Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Φοβούνται» απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου

«Φοβούνται» απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου

0

Τον προβληματισμό τους εξέφρασαν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας στη Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στους Δελφούς – παρουσία του υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη – που απορρέει από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αναγνώριση των Κολεγίων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα οι πρυτάνεις αποφάνθηκαν ότι αυτή η απόφαση που εκδόθηκε πριν ένα μήνα και η οποία θα εφαρμοστεί γιατί κατισχύει της εθνικής νομοθεσίας (εξετάζεται από νομικούς κύκλους του υπουργείου η δυνατότητα προσφυγής) αλλάζει τα δεδομένα στην εκπαίδευση στη χώρα μας αφού χαράσσει μια νέα εκπαιδευτική γραμμή όχι μόνο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά για όλη την εκπαίδευση επηρεάζοντας ακόμη και το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων.
Επιπρόσθετα ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ένσταση των πρυτάνεων έγκειται στο γεγονός ότι αυτό μπορεί ν’ οδηγήσει σε απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αν δεν τεθεί σε εφαρμογή ένας ελεγκτικός μηχανισμός αξιολόγησης των πτυχίων και της ικανότητας των αποφοίτων των κολεγίων.
Και ιδού πως αποδεικνύεται αυτό: Όταν κάποιος θα έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει σε ένα κολέγιο τριετούς φοίτησης και να αποκτήσει τα ίδια επαγγελματικά προσόντα με αυτόν που έχει περάσει όλες τις συμπληγάδες της δημόσιας εκπαίδευσης (εξετάσεις φροντιστήρια κ.λ.π.) για 5 χρόνια πρακτικά πολλοί θα είναι εκείνοι που θα στραφούν και θα αναζητήσουν μια διέξοδο μέσα απ’ αυτά το Κολέγια.
Οι πρυτάνεις ζητούν δραστικά μέτρα
Στο θέμα τοποθετήθηκε ο αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραμπίνης ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο: « Η απόφαση μιλά για ισοτιμία των επαγγελματικών προσόντων σε κολέγια πού έχουν κάνει franchising με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει σ’ όλη την παιδεία μια χάραξη νέας πολιτικής, μιας νέας στρατηγικής και εδώ πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει ώστε και να μην απαξιωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των δικών μας αποφοίτων αλλά και να διασφαλίσουμε ότι το παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης δεν θα υποστεί μια πτώση. Θα πρέπει ο έλεγχος των δικαιωμάτων που απορρέουν απ’ αυτά τα επαγγελματικά προσόντα να περάσει στην πολιτεία και να μην είναι τυπικός αλλά ουσιαστικός.
Πρέπει να επανέλθουμε σ’ ένα καθεστώς κρίσης των επιστημόνων μας ώστε να αναδεικνύεται η κακή ή η καλή δουλειά που γίνεται στα πανεπιστήμια και να αναδεικνύεται αν τα κολέγια υστερούν σε παροχή γνώσης Εκδηλώσαμε την ανησυχία μας προς τον υπουργό, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα.»
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι περιπέτειες της… βιοαιθανόλης

Είναι δυο χρόνια …