«Όχι στο λιθάνθρακα. Ναι στη ζωή»!

0

Περισσότεροι από επτά χιλιάδες άνθρωποι από το νομό Καβάλας και τις γύρω περιοχές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, συμμετείχαν στο πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε σήμερα το μεσημέρι.
Με κεντρικό σύνθημα: «Όχι στο λιθάνθρακα. Ναι στη ζωή», οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας από ολόκληρο το νομό αλλά και τους γειτονικούς νομούς Δράμας και Ξάνθης, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΗ για ενδεχόμενη εγκατάσταση στην περιοχή της Νέας Καρβάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα. Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι, ωστόσο από νωρίς εκατοντάδες άρχισε να συρρέει ο κόσμος. Μαθητές από πάρα πολλά σχολεία και Γυμνάσια και Λύκεια, με πανό, πικέτες και συνθήματα συγκροτούσαν πορείες που από διαφορετικά μέρη συνέκλιναν προς τη πλατεία. Το ίδιο και εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Όλες οι ηλικίες, όλα τα κοινωνικά στρώματα, έδωσαν το «παρόν» τους. Πολύ γρήγορα η πλατεία γέμισε ασφυκτικά και δεν μπορούσε να χωρέσει τον κόσμο που συνέχιζε να συρρέει. Έτσι απλώθηκαν και στους γύρω δρόμους της πλατείας και στην Ομονοίας και στην Βενιζέλου.
Παρούσα η Ξάνθη στο συλλαλητήριο
Το «παρόν» τους δεν έδωσαν μόνο οι κάτοικοι της πόλης και του Νομού Καβάλας, αλλά και φορείς και κόσμος από τους γειτονικούς Νομούς, Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή, καθώς οι επιπτώσεις από ένα εργοστάσιο λιθάνθρακα στη Ν. Καρβάλη δεν περιορίζονται μόνο στο δικό μας Νομό, αλλά απλώνονται και περισφίγγουν και την ευρύτερη περιοχή.
Παρόντες στην εκδήλωση ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξης Τσίπρας, οι δήμαρχοι Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Θ. Μαργαρίτης, Κ. Σιμιτσής και Μ. Στυλιανίδης αντίστοιχα, οι νομάρχες Δράμας Κ. Ευμοιρίδης, Καβάλας Θ. Καλλιοντζής και Ξάνθης Γ. Παυλίδης, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Φιλίππων, ο εκπρόσωπος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Σπύρος Κουβέλης, ο βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ Χρήστος Πολατίδης, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Καβάλας Γιάννης Φιλόσογλου.
Τσίπρας: «Οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο»
«Ο λαός της Καβάλας έστειλε μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει την υποβάθμιση της ζωής του για να κερδίζουν οι γερμανικές πολυεθνικές» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του και συμπλήρωσε πως δεν θα επιτρέψει να γίνει ο τόπος του ενεργειακός σκουπιδότοπος. Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ είπε ότι οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο και χαρακτήρισε αστείες τις δικαιολογίες ότι οι μονάδες με λιθάνθρακα δεν θα μολύνουν το περιβάλλον. Δεν υπάρχουν εθνικά και νομαρχιακά σύνορα στη ρύπανση σημείωσε στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας, ενώ τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς μετέφερε και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης, λέγοντας ότι σύσσωμη η κοινωνία της Ξάνθης θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων του γειτονικού νομού.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή για τη Καβάλα και τόνισε πως οι κάτοικοι της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής με κρυστάλλινη φωνή έστειλαν μήνυμα και προς τη ΔΕΗ και προς την κυβέρνηση.
Ο κ. Κουβέλης είπε πως βρίσκεται δίπλα στους Καβαλιώτες και μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες στη ΔΕΗ και για σχέδια εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων που δεν έχουν καμιά σχέση με ένα πραγματικό ενεργειακό προγραμματισμό της χώρας, ενώ ο κ. Πολατίδης είπε πως το μέλλον της Καβάλας πρέπει να είναι διαφορετικό και ότι μονόδρομος είναι οι ήπιες μορφές ενέργειας.
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής ο οποίο επέκρινε τον πρόεδρο της ΔΕΗ γιατί προωθεί σχέδια για τη περιοχή, χωρίς να ρωτήσει τη τοπική κοινωνία. Επισήμανε πως ο λαός δεν θέλει να γίνει η Καβάλα χωματερή των Βαλκανίων. Χαιρέτισε ιδιαίτερα την παρουσία των παιδιών, σημειώνοντας πως «σε αυτά αφιερώνουμε αυτό το συλλαλητήριο. Αυτή την υποθήκη τους αφήνουμε».
Ο Λάζαρος Βασιλειάδης εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των δεξαμενών διάβασε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου. Αμέσως μετά οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία και διέσχισαν την οδό Ομονοίας φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα περάσει». Το πλήθος των διαδηλωτών κατέκλυσε την οδό Ομονοίας, την οδό Δαγκλή, την Βενιζέλου και κατέληξε και πάλι στη πλατεία, ενώ όλο το κέντρο της πόλης κινούνταν στους ρυθμούς της πορείας που ήταν τεράστια για τα δεδομένα της Καβάλας.
Η νομαρχιακή παράταξη της ΝΑΣ και η δημοτική της ΔΑΣ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης εργοστασίου λιθάνθρακα στη περιοχή, αλλά και στη γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και μετατροπής της ενέργειας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, ο οποίος σημείωσε πως με την απελευθέρωση του στρατηγικού τομέα της ενέργειας που έγινε με εντολή της Ε.Ε. και στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, οδηγήθηκε η ΔΕΗ στην ιδιωτικοποίηση, σημαντικοί τομείς παραχωρούνται με προνομιακό τρόπο σε ιδιώτες, με επιπτώσεις στο εργασιακό καθεστώς, στη μόλυνση του περιβάλλοντος, στην τιμολογιακή πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Μετά το συλλαλητήριο ο συγκεντρωμένο κόσμο σε πορεία κατευθύνθηκε στο Δημοτικό Κήπο, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη μουσική συναυλία με νεανικά τοπικά συγκροτήματα.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Λωλίδης
Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …