Πολλά έργα από «ξένους» πόρους

0

«Σημαντική» χαρακτηρίστηκε η απογευματινή συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης τόσο από την συμπολίτευση όσο και την αντιπολίτευση αφού κύριο θέμα ήταν η έγκριση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2009 που αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο. Την παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ξάνθης και ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση και συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις.
Καταγγελία Ανταμπούφη
Νωρίτερα και εκτός ημερησίας έγινε μια καταγγελία από τον επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκο Ανταμπούφη που αφορά στα επεισόδια της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου στα οποία τραυματίστηκε ο δημοσιογράφος κ. Σαμί Καραμπουγιούκογλου: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και αναίτια χρήση βίας από τη μεριά της αστυνομίας στη Νομαρχία Ξάνθης.
Καταδικάζουμε τον άνανδρο τραυματισμό δημοσιογράφου ο οποίος κάλυπτε τα γεγονότα.
Καταγγέλλουμε την ανεύθυνη και ακατανόητη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ απέναντι σε μαθητές που διαδηλώνουν και μάλιστα ειρηνικά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανταμπούφης, ενώ ο κ. Δήμαρχος αναφερόμενος στα γεγονότα εξέφρασε τη λύπη του επισημαίνοντας πάντως ότι δεν ήταν εκτεταμένες οι ζημιές.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» κ. Χρίστος Πούλιος κατέθεσε επιστολή στην οποία κατέθετε πρόταση για τη ίδρυση Δημοτικού Ταμείου Αλληλεγγύης το οποίο να παρέχει οικονομική βοήθεια σε άπορους συνδημότες μας.
Στο κενό η πρόταση Πούλιου για ίδρυση Δημοτικού Ταμείου Αλληλεγγύης
Ο κ. Πούλιος σημείωσε ότι είναι καιρός ο δήμος να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και ν’ αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση πρωτοβουλίες. Απαντώντας όμως ο Δήμαρχος είπε ότι ο δήμος το κοινωνικό του πρόσωπο το δείχνει με μια σειρά δράσεις και προγράμματα όπως «Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακού σταθμούς, και ΚΑΠΗ και πρόσθεσε ότι εξετάστηκε η πρόταση του κ. Πούλιο από τις υπηρεσίες όμως κρίθηκε ανεφάρμοστη καθώς δεν προβλέπεται από το Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Προς επίρρωσιν των λόγων αναφέρθηκε στο παράδειγμα του κ. Τζίμα – όταν είχε συστήσει κάτι παρόμοιο ως δήμαρχος Δράμας – στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπέρβαση καθήκοντος.
Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Ξάνθης 2009
Δήμαρχος: «Η φιλοσοφία μας είναι μεγάλος δήμος με τη ζεστασιά της γειτονιάς»
«Αναπτυξιακό» χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ο κ. Δήμαρχος προσθέτοντας ότι σχεδιάστηκε με βάση τους εξής στόχους Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες , να συμβάλλει στη βελτίωση του ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη του δήμου. Για το λόγο αυτό – σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο – δόθηκε βαρύτητα σε έργα προσβασιμότητας, υποδομών , ανάπτυξης, ευρυζωνικότητας.
Αναλύοντας τα… τεχνικά στοιχεία του τεχνικού προγράμματος επεσήμανε ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 13.893.317 ευρώ και μόνο το 1.100.000 ευρώ είναι από δημοτικούς πόρους ενώ το συνολικό ποσό προϋπολογισμού των έργων ανέρχεται σε 27.809.942 ευρώ. Σημείωσε ότι οι «ξένοι πόροι» προέρχονται από προγράμματα όπως το «Αλ. Μπαλτατζής», ΟΠΑΑΧ, «Κοινωνία της Πληροφορίας»
Αναφερόμενος ενδεικτικά στα κυριότερα έργα που θα ολοκληρωθούν ή θα ξεκινήσουν μέσα στο 2009 σημείωσε: Την αποκατάσταση του Δημαρχείου (1 εκ. ευρώ) και τη χρηματοδότηση της μελέτης για τις εργασίες στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, την αποκατάσταση της Καπναποθήκης επί της οδού Σκρα (κτίριο της ΤΕΔΚ), το Κλειστό Γυμναστήριο Ευμοίρου, το πάρκιγκ στο Αμοιρίδειο, , Σχολική συντήρηση (300.000 ευρώ), και μια σειρά αναπλάσεις οδών.
«Στόχευση μας αποτελεί ο δήμος μας να διατηρεί της ζεστασιά της γειτονιάς παρότι μεγαλώνει γι’ αυτό καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα με σεβασμό στο περιβάλλον και στους πολίτες».
Πούλιος: «Δεν υπάρχει όραμα…»
Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο κ. Χρίστος Πούλιος οποίος χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα χωρίς όραμα, με μικρά αποσπασματικά έργα, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Επεσήμανε δε ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι κατά 23 – 24% μειωμένο από πέρσι και οι δημοτικοί πόροι μειωμένοι κατά 63%. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι το γεγονός ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κύρια από «ξένους πόρους» μπορεί να θεωρηθεί «μαγκιά» και δείχνει ότι ο δήμος έχει άκρες(υπονοώντας τον υπουργό κ. Κοντό εξαιτίας του τομεακού προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής) αλλά εξέφρασε την αντίθεσή του ότι η ίδια συμμετοχή του δήμου (τα χρήματα των δημοτών) πηγαίνουν σε ανελαστικές δαπάνες και μισθοδοσίες.
Δήλωσε ότι διαφωνεί με τη όλη διαχειριστική φιλοσοφία που διέπει το πρόγραμμα και αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και όμως δεν συμπεριλαμβάνονται που θα μπορούσαν να δώσουν άλλη πνοή στην πόλη (πράσινη ταράτσα, κατάλληλος φωτισμός των κτιρίων, ανακύκλωση, και project με ΣΔΙΤ).
Μαλκότς – Ανταμπούφης Έργα βιτρίνας και διαχειριστική λογική
Ο κ. Μαλκότς χαρακτήρισε «έργα βιτρίνας» τα περισσότερα από τα έργα ενώ ο κ. Ανταμπούφης σημείωσε ότι δεν συναινεί με τη διαχειριστική λογική και την απουσία οράματος . Συμφώνησε δε με τον κ. Πούλιο ότι λείπει ο σχεδιασμός, αλλά διαφώνησε ως προς την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…