Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Η Ν.Δ. άλλα έλεγε τότε, άλλα κάνει τώρα…»

«Η Ν.Δ. άλλα έλεγε τότε, άλλα κάνει τώρα…»

0

Ανοίγοντας το φάκελο «Μονή Βατοπαιδίου» το «Ε» παρουσιάζει την άποψη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτη Σγουρίδη. Ο κ. Σγουρίδης ήταν Αντιπρόεδρος της Βουλής την εποχή που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και εκδηλώθηκε η «επιχειρηματική δράση» της Μονής, με τις διεκδικήσεις των 27.000 στρεμμάτων της Λίμνης Βιστονίδας.
Προσεγγίζει το θέμα με πολιτικό τρόπο και δηλώνει: «Από τη στιγμή που με τον άλφα ή βήτα τρόπο το νομικό συμβούλιο του κράτους και οι υπηρεσίες του Δημοσίου Κτηματικές και άλλες θεώρησαν ότι υπήρχε έγκυρη ιδιοκτησία της Μονής οι λύσεις ήταν δύο, ιδιαίτερα από την στιγμή που η τοπική κοινωνία της Ξάνθης αντέδρασε: Έπρεπε το ελληνικό δημόσιο ή να τους τα αποζημιώσει δίνοντας τους ένα ποσό χρημάτων και να τελειώσει εκεί η υπόθεση και αν μεν θεωρούσαν ότι έχουν αδικηθεί να προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια ή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ή να υπάρξουν ανταλλαγές».
Τα δύο πρόσωπα της Ν.Δ.
Ο κ. Σγουρίδης τονίζει με έμφαση ότι η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση ήταν λάβρα κατά των διεκδικήσεων της Μονής και ως κυβέρνηση προχώρησε σε παραχωρήσεις:«Η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση είχε κηρύξει πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ στον τότε υφυπουργό κ. Φωτιάδη και τον κ. Δρυ και εμένα για το θέμα της υπόθεσης αυτής. Αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι ούτε ο κ. Φωτιάδης ούτε ο κ. Δρυς ούτε εγώ είχαμε ουδεμία ανάμειξη ή είχαμε δημιουργήσει προϋποθέσεις γι’ αυτές οι διεκδικήσεις . Και μάλιστα ήταν έτσι διατυπωμένη η γνωμοδότηση όπως γνωρίζω από τον κ. Φωτιάδη που δεν υπήρχε καμιά περίπτωση διεκδίκησης. Ήρθε η Ν.Δ. και από πολέμιος αυτής της υπόθεσης γίνεται ένθερμος υποστηρικτής της. Βλέπουμε τον κ. Ρουσόπουλο και άλλους υπουργούς να στηρίζουν με νύχια και με δόντια την ανταλλαγή των εκτάσεων της Λίμνης Βιστονίδας είτε με ολυμπιακά ακίνητα είτε με εκτάσεις στη Χαλκιδική είτε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Αυτά είναι τα δύο πρόσωπα της Ν.Δ. ως άλλος Ιανός …».
Στο καίριο ερώτημα και στην υποβόσκουσα αίσθηση της κοινής γνώμης ότι τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. είναι ενδοτικές έναντι της Μονής, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν υπάρχουν δεσμεύσεις και υποκρύπτονται συμφέροντα ο κ. Σγουρίδης δηλώνει κατ’ απόλυτο τρόπο: « Όχι»! Παράλληλα όμως δίνει μια …σιβυλλική ερμηνεία: «Αν ήταν οι προηγούμενοι ελαστικοί έπρεπε οι νυν να είναι αυστηροί. Αν πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ παρανόμησε έναντι της Μονής η κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει τον νόμο;»
«Ύποπτη» η τροπολογία Γεροντόπουλου
Αναφορικά δε με το θέμα που ανέκυψε από την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κ. Γεροντόπουλος στην Βουλή στα πλαίσια του νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία και αφορούσε τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων στον Έβρο που ήδη είναι οικοδομήσιμες ενώ σ’ αυτή (τροπολογία) περιέχονταν εν αγνοία του βουλευτή – όπως ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή – εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή Βατοπεδίου, ο κ. Σγουρίδης αφήνει υπόνοιες που στρέφονται εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού: «Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία ο κ. Γεροντόπουλος κατέθεσε μια τροπολογία για αποχαρακτηρισμό κάποιων εκτάσεων με τη συναίνεση του Δήμου και του Νομάρχη Έβρου. Στην τροπολογία που κατέθεσε ή του έδωσε να καταθέσει το υπουργείο Γεωργίας δεν περιείχε μόνο αυτές τις εκτάσεις αλλά και άλλες εκτάσεις όπως την περιοχή Ξηροποτάμου και άλλες που διεκδικεί η Μονή και που δεν γνώριζε ο κ. Γεροντόπουλος. Πως στην τροπολογία πού ήταν μόνο για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων του Έβρου για να δοθούν οικοδομικές άδειες σε Παλιννοστούντες και Πόντιους και Ρόμ παρεισέφρησαν και οι εκτάσεις της Μονής; Εν προκειμένω ο κ. Γεροντόπουλος δεν γνώριζε την τροπολογία πού κατέθεσε και δήλωσε το εξής αμίμητο: « Ή χαζός είμαι ή συμφέροντα εξυπηρετώ! Πείτε ότι είμαι χαζός δεν εξυπηρετώ συμφέροντα…!». Γνώριζε όμως ο κ. Κοντός, γνώριζε το υπουργείο και εν προκειμένου όταν αποκαλύφθηκε το θέμα με τη φασαρία που έγινε μέσα στη Βουλή από την αντιπολίτευση απεσύρθη η τροπολογία»!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το οικόπεδο της Γκέρυ να γίνει χώρος πάρκινγκ

Την αξιοποίηση τ_…