των ζωνών ενέργειας και των ιδιοτήτων μεταφοράς, γίνονται βάσει της κβαντικής θεωρίας, η δε επεξεργασία της πληροφορίας γίνεται με κλασικό τρόπο.
Σήμερα διερευνώνται εντατικά δύο νέες δυνατότητες νανοτεχνολογίας, συγκεκριμένα νέοι εξωτικοί ημιαγωγοί και τα βιο-τσιπ.
Η συνεχής σμίκρυνση στην κατασκευή των κυκλωμάτων οδηγεί την τεχνολογία σε αδιέξοδο. Ήδη προσεγγίζεται πλέον ο μέγιστος αριθμός ημιαγωγικών στοιχείων, τα οποία με συμβατικές μεθόδους είναι εφικτό να χωρέσουν σε αυτά τα μικροκυκλώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιστήμη στρέφεται, πλέον, προς τη νανοτεχνολογία και τη δημιουργία κυκλωμάτων με δομικά στοιχεία όπως τα μακρομόρια.
Αυτός ο επίπονος αγώνας δρόμου προς την υπερμικροποίηση, οδηγείται-κατά τον κ. Αντωνίου- με μαθηματική βεβαιότητα στη διαπίστωση ότι το 2020- δηλαδή σε λιγότερο από 20 χρόνια- για κάθε bit επεξεργασίας προβλέπεται αντίστοιχα η χρήση ενός ατόμου. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση μας πείθει ότι εισερχόμαστε σιγά σιγά στην κβαντική επεξεργασία της πληροφορίας.
Πριν από την καταλυτική απόφαση να παρακάμψουμε συνολικά τη φιλοσοφία των σημερινών υπολογιστών-υποστηρίζει ο καθηγητής Γιάννης Αντωνίου- κάτι το οποίο αναγκαστικά θα συμβεί στο μέλλον, διατίθενται προσωρινά ενδιάμεσες λύσεις. Έτσι ενώ συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τη σημερινή τεχνολογική μας υποδομή, με τα συμβατικά τσιπ του πυριτίου και καθετί σχετικό, παρεμβαίνουμε στο λογισμικό, αναπτύσσοντας νέες λύσεις οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως νέες μέθοδοι προγραμματισμού. Το θέμα αφορά τους νευροϋπολογιστές, τους γενετικούς υπολογισμούς και την αναδυόμενη συλλογική νοημοσύνη. Όλες αυτές οι μέθοδοι υπολογισμού-προγραμματισμού λειτουργούν βασιζόμενες στην κλασική δυαδική λογική του 0 και 1.
Με βάση τις γνώσεις μας από τη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου, κατ απομίμησιν της φύσης, ήδη κατασκευάστηκαν υπολογιστικά συστήματα (νευρο-υπολογιστές) οι οποίοι επεξεργάζονται την πληροφορία σε διάφορα διαδοχικά επίπεδα επεξεργαστών (τεχνητών νευρώνων) με τρόπο που μιμείται τη μάθηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Δημόσια πρόταση (με αφορμή την βράβευση του Γιάννη Αντωνίου): να καθιερωθεί ο λόγος = αριθμός δημοσιεύσεων με θέματα επιστημονικά- λογοτεχνικά/αριθμός δημοσιεύσεων με θέματα διαφορετικά του αριθμητή. Αν ο λόγος είναι μεγαλύτερος του 0.1 ίσως έχουμε ελπίδα να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Ο σχολιαστής. e-mail, chess@xan.duth.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…