Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Θα βάλουμε πλάτη για την υλοποίηση του κάθετου άξονα»

«Θα βάλουμε πλάτη για την υλοποίηση του κάθετου άξονα»

0

Εξόρμηση στην ελληνική περιφέρεια επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, στοχεύοντας στην ανάδειξη των αναπτυξιακών ελλειμμάτων της, καταδεικνύοντας παράλληλα τα ελλείμματα της κυβερνητικής πολιτικής που την οδηγούν σε υστέρηση διευρύνοντας τον υδροκεφαλισμό του κέντρου έναντι της ελληνικής περιφέρειας και εκφράζοντας τη βούληση να «βάλει πλάτη» προκειμένου να επιλυθούν χρονίζοντα ζητήματα ζωτικής αναπτυξιακής σημασίας ενώ παράλληλα καταθέτει προτάσεις που αφορούν στην ανάπτυξή της και στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί σ’ αυτή εν’ όψει του ΕΣΠΑ. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής περιόδευσε στους πέντε νομούς της Ανατολική Μακεδονίας – Θράκης, ο Πολιτικός Εκπρόσωπος για τα Δημόσια Έργα, πρώην υπουργός ΥΜΑΘ κ. Γιάννης Μαγκριώτης. Το νομό Ξάνθης επισκέφτηκε ο κ. Μαγκριώτης τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, επιλέγοντας ως κεντρικό σταθμό της περιοδείας του την Σμίνθη όπου είχε συνάντηση με το δήμαρχο Μύκης κ. Αγγά και με την τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ Μύκης – ξεναγήθηκε στα καινούργια γραφεία της – ενώ παραχώρησε συνέντευξη τύπου σε καφενείο της Σμίνθης.
Κεντρικό θέμα της συνέντευξης ο κάθετος άξονας, η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου αλλά και η παρελκυστικότητα της κυβέρνησης στην ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
«Η περιοχή χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική»
Ο κ. Μαγκριώτης συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Σγουρίδη και Μάντατζη, τον γραμματέα της Ν.Ε., ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέα Τσαρτσάρα καθώς και στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, έκανε μια γενικότερη αναφορά στην αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας Αν. Μακ – Θράκης συγκρίνοντας τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ιδιαίτερα για τον νομό μας σημείωσε ότι παρουσιάζει αναπτυξιακή υστέρηση και αυτό πιστοποιείται από την πτώση του νομαρχιακού ΑΕΠ του από το μέσο στον μέσο εθνικό όρο που είχε προσεγγίσει στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας προ των ευθυνών της την κυβέρνηση για τις πολιτικές σχεδιασμού της: «Αυτό το απόθεμα ανάπτυξης που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, την τελευταία τετραετία η Θράκη και η Ανατ. Μακεδονία άρχισαν να το χάνουν. Βρίσκεται στα τελευταία σκαλοπάτια, στις τελευταίες κλίμακες. Και το πιο σημαντικό είναι ότι η περιοχή χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική. Ο νομός Ξάνθης που είχε κατακτήσει νομαρχιακό ΑΕΠ έστω και ελάχιστα πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, έπεσε τα τελευταία 4 χρόνια κάτω από τον εθνικό μέσο όρο. Και μάλιστα, κάθε χρόνο υποχωρεί και μια βαθμίδα. Αυτό είναι απόρροια των δημόσιων πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση. Γιατί γνωρίζουμε όλοι, ότι τα τελευταία αυτά τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση μειώνει κάθε χρόνο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτή είναι η οικονομική της φιλοσοφία. Πιστεύει ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα λύσουν τα οικονομικά προβλήματα».
Κάθετος άξονας: «Θα βάλουμε πλάτη…», «δεν λένε την αλήθεια…για τους πόρους»
Ειδικότερα για τον κάθετο άξονα τον χαρακτήρισε ως έργο «ζωτικής σημασίας» για το νομό Ξάνθης και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα «βάλει πλάτη» για την υλοποίηση του έργου και ότι είναι διατιθεμένο να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αμφισβητώντας ευθέως όμως την κυβέρνηση για τους δεσμευμένους πόρους που επικαλείται: «Η κυβέρνηση, μετά από 4,5 χρόνια ταλαντεύσεων για το ποια κομμάτια θα ανακατασκευαστούν, ποια θα επισκευαστούν και πως θα κατασκευαστεί ο άξονας, ακόμη βρίσκεται στο χρόνο των μελετών και των αναθέσεων. Δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα. Δηλαδή, δεν υπάρχουν διασφαλισμένα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται – με την σημερινή αξία του έργου – για την κατασκευή του άξονα. Και δεν υπάρχουν αυτά τα 100 εκ. ευρώ σε κανένα τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την Δ’ προγραμματική περίοδο και σε κανένα περιφερειακό πρόγραμμα.
Όποιος κυβερνητικός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι έχουν σχεδιάσει και έχουν δεσμεύσει τους πόρους, δεν λέει την αλήθεια. Να μας τους δείξουν. Σε ποιον κωδικό; Που είναι δεσμευμένοι αυτοί οι πόροι; Έχουν δεσμευτεί κάποιοι πόροι, όχι όμως οι αναγκαίοι και είναι μόνο για τις μελέτες τμημάτων του Άξονα.
Όπως είπα και στην αρχή, εδώ δεν ήρθαμε να καταγγείλουμε κανέναν. Ήρθαμε να βάλουμε πλάτη, αλλά δεν θα αφήσουμε και την κυβερνητική προπαγάνδα να αλλοιώνει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Μαζί λοιπόν με την κυβέρνηση, αλλά με τον λόγο της αλήθειας για το έργο αυτό».
Σγουρίδης: . Οι Ξανθιώτες στο σύνολό τους είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το τεράστιο αυτό όφελος από τον κάθετο άξονα»
Σ’ ότι αφορά τον κάθετο άξονα ο κ. Σγουρίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε: «Το κοινωνικό υπόβαθρό των κατοίκων του ν. Ξάνθης είναι ώριμο και ομοιογενές στα αιτήματα διεκδίκησης για το κοινό όφελος και το κοινό συμφέρον και την κοινωνική και οικονομική ευημερία από την κατασκευή του κάθετου άξονα. Οι Ξανθιώτες στο σύνολό τους είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το τεράστιο αυτό όφελος», ενώ …εξακόντισε βέλη κατά των κ. Κοντού και Τσαλίδη για τις «φιέστες τους» αναφορικά με τον χαρακτηρισμό του Πόρτο Λάγος ως εθνικής σημασίας που όμως δεν αναφέρεται στο χωροταξικό: « Θυμάστε τις φιέστες της κυβέρνησης και των δύο βουλευτών της, ότι το λιμάνι του Πόρτο Λάγος έγινε… Εθνικής Σημασίας. Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι στο τελευταίο χωροταξικό που πέρασε στη Βουλή, το λιμάνι του Πόρτο Λάγος, ούτε καν αναφέρεται! Δεν υπάρχει! Κατά τα άλλα, είμαστε εθνικώς υπερήφανοι γιατί το λιμάνι του Πόρτο Λάγος έγινε Εθνικής Σημασίας».
«Εσείς τι κάνατε;»
Στο ερώτημα δημοσιογράφου: «Γιατί το ΠΑΣΟΚ που διαχειρίστηκε 3 ΚΠΣ δεν ενέταξε τον κάθετο άξονα» σ’ αυτά ο κ. Μαγκρώτης απάντησε: «Σας έχει μείνει όλους η προπαγάνδα της Ν.Δ. ότι το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε 3 ΚΠΣ. Λάθος! Το Α’ το σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το διαχειρίστηκε απόλυτα η Ν.Δ. την περίοδο 90’ – 93’. Το Β’ ΚΠΣ το σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ και το υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ. Το Γ’ ΚΠΣ το σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το υλοποίησε κατά το 1/3 και τα 2/3 έμειναν στη Ν.Δ.. Αριθμητικά η Ν.Δ. διαχειρίστηκε περισσότερα. Και σε επίπεδο πόρων, ασφαλώς ακόμη περισσότερα, γιατί το Γ’ ΚΠΣ είναι όσο όλα τα άλλα τρία μαζί σε πραγματικές αξίες. Είναι πανίσχυρη στην προπαγάνδα η κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την πολιτική μας για τον καπνό
Οκ. Μαγκριώτης άσκησε επίσης δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα του καπνού τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μια συγκεκριμένη πολιτική για το καπνό την οποία δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει και την οποία η Ν.Δ. την νόθευσε και για αυτό τώρα με τη χρηματοδότηση στο Β’ Πυλώνα, χάνεται η εισοδηματική ενίσχυση των καπνοκαλλιεργητών: « Εμείς, παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι ο καπνός και ειδικά ορισμένες ποικιλίες όπως είναι ο «μπασμάς», μπ&#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…