Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο»

«Να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο»

0

«Το Εθνικό Πάρκο είναι μια ταλαιπωρημένη ιστορία που ως Νομαρχία την πολεμάμε από το 1999» δήλωσε ο Νομάρχης κ. Παυλίδης κληθείς από το «Ε» να καταθέσει την άποψή του για την τύχη που είχαν οι προτάσεις του νομού αναφορικά με το προς έγκριση νομοθετικό πλαίσιο και αναθεώρηση της ισχύουσας ΚΥΑ για τη συνθήκη Ραμσάρ, αλλά και για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δημάρχου Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου και του προέδρου της Υπερνομαρχίας και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστονίδας, με μήλον της έριδας το κάμπινγκ Μαγγάνων.
Να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο
Η μόνη αναφορά του κ. Νομάρχη σ’ ότι αφορά την κόντρα είναι …πυροσβεστικού περιεχομένου: «Είναι μια μεγάλη υπόθεση και δεν έχει ένα σημείο, έχει πολλά σημεία τα οποία στο σύνολο πρέπει να προσεχθούν. Είναι θα λέγαμε ένα δάσος που δεν πρέπει να το χάνουμε και να βλέπουμε δέντρα», όμως παράλληλα γίνεται και η επισήμανση: «Όλα χρειάζονται εγκαίρως συστηματική και οργανωμένη δουλειά όχι κριτικές εκ των υστέρων και επειδή ισχύει scripta manent ο καθένας τι πρότεινε και τι δεν πρότεινε εγκαίρως είναι καταγεγραμμένο», αποτελεί μια έμμεση αιχμή με πολλούς αποδέκτες.
Ζώνες που είναι υψηλής σημασίας για την παραλιακή ανάπτυξη θα πρέπει να γίνουν Γ2
Ο κ. Νομάρχης αναφερόμενος στη ουσία του θέματος του Εθνικού Πάρκου υπογράμμισε: «Είμαστε σχεδόν οι μόνοι που έχουμε καταθέσει προτάσεις ολοκληρωμένες. Συνεργαστήκαμε και με το ΤΕΕ – Θράκης μαζί με τη Νομαρχία Ροδόπης και του αναθέσαμε να συντάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση με ακριβή σημεία τοπογραφικά. Τα κύρια σημεία τα οποία εμείς σταθήκαμε είναι ότι οι περιοχές που είναι κατοικημένες θα πρέπει για να μην εθελοτυφλούμε και να υπάρχει μια καθαρή λύση θα πρέπει να θεωρηθούν περιοχές οικοδομήσιμες δηλ. Γ2 Ζώνη. Γιατί στην πράξη κανείς δεν θα πάει να τα κατεδαφίσει καθώς εσαεί έτσι λειτουργεί αυτή η χώρα γιατί δεν υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο και κάποιες άλλες ζώνες που είναι υψηλής σημασίας για την παραλιακή ανάπτυξη θα πρέπει να γίνουν Γ2. Παράδειγμα για την περιοχή της Φωνή της Αμερικής για την οποία καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις και στη συνέχεια να την καταθέτουν άλλοι για λογαριασμό τους λες και γεννήθηκαν από το πουθενά.
Θα πρέπει να γίνουν αυτά που προτείναμε όπως και η επέκταση του λιμανιού του Λάγος που προτείναμε ένα τεράστιο και σημαντικό έργο. Ανάλογες προτάσεις υποβάλλαμε συστηματικά και οργανωμένα και για την περίπτωση των Μαγγάνων».
Εμμονή στην πρότασή μας (και του ΤΕΕ) για τα Μάγγανα.
Να σημειώσουμε ότι στις προτάσεις της Νομαρχίας για την περιοχή των Μαγγάνων αναφέρεται:
«Επέκταση της Ζώνης Γ2 στην περιοχή Μαγγάνων ώστε τα νότια όρια της να φτάνουν μέχρι την ακτή. Ζητούμε να είναι δυνατή η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου μικρών σκαφών 200 – 300 θέσεων για την κάλυψη των εποχιακών τουριστικών αναγκών του νομού αλλά και η δημιουργία τουριστικής υποδομής για προσέλκυση τουριστών και άρση της απομόνωσης της περιοχής».
Συνεπώς η Νομαρχία ζητά την επέκταση της Ζώνης Γ2 στην περιοχή των Μαγγάνων, άρα η περιοχή των Μαγγάνων δεν ανήκει με την ισχύουσα ΚΥΑ στη Ζώνη Γ2. Αυτό έρχεται σε αντίθεση μ’ αυτά που υποστηρίζει ο κ. Χατζηευαγγέλου: «Ο κ. Τάτσης εισηγήθηκε να μεταφερθεί από τη Ζώνη Γ στην ζώνη Β η περιοχή των Μαγγάνων», ενώ ο κ. Τάτσης ισχυρίστηκε ότι η «η περιοχή ήταν και παραμένει στην ζώνη Β». Το αν η περιοχή των Μαγγάνων ήταν ή δεν ήταν στη Ζώνη Β λίγη σημασία έχει, αυτό που έχει σημασία είναι η καταφατική δήλωση του κ. Τάτση ότι «παραμένει»! Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τάτσης γνωρίζει εκ των προτέρων πριν ψηφιστεί η ΚΥΑ ότι δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα της Νομαρχίας τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Νομάρχης σημειώνει: «Στείλαμε τις προτάσεις μας. Το προς έγκριση νομοσχέδιο έχει συγκεκριμένες αναφορές βελτιωμένες σε σχέση με το παρελθόν όμως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στα χέρια μας τους ακριβείς χάρτες και αυτό έχει να κάνει με τα ίδια τα υπουργεία. Αν δεν έχουμε τους χάρτες λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο δεν κάνουμε».
Και εδώ εγείρεται το ερώτημα: Έχει καλύτερη πληροφόρηση ως πρόεδρος του Φορέα ο κ. Τάτσης από τον κ. Νομάρχη και τον Δήμαρχο Τοπείρου; Με δεδομένο ότι ως πρόεδρος του Φορέα έχει αρμοδιότητα εισήγησης μήπως έβαλε το χεράκι του ώστε να παραμείνει στη ζώνη Β το κάμπινγκ Μαγγάνων και αν ναι γιατί;
Κάπου κάποιοι μπέρδεψαν τις ζώνες, όμως αυτό δεν σημαίνει πολύ κακό για το τίποτε καθώς η διαφορά ανάμεσα στη Ζώνη Β και στην Ζώνη Γ είναι σημαντική αν συνυπολογίσουμε ότι στη ζώνη Γ επιτρέπεται η κατασκευή μικρών ξενοδοχειακών μονάδων και μια σειρά άλλων επενδύσεων στην παραλιακή ζώνη, όχι όμως και στη Ζώνη Β!
Ίσως γι’ αυτό να …κόπτεται ο κ. Χατζηευαγγέλου!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …