«Τρεις χώρες μια ματιά»!

0

«Τρεις χώρες, μια ματιά»! Αυτή είναι η σημειολογία και η μηνυματοποίηση των δράσεων του Διασυνοριακού Δικτύου, στο οποίο συμμετέχουν 11 Νομαρχίες από την Ελλάδα (Δράμας , Καβάλας, Σερρών, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου), Βουλγαρία (Χόσκοβο, Κίρτζαλι , Σμόλυαν Μπλαγκόεβγκραντ) και Τουρκίας (Αδριανούπολης), που δημιουργήθηκε το 2003 μετά από πρωτοβουλία του νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργου Παυλίδη ο οποίος και προεδρεύει και υλοποιείται μέσα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG IIIC Ελλάδα – Βουλγαρία. Κεντρικός στόχος των δράσεων του Δικτύου είναι η προσέγγιση των νομαρχιών των συνόρων και η συνεργασία σε επίπεδο νομαρχιών προς την κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων της καθημερινότητας. Οι δράσεις αυτές διευρύνθηκαν με την τουριστική προβολή των νομαρχιών κάθε μια ξεχωριστά αλλά και την παρουσίαση ενός κοινού τουριστικού προϊόντος του Δικτύου με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε μια περιοδεύουσα τουριστική έκθεση σ’ όλες τις πρωτεύουσες των νομών του Δικτύου της Ελλάδας. Στην Ξάνθη η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου. Κάθε νομαρχία του Δικτύου των τριών χωρών συμμετείχε με δικό της περίπτερο όπου πρόβαλλε μέσα από έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό αλλά και …γεύσεις την ιδιαίτερη τουριστική της ταυτότητα αλλά παράλληλα υπήρχε να κεντρικό περίπτερο που προέβαλε το Δίκτυο ως ενιαίο τουριστικό προϊόν.
Η έκθεση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών Ξανθιωτών ενώ παραβρέθηκαν και μίλησαν στο «Ε»ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης και η πρόεδρος της Εταιρεία Τουριστικής Προβολής της Νομαρχίας Ξάνθης κ. Ευτέρπη Στάντζιου. Παρόντες στον τόπο διεξαγωγής της έκθεση ήταν ο γενικός γραμματέας του Γραφείου Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Φίλιππος Τσαλίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης, ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκος και νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς επίσης και νομάρχες και εκπρόσωποι του Δικτύου της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Σύνορα φιλίας και συνεργασίας
Νομάρχης Ξάνθης, Γ. Παυλίδης: «Το Δίκτυο διασυνοριακής συνεργασίας των νομαρχιών Ελλάδας Βουλγαρίας – Τουρκίας πραγματοποιεί σήμερα και στην Ξάνθη την έκθεση για την τουριστική προβολή της διασυνοριακής περιοχής. Το Δίκτυο ξεκίνησε από την Ξάνθη το 2003. Ήταν μια πρωτοβουλία που ήρθε να καλύψει ένα κενό στις χώρες και γύρω από τα σύνορα που τις χώριζαν, που ήταν ψυχρά. Έχουμε σκοπό να τα μετατρέψουμε σε σύνορα φιλίας. Δεν αναμειγνυόμαστε σε υποθέσεις εθνικής κλίμακας . Σήμερα είμαστε πολύ πιο κοντά απ’ ότι παλιότερα. Συνεργαζόμαστε σε πολλά ζητήματα . Έχουμε πολλές θεματικές συναντήσεις με στόχο να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, να έλθουμε πιο κοντά σεβόμενοι πάντα τις κρατικές δομές. Σήμερα φιλοξενούμε όλες αυτές τις νομαρχίες και σύνθημά μας είναι: Τρεις χώρες μια ματιά! Η Βουλγαρία μπαίνει στην Ε.Ε. Μπορούμε να γίνουμε ένας τουριστικός προορισμός. Είναι μια ευκαιρία να γνωριστούμε! Μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε τις εικόνες μας, τις ματιές μας όχι μόνο ως προς το να δεχτούμε τουρισμό αλλά και να επισκεφτούμε άλλες χώρες».
Ανοίγονται νέοι ορίζοντες συνεργασίας
Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας, Δ. Σταμάτης: « Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση του Δικτύου που σκοπό έχει την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των Νομαρχιών που βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα διευρύνει τους ορίζοντες και διευκολύνει τις επαφές μεταξύ των λαών. Απ’ αύτή τη συνεργασία όλοι οι λαοί έχουν πολλά να κερδίσουν. Η Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια μέλος της Ε.Ε. μπορεί να δώσει τα φώτα της. Οι μορφές του τουρισμού καθημερινά αλλάζουν και θα πρέπει να δούμε πως μέσα από ένα τέτοιο δίκτυο μπορεί να αναπτυχθεί και ο εσωτερικός τουρισμός μεταξύ των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων όπως και η προσέλκυση έξω από το δίκτυο τουριστών που θα μπορούσαν μέσα στα πλαίσια επίσκεψης να έχουν παραστάσεις από τρεις χώρες από τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς».
Επενδύουμε στον τουρισμό
Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής προβολής Ξάνθης, Ε. Στάντζιου: «Η Ξάνθη φιλοξενεί μια έκθεση τουρισμού των νομαρχιών του Δικτύου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας. Ένας φορέας που δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια με πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη, ο οποίος είναι πρόεδρος του Δικτύου και έχει σκοπό να λύσει διάφορα θέματα καθημερινότητας αλλά και έχει φέρει κοντά τους φορείς και τις κοινωνίες των περιοχών αυτών. Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή και η ανάδειξη των τουριστικών χαρακτηριστικών των νομαρχιών αλλά και η ανάδειξη του Δικτύου σαν ενιαίο τουριστικό προϊόν».

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …