Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Καθαρή» η αγορά της Ξάνθης από ιρλανδικές διοξίνες

«Καθαρή» η αγορά της Ξάνθης από ιρλανδικές διοξίνες

0

Στη σκιά ενός διατροφικού σκανδάλου, με τις διοξίνες που βρέθηκαν σε προϊόντα χοιρινού που εισάγονται από την Ιρλανδία εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από το μικτό κλιμάκιο των τριών αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχίας Ξάνθης – Κτηνιατρική – Υγιεινής – Εμπορίου – προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά της Ξάνθης ως προς την καταλληλότητα των τροφίμων, ως την επάρκειά της και ως προς τις τιμές της, εν’ όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Καθαρή» η αγορά της Ξάνθης από ιρλανδικές διοξίνες
Αυτό διαβεβαιώνει μετά λόγου γνώσης που προέκυψε από έλεγχο ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής κ. Σάββα Μιχαήλ: «Καθημερινά μικτό κλιμάκιο από τις τρεις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους στην αγορά. Αναζητήσαμε παρτίδες ιρλανδέζικων προϊόντων χοιρινού όπως μορταδέλα πεπερόνε στα οποία βρέθηκαν διοξίνες. Δεν βρέθηκε καμιά παρτίδα από Ιρλανδία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και τα Σαββατοκύριακα και θα διαρκέσουν όλες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».
Επίσης ο κ. Σάββα διαβεβαιώνει ότι ο νομό μας έχει υπερεπάρκεια χοιρινού κρέατος, που είναι και το πλέον καταναλώσιμο είδος παρά το γεγονός ότι έκλεισε η ΣΕΠΕΚ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει πολλές χοιροτροφικές μονάδες και είναι εξαγωγικός νομός.
Το ίδιο διαβεβαιώνει και η χοιροτροφική μονάδα «Αφοι Μπαϊρα» που έχει μερίδιο 3% της πανελλήνιας αγοράς χοιρινού.
Οι τιμές ίδιες με τις περσινές στα κρέατα και στα οπωροκηπευτικά …καιρού επιτρέποντος
Στα περσινά επίπεδα εκτιμά ότι θα κυμανθούν οι τιμές του χοιρινού ο κ. Μπαϊρας με την επιφύλαξη ότι ίσως να αυξηθούν κατά ένα 5% τις γιορτινές μέρες. Κι αυτό γιατί οι κτηνοτρόφοι θα επιδιώξουν να βγάλουν τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς που ήταν πολύ υψηλές οι τιμές των ζωοτροφών οι οποίες φέτος έπεσαν. Σημειώνεται ότι το ζωντανό χοιρινό πωλείται από τους κτηνοτρόφους 1,50 ευρώ το κιλό ζωντανό και αφού ακολουθήσουν τα στάδια του σφαγείου και του κρεοπώλη φτάνει στον καταναλωτή 6.00 – με 6.50 ευρώ το κιλό.
Αυτές ήταν οι περσινές τιμές αλλά και οι φετινές τιμές της χοιρινής μπριζόλας που κυμαίνεται ανάλογα με το είδος του κρέατος από 4,80 – 6.50 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Εμπορίου κ. Βακιάνη.
Σημειώνεται ότι οι τιμές στο αρνί έιναι στα περσινά επίπεδα (8,90 – 9.90 στις 21/12/2007) ενώ η αγορά της γαλοπούλα δεν έχει ανοίξει ακόμη
Όσον αφορά τις τιμές των οπωροκηπευτικών ενδεικτικά αναφέρουμε: Ντομάτες: 1.22 – 1.50, κουνουπίδι: 0.90 – 097, λάχανο: 0.50. Σημειώνουμε ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και μέχρι στιγμής αυτές εκτιμώνται ευνοϊκές.
Στασιμότητα στις τιμές του χοιρινού κρέατος και στις Ευρωπαϊκές χώρες
Στα ίδια επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων παρέμειναν και κατά την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές παραγωγού χοιρινού κρέατος στα κυριότερα παραγωγικά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκε και περαιτέρω κάμψη. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα σε Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Ιρλανδία οι τιμές παραγωγού παρέμειναν καθηλωμένες, ενώ σημειώθηκε κάμψη κατά 1 έως 9 λεπτά το κιλό σε Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Σουηδία. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1.40 – 1.52 ευρώ το κιλό.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mariana xan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…