Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Περισσότεροι «Μπλε κάδοι» για «Πράσινη» Ανακύκλωση

Περισσότεροι «Μπλε κάδοι» για «Πράσινη» Ανακύκλωση

0

Με τον πελέκυ …των προστίμων από την Ε.Ε. πάνω από τα κεφάλια των ΟΤΑ καθώς εντός μερικών μηνών η χώρα μας κινδυνεύει να καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών και γνωρίζοντας ότι η ανακύκλωση αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης του προβλήματος, η πολιτεία αποφάσισε να δώσει επιπλέον οικονομικά κίνητρα στους ΟΤΑ για να εφαρμόσουν ανακύκλωση για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων, δηλαδή, το χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό και το μέταλλο που προέρχονται από συσκευασίες και συλλέγονται μέσα από το πρόγραμμα των «μπλε κάδων». Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, σε συνάντηση που είχε με την διοίκηση του Συλλογικού Συστήματος Ανακύκλωσης Συσκευασιών.
Κλιμακωτή οικονομική ενίσχυση στους ΟΤΑ για την Ανακύκλωση
Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα η οικονομική ενίσχυση ανά ΟΤΑ θα είναι κλιμακωτή και θα καθορίζεται με βάση την ποσότητα αποβλήτων που συλλέγεται ανά κάτοικο κάθε έτος. Η στόχευση είναι να αποτελέσει κίνητρο, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα στη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων των «μπλε κάδων». Έτσι στα πλαίσια αυτά, ένας δήμος που συλλέγει ως οκτώ κιλά ανά κάτοικο σε ετήσια βάση θα χρηματοδοτείται με 30 ευρώ τον τόνο, από το Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης. Αντίστοιχα, αν συλλέγει από οκτώ ως δεκαπέντε κιλά ανά κάτοικο σε ετήσια βάση θα χρηματοδοτείται με 40 ευρώ τον τόνο.
Όλος αυτός ο σχεδιασμός στοχεύει:
1)Να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των ΟΤΑ που συμμετέχει στο πρόγραμμα των «μπλε κάδων». Σήμερα συμμετέχουν μόνο 446 δήμοι, δηλαδή λιγότερο από το 50%.
2)Η μεγάλη πλειοψηφία των ΟΤΑ που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα να συλλέγει 20 έως 25 κιλά ανά κάτοικο σε ετήσια βάση.
3)Να τριπλασιαστούν οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων που θα συλλέγονται από το πρόγραμμα των «μπλε κάδων» και από τους 68.000 τόνους το 2007 θα φτάσουμε στους 200.000 τόνους το 2011.
Η επιπλέον συνολική χρηματοδότηση των ΟΤΑ για το πρόγραμμα των «μπλε κάδων» θα ανέλθει, περίπου, ετησίως στο ποσό των 8 εκατ. ευρώ για το 2011.
Στόχος επίσης είναι οι μπλε κάδοι που θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα να ξεπερνούν τους 100.000 από 52.000 που είναι σήμερα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα διαθέσει στους ΟΤΑ 20.000 μπλε κάδους τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή περίπου 5 έως 5,5 χιλιάδες «μπλε κάδους» το χρόνο.
Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει φέτος με τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς, το Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης, Περιστερίου, Γαλατσίου, Κορυδαλλού και την Ικαρία. Η επιλογή των δήμων γίνεται με κριτήριο την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε ανακύκλωση, καθώς έχουν υπογράψει ή θα υπογράψουν άμεσα σχετικές προγραμματικές συμβάσεις.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τα Συστήματα Ανακύκλωσης ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές ενημερωτικές καμπάνιες. Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης θα συνεισφέρει και το ΥΠΕΧΩΔΕ και μάλιστα μια πρώτη εκστρατεία ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα με την ευκαιρία του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Επίσης αποφασίστηκε το 2009 να ανακηρυχθεί ως έτος ανακύκλωσης για την Ελλάδα με σειρά εκδηλώσεων.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …