«LEADER + Πολιτισμός»

0

Το Κοινοτικό Πρόγραμμα LEADER+ είναι γνωστότερο στο ευρύ κοινό σαν μία δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει περισσότερο στον τουριστικό και αγροτοτουριστικό κλάδο. Με τις λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό δράσεις του ασχολήθηκε η ημερίδα που οργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Νομού Ξάνθης την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008, στις 18:00’, στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (καπναποθήκη «Π»), με θέμα «Η συμβολή του LEADER+ στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού Ξάνθης», παρουσιάζοντας τόσο τις δράσεις όσο και τους φορείς που επωφελήθηκαν από τις δράσεις του προγράμματος.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν τόσο ο Δήμαρχος Βιστονίδας, κ. Ν. Ζλάτκος, στα γεωγραφικά όρια της περιφέρειας του οποίου βρίσκονται και οι περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι που ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα, όσο και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής, κ. Πασχάλης Λύρατζης. Ο πρώτος αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκόμισε τόσο ο Δήμος Βιστονίδας, όσο και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ ευχαρίστησε τον συντοπίτη μας Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό, για την συμβολή του στην ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μέσω του προγράμματος, με τα οποία προέτρεψε όλους ν’ ασχοληθούν. Ο κ. Λύρατζης με την σειρά του ευχαρίστησε επίσης τον κ. Κοντό αλλά και την Πρόεδρου του Λυκείου Ελληνίδων, κα Ευτέρπη Στάντσιου, για την έντονη δραστηριοποίησή της στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
Τους χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση της υλοποίησης του προγράμματος στο Ν. Ξάνθης καθώς και η επίδρασή του στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα, από τον συντονιστή του τοπικού προγράμματος, κ. Ιωάννη Χοτζακιάνη. Ο κ. Χοτζακιάνης, αφού αναφέρθηκε γενικά στο πρόγραμμα LEADER+ και τους στόχους του, επικέντρωσε στις πολιτιστικές δράσεις και τις εκδηλώσεις ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν, κάνοντας μια αναλυτική αναφορά στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες για έργα και εκδηλώσεις, τους φορείς και συλλόγους που έτυχαν των ωφελημάτων του προγράμματος καθώς και στα στάδια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που έπρεπε κάθε χρηματοδοτούμενος φορέας και σύλλογος να ακολουθήσει για να επιτύχει την υποστήριξη από το πρόγραμμα. Εκτός όμως από τα θετικά του προγράμματος, έγινε από τον κ. Χοτζακιάνη και μία καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση των δράσεων αυτών, οι οποίες συνοψίζονται επιγραμματικά στα εξής: γραφειοκρατία, αυστηροί κανόνες τήρησης, ιδιωτική συμμετοχή, ελλιπής εμπειρία στους συλλόγους από συμμετοχή σε προγράμματα της Ε.Ε. καθώς και το ότι συνήθως η επιτυχία της υλοποίησης βασιζόταν σε ένα και μόνο άτομο που εκπροσωπούσε τον κάθε πολιτιστικό σύλλογο, συνήθως τον πιο φιλότιμο, ο οποίος έπρεπε συνήθως να κάνει τα πάντα.
Τον λόγο στην συνέχεια πήραν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας, οι οποίοι και μίλησαν για την δική τους εμπειρία από την συμμετοχή τους σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τα οφέλη που αποκόμισαν οι σύλλογοι από αυτή τη συμμετοχή, ενώ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν, τόσο την Αναπτυξιακή Ξάνθης Α.Ε. και τον Πρόεδρό της, κ. Λύρατζη, όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό κ. Α. Κοντό, για την υποστήριξη και την βοήθεια τους στην υλοποίηση δεκάδων, πολιτιστικού χαρακτήρα, δράσεων στην περιοχή μας.
Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Λύκειο Ελληνίδων και τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης καθώς και την ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών, τόσο από μέλη του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης, όσο και από χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…