)Μην «πετροβολείτε» το επιχειρείν

0

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι συνθήκες επιβάλλουν και ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή, αξιόπιστη και σύγχρονη διακυβέρνηση», η επίμαχη φράση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου που έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων της Ροδόπης κ. Νικολαϊδης σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, θα πάρουν το δρόμο των κινητοποιήσεων!
Στην Ξάνθη, ο πρόεδρος του συνδέσμου Βιοτεχνών – βιομηχάνων κ. Βασίλης Σκαρλάτος δεν συμφωνεί με τη φιλοσοφία και την πρακτική των κινητοποιήσεων του επιχειρηματικού κόσμου όμως εκφράζει την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα όλη η κοινωνία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες με αύξηση της ανεργία και αύξηση των απολύσεων
«Μην πετροβολείτε το επιχειρείν»
Β. Σκαρλάτος:«Ο πρόεδρος του ΣΕΒ και γενικά η παραγωγική επιχειρηματική κοινότητα με τις δηλώσεις του δεν βάζει «φωτιά» στην κυβέρνηση αλλά προσπαθεί να συγκινήσει την κοινωνία η οποία είναι συνεπαρμένη από ένα αριστερόστροφο λαϊκισμό και οδεύει ταχύτατα προς τον πάτο. Εμείς είμαστε μια μεσαία τάξη βιοτεχνών και βιομηχάνων που ζυμώνεται μέσα στην κοινωνία, μέσα από την καθημερινή συναλλαγή. Βιώνει τα προβλήματα και αυτό το κομμάτι της κοινωνίας αυτή τη στιγμή άγχεται. Δεν υπάρχει άλλη λύση ακόμα και μ’ αυτούς που έμαθαν να σκέφτονται με μαρξιστικούς όρους. Άλλη διέξοδος από το να λειτουργήσουν και να αισθανθούν καλά οι επιχειρήσεις σ’ αυτό τον τόπο δεν υπάρχει. Αυτές δημιουργούν πλούτο και αφού δημιουργηθεί να το κουβεντιάσουμε πως θα τον μοιράσουμε σωστά. Έχουμε φτάσει να ακούμε γύρω μας μια ακατάσχετη φλυαρία»
Αναφορικά με τις κινητοποίησεις που εξήγγειλε ο ομόλογός του πρόεδρος στη Ροδόπη ο κ. Σκαρλάτος σημειώνει: «Τέτοιου είδους φιλοσοφίες και πρακτικές δεν αρμόζουν σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Πρόκειται για μια απενονενοημένη ενέργεια που δείχνει ότι δεν υπάρχει διέξοδος.
Εμείς στην Ξάνθη δεν θα μπούμε σ’ αυτό. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα διάχυτο κοινωνικό ρεύμα εναντίον των επιχειρήσεων και αυτό συμπαρασύρει και την πολιτική βούληση σε τέτοιο βαθμό που αναβάλλει τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων που είτε από μπλε είτε από πράσινη διακυβέρνηση να μπαίνουν κάποιοι στόχοι που ποτέ δεν υλοποιούνται».
Περιγράφοντας το οικονομικό σκηνικό ο κ. Σκαρλάτος κρίνει ως θετικότατο μέτρο την άτοκη δανειοδότηση των επιχειρήσεων από το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ όμως επισημαίνει ότι αυτό θα τροφοδοτήσει την αγορά με χρήμα το οποίο αφού κάνει ένα ή δύο κύκλους τότε θα αποδώσει και όχι άμεσα.
Επί του παρόντος δε βλέπει αύξηση της ανεργίας και απολύσεις: «Είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η ανεργία. Υπάρχουν αντιστάσεις από τις επιχειρήσεις για να μην γίνουν απολύσεις αλλά είναι μοιραίο ότι θα γίνουν. Κλάδοι όπως οι κατασκευές, η οικοδομή που δεν έχουν δουλειά, πώς θα συντηρήσουν το προσωπικό τους;»
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…