Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Μια αρχή, μια ευκαιρία» σε 40.000 νέους

«Μια αρχή, μια ευκαιρία» σε 40.000 νέους

0

«Μια αρχή, μια ευκαιρία» παρέχει με το ομότιτλο πρόγραμμα ο ΟΑΕΔ σε 40.000 νέους, ηλικίας από 16-25 ετών που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο ή έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα βασικά στοιχεία δηλαδή που οι νέοι θεωρούν ότι τους λείπουν προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας, δηλαδή προϋπηρεσία, κατάρτιση στην πληροφορική και καθοδήγηση. Το πρόγραμμα προωθεί δράσεις στοχευμένες προκειμένου να ωφελήσει εκείνους τους νέους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από μία ώθηση στην εκκίνηση για να αρχίσουν να δουλεύουν.
Το πρόγραμμα, το συνολικό κόστος εφαρμογής του οποίου φτάνει το 150 εκατ. ευρώ ανά έτος, παρουσίασαν στις αρχές της εβδομάδας η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και ο διοικητής του Οργανισμού Γιώργος Βερναρδάκης.
«Μια αρχή, μια ευκαιρία» σε 40.000 νέους
Το πρόγραμμα έχει τρεις δράσεις που αφορούν: α) την απόκτηση προϋπηρεσίας διάρκειας 5 μηνών, με τον νέο να λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, ενώ θα προβλέπεται και ασφαλιστική κάλυψη, β) κατάρτιση στην πληροφορική διάρκειας 100 ωρών με 6 ευρώ την ώρα και γ) επαγγελματικό προσανατολισμό.
Πρόγραμμα απόκτησης προϋπηρεσίας
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε μήνες. Οι νέοι που θα συμμετάσχουν σε αυτό θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι, για σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο.
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε αυτοαπασχολούμενους. Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει εξ ολοκλήρου την αμοιβή του νέου εργαζόμενου αλλά και την ασφαλιστική κάλυψη.
Πρόγραμμα πιστοποίησης γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή
Το πρόγραμμα κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής θα διεξαχθεί σε Σχολές Μαθητείας ή σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Διαρκεί 100 ώρες και οι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν σε αυτό θα αμείβονται προς 6 ευρώ την ώρα.
Μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ο νέος θα διαθέτει:
Πρώτον, τις δεξιότητες και τα προσόντα για να καλύψει τη θεμελιώδη πλέον απαίτηση της αγοράς εργασίας για δυνατότητα χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και δεύτερον, ένα πιστοποιητικό των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε, με βάση τα αναγνωρισμένα από την πολιτεία πρότυπα.
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής
Οι συμμετέχοντες νέοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής που περιλαμβάνει:
Α. Επαγγελματικό προσανατολισμό. Ειδικοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ βοηθούν τον νέο να διαλέξει τη δουλειά που θέλει και μπορεί να κάνει, με βάση τα προσόντα, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντά του.
Β. Τεχνικές αναζήτησης εργασίας. Στο σεμινάριο αναπτύσσονται ένα-ένα τα βήματα που πρέπει να κάνει ένας νέος για να ζητήσει δουλειά, με αποτελεσματικό τρόπο, στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, όπου διαπιστώθηκε ότι το 70% των ανέργων που συμμετείχαν σε αντίστοιχες ομάδες συμβουλευτικής βρήκαν σύντομα απασχόληση στην ελεύθερη αγορά.
Γ. Συμβουλευτική για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στον κύκλο συμβουλευτικής στην επιχειρηματικότητα, ο νέος μαθαίνει το πώς μπορεί να οργανώσει την αυτοαπασχόλησή του.
Τα τρία προγράμματα συμβουλευτικής διαρκούν συνολικά 60 ώρες και οι συμμετέχοντες νέοι αποζημιώνονται προς 10 ευρώ την ώρα.
Η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …