Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Οι Βατοπεδινοί ήρθαν ως κατακτητές»

«Οι Βατοπεδινοί ήρθαν ως κατακτητές»

0

Ενώ στον τόπο του ο σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων κράτησε ήπιους τόνους αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του στο «Ε» και τόνισε μόνο μετ’ επιτάσεως ότι «Η Ξανθιώτικη γη ανήκει στους Ξανθιώτες» και συστήνει «οι Βατοπεδινοί να αφοσιωθούν στα θρησκευτικά τους καθήκοντα και όχι στις μπίζνες», τα καλύτερα τα επιφύλαξε για τις αθηναϊκές εφημερίδες! Και αυτό έχει τη σημασία του για το πώς αντιμετωπίζεται ο περιφερειακός τύπος!
Η επιστολή του Σεβασμιώτατου
Έτσι η εφημερίδα «Καθημερινή» και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν την επιστολή του Μητροπολίτη που απέστειλε τον Ιανουάριο του 2004 προς τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημ. Λινό. Σ’ αυτή χαρακτηρίζει τον ηγούμενο Εφραίμ και αριθμό μοναχών – συνεργατών του «Κύπριους πατέρες που ήρθαν ως κατακτητές στην περιοχή με ένα αλαζονικό τρόπο επικαλούμενοι χρυσόβουλα πριν από 1.000 χρόνια και γνωριμίες με αρεοπαγίτες που φιλοξενούνται στο Βατοπέδι» και καταγγέλλει τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Χρήστο Κωνσταντινίδη ότι «παραδίδει σαν να είναι αμπελοχώραφα του πατέρα του την παραλίμνια περιοχή, εκτάσεις που κατέχουν αγρότες, αλσύλλια, αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς».
Η επιστολή αυτή αποτέλεσε αντικείμενο της πρώτης δικαστικής έρευνας, που κατέληξε στο αρχείο, τον Νοέμβριο του 2005. Ο κ. Παντελεήμων ζητούσε να αναζητηθούν ευθύνες από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Φωτιάδη και τον προϊστάμενο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου για την παραχώρηση των εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα, «πριν ξεσπάσει σκάνδαλο», όπως έλεγε προφητικά, τονίζοντας ότι «οι μαρτυρίες στις οποίες στηρίχθηκαν είναι μόνον δύο ανθρώπων, εκ των οποίων ο ένας είναι διαχειριστής της μονής στην Ξάνθη και ο άλλος πατέρας ενός μοναχού που μονάζει στο Βατοπέδι».
Μπήκε στο αρχείο
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» – στάθηκε αφορμή να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, η οποία όμως είχε την τύχη της μεταγενέστερης. Με διάταξη του εισαγγελέα Εφετών Θράκης τέθηκε στο αρχείο, καθώς ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θράκης ο οποίος τη διενήργησε διαπίστωσε τη νομιμότητα όλων των ενεργειών του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Χρ. Κωνσταντινίδη. Την εκτίμησή του αυτή στηρίζει ο εισαγγελέας στις γνωμοδοτήσεις που εκδόθηκαν από το 1998 και εντεύθεν, καθώς και στις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες επικυρώθηκαν, με τελευταία την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της 7.6.2004. Ειδικότερα όσον αφορά το πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2003, ο εισαγγελέας το αξιολόγησε ως απολύτως σύννομο.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …