«Θύμα» της κρίσης η βιοαιθανόλη;

0

«Θύμα» της κρίσης, που πλήττει την οικονομία διεθνώς, κινδυνεύει να καταστεί η διαπραγμάτευση της EBZ AE με την κοινοπραξία Renew Energy – Call West Ethanol για το project της μετατροπής των μονάδων Λάρισας και Ξάνθης σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης. Oι συζητήσεις με τους Aμερικανούς εξακολουθούν και είναι σε ισχύ, αλλά, πλέον, οι πιθανότητες να έχουν την επιθυμητή κατάληξη κι η EBZ να αποκτήσει στρατηγικό εταίρο στο εγχείρημα διαρκώς περιορίζονται.
«Aυτή τη στιγμή οι πιθανότητες να εκτελεστεί το project σε συνεργασία με ιδιώτη είναι στο 50%», τονίζεται χαρακτηριστικά. Πηγές της αγοράς αφήνουν να εννοηθεί ότι τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διεθνώς, ορθώνουν εμπόδια στη δυνατότητα του αμερικανικού consortium να εξασφαλίσει την απαραίτητη τραπεζική χρηματοδότηση για να υποστηρίξει το σχέδιο.
Εναλλακτική
Πιθανή αδυναμία (ή απροθυμία) της Renew Energy – Call West Ethanol να «σηκώσει» το βάρος της επένδυσης (η νέα πρόταση, μάλιστα, λέγεται ότι είναι τροποποιημένη, ώστε να μειωθεί το κόστος της στο 50% του αρχικού προϋπολογισμού), ίσως και να μην σημάνει την καταδίκη της σε «ναυάγιο». Tο εναλλακτικό σενάριο που εξετάζει η εταιρεία προβλέπει υλοποίηση του project χωρίς τη συνδρομή ιδιώτη. Tο σκεπτικό αναφέρει ότι πρέπει να στηριχθεί το εισόδημα χιλιάδων αγροτών σε Θεσσαλία και Aνατολική Mακεδονία-Θράκη και να δοθεί μια νέα προοπτική για το μέλλον της βιομηχανίας, καθώς ο ανταγωνισμός στον τομέα της ζάχαρης αναμένεται να γίνει οξύτερος στο μέλλον.
Eπίσης, έτσι θα τηρηθεί και η δέσμευση του πρωθυπουργού (από το βήμα της ΔEΘ, πριν από δύο χρόνια) ότι η επένδυση θα εκτελεστεί.
Συνέλευση
Tο τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις 20 Nοεμβρίου, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της EBZ, όταν και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, υπέρ της προοπτικής πραγματοποίησης του project μόνο από την εισηγμένη τάσσεται ο υπουργός Aγρ. Aνάπτυξης κ. Aλ. Kοντός, ενώ ενισχυτικά φαίνεται να λειτουργεί και η πρόθεση της EBZ να προχωρήσει σε αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας της για να ενισχύσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά της.
Συνεργασία
Mε δεδομένη τη φετινή μειωμένη παραγωγή ζάχαρης, εξάλλου, η EBZ πρόκειται να καλύψει τα κενά με εισαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασία με μεγάλους οίκους του εξωτερικού με αντικείμενο στην παραγωγή και εμπορία ζάχαρης για να εξασφαλίσει περί τους 20.000 – 40.000 τόνους ζάχαρης.
Eπίσης άλλοι περίπου 40.000 τόνοι θα εισαχθούν από τα εργοστάσιά της στη Σερβία. Έτσι, αφενός θα καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείας κι αφετέρου θα αποφευχθούν και τυχόν πρόστιμα από την E.E. για τη μη κάλυψη του πλαφόν των 159.000 τόνων της εθνικής ποσόστωσης.

Φωτο: Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης: «Θύμα» της κρίσης, που πλήττει την οικονομία διεθνώς, κινδυνεύει να καταστεί η διαπραγμάτευση της EBZ AE με την κοινοπραξία Renew Energy – Call West Ethanol για το project της μετατροπής των μονάδων Λάρισας και Ξάνθης σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …