Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Κρίσιμο» το επόμενο 15θήμερο για το μέλλον του καπνού

«Κρίσιμο» το επόμενο 15θήμερο για το μέλλον του καπνού

0

«Κρίσιμο» χαρακτηρίζεται το επόμενο δεκαπενθήμερο για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας καθώς σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις. Το πρώτο «επεισόδιο» στο σήριαλ του καπνικού ζητήματος πρόκειται να παιχτεί το διήμερο 19-20 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκεί, θα τεθεί προς συζήτηση η τροπολογία του ιταλού ευρωβουλευτή Berlato. Μια τροπολογία, που προβλέπει τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος ως το 2013. Το θέμα των πόρων, που φτάνουν τα 567 εκατ. ευρώ θ’ αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, COPA-COGECA και Συμβουλευτικής Επιτροπής του προϊόντος. Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί παραμένουν σε εγρήγορση.
«Προσκλητήριο δυνάμεων» από τις αγροτικές οργανώσεις
Ξεκάθαρος στόχος των παραγωγών είναι η επιστροφή στον 1ο πυλώνα του 50% των ενισχύσεων των καπνοπαραγωγών, που παρακρατούνται από το 2009. Το κυρίαρχο αυτό αίτημα θα διεκδικηθεί και θα υποστηριχθεί με κάθε τρόπο, τόσο στο επίπεδο της χώρας, όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την προώθηση του αιτήματος αυτού ζητούν με σχετική επιστολή, συνάντηση με τους επικεφαλής έλληνες ευρωβουλευτές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗ, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης του ιταλού ευρωβουλευτή κου Sergio Berlato. Οι οργανώσεις των αγροτών θέλουν να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση.
Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα κρίνει πολλά, εκτιμούν οι παραγωγοί, κάτι που τονίστηκε και κατά την ενημερωτική συνάντηση με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων των Παραγωγών Καπνού, που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκεί, οι παραγωγοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις, σφυρηλατώντας τη διαταραχθείσα ενότητα του αγροτικού κινήματος. Κάτι αντίστοιχο εξάλλου συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τους καπνοπαραγωγούς να διαμαρτύρονται για την άνιση μεταχείριση. Όπως επισημάνθηκε, στη σύσκεψη που συμμετείχαν εκτός των άλλων οι πρόεδροι της ΚΑΠΝΙΚΗΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, καταβάλλεται προσπάθεια να διερευνηθούν όλες οι νομικές πτυχές του ζητήματος, ούτως ώστε να προσφύγουν στη δικαιοσύνη οι παραγωγοί.
Κοντός: «Αποκλειστικά στους καπνοπαραγωγούς και τις περιοχές τους το σύνολο των πόρων ως το 2013»
Στο μεταξύ καθησυχαστικός είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός κατά τη διάρκεια σύσκεψης με βουλευτές και εκπροσώπους Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Καπνού, δήλωσε: «Στις καπνοπαραγωγικές περιοχές και στους καπνοπαραγωγούς, μέχρι και το τελευταίο ευρώ των εισροών του τομέα, θα κατανεμηθεί το σύνολο των πόρων του καπνού ως το 2013».
Ο υπουργός, επίσης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την εκπόνηση μελέτης για τον καπνό, τα αποτελέσματα της οποίας θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση της παραπάνω απόφασης, με την επισήμανση ότι μετά περίπου τρεις μήνες οι φορείς θα ενημερωθούν για την πορεία και τα πρώτα ευρήματα της μελέτης, στο πλαίσιο της διαρκούς διαβούλευσης και του ανοικτού διαλόγου.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …