Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ΝΑΙ στις συνενώσεις Δήμων – ΌΧΙ στο «κόψε – ράψε» οικισμών

ΝΑΙ στις συνενώσεις Δήμων – ΌΧΙ στο «κόψε – ράψε» οικισμών

0

Για 8 θέματα ημερήσιας διάταξης κλήθηκε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τοπείρου που συνεδρίασε την Τετάρτη 28 Μαΐου στις 7μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου στο Εύλαλο.
Τα θέματα ήταν κυρίως διαδικαστικά και αυτό που μονοπώλησε ήταν η έκφραση γνώμης επί της μελέτης της ΚΕΔΚΕ για την Διοικητική Μεταρρύθμιση. Το «Ε» είχε καταγράψει νωρίτερα σε ρεπορτάζ του τις θέσεις του Δημάρχου Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου, ο οποίος είχε εκφράσει την άποψη ότι χρειάζεται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και αφού προηγουμένως επιλυθούν τα οξυμένα προβλήματα των ΟΤΑ. Οι θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με ομόφωνη απόφασή του, όπως εκφράζονται στο ακόλουθο κείμενο, υιοθετούν τα κριτήρια που θέτει η ΚΕΔΚΕ για τις συνενώσεις των Δήμων και καταλήγουν στο ότι: « αν προχωρήσουν οι συνενώσεις αυτές πρέπει να γίνουν ως συνενώσεις υπαρχόντων δήμων με τα υφιστάμενα διοικητικά τους όρια». Ουσιαστικά το Δ.Σ. Τοπείρου τάσσεται υπέρ των συνενώσεων μεταξύ δήμων με τα υπάρχοντα διοικητικά τους όρια και όχι ένα «κόψε – ράψε» μεταξύ οικισμών διαφόρων δήμων.
Δ.Σ. Τοπείρου: «Οι θέσεις μας για την Διοικητική Μεταρρύθμιση»
«Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος για την μεταρρύθμιση της Τοπ. Αυτοδιοίκησης είναι να δοθεί οριστική και ικανοποιητική λύση στα σημερινά οξυμένα οικονομικά προβλήματα.
Δεν γίνεται να συζητάμε για το μέλλον αν δεν αντιμετωπίσουμε σοβαρά και υπεύθυνα το παρόν.
Δεν μπορούμε να ονομάσουμε μεταρρύθμιση απλά και μόνο την μείωση του αριθμού των ΟΤΑ από 900 σε 300 ή 400, είτε με μόνο κριτήριο το πληθυσμιακό, είτε με γνώμονα πολιτικές – μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει πρόταση να μείνουν οι 160 δήμοι σε Αθήνα – Θεσ/νίκη και 150 στην περιφέρεια. Πρέπει επομένως να τηρηθούν οι θέσεις που με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε το πρόσφατο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη:
(Α) Είναι πρωτίστως αναγκαίο να λυθούν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ που αφορούν τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ, τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες και τους παρακρατηθέντες πόρους, πριν οποιαδήποτε συμφωνία για διοικητική μεταρρύθμιση και
(Β) Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις:
(1η) ότι η μεταρρύθμιση της Τ.Α. είναι οργανικό τμήμα της συνολικής Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης (σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο),
(2η) ότι προηγείται κάθε μορφής συνένωσης (είτε εθελοντικής είτε υποχρεωτικής) η χωροθέτηση των ορίων των νέων Δήμων με αντικειμενικά και συμφωνημένα κριτήρια και
(3η) ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν είναι μόνον ένας νόμος αλλά συνοδεύεται από Πρόγραμμα Εφαρμογής της, με τα αναγκαία έργα υποδομής, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονο εξοπλισμό, με διασφαλισμένους οικονομικούς πόρους και με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, που μπορούμε να το ονομάσουμε Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έχοντας την προηγούμενη εμπειρία του προγράμματος «Ι. Καποδίστριας» που εξαγγέλθηκε με πολλές υποσχέσεις, αλλά ζήσαμε όλοι τις αδυναμίες στην εφαρμογή του, που είναι σ’ όλους μας γνωστές, πρέπει να είμαστε τώρα ανυποχώρητοι στην τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.
Τα κριτήρια για την χωροθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων ΟΤΑ πιστεύω ότι πρέπει να είναι τα ακόλουθα:
– Πληθυσμιακά (όπως ο αριθμός των δημοτών, ο αριθμός των κατοίκων, η πληθυσμιακή πυκνότητα, η κατανομή των κατοικιών).
– Κοινωνικά (όπως το μέσο μέγεθος νοικοκυριού, οι μορφωτικοί δείκτες, το ποσοστό αλλοδαπών).
– Οικονομικά (όπως η απασχόληση, η δομή της απασχόλησης, η εργασιακή κινητικότητα, το εισόδημα).
– Γεωγραφικά (όπως το σχήμα, η προσβασιμότητα, τα δίκτυα υποδομών).
– Αναπτυξιακά (όπως η δομή της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και γενικότερα της τοπικής ανάπτυξης, η ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων, η συμμετοχή σε Κοινοτικά και Εθνικά Προγράμματα).
– Πολιτιστικά, Ιστορικά
– Χωροταξικά κριτήρια
Η Θέση μας είναι ότι αν προχωρήσουν οι συνενώσεις αυτές πρέπει να γίνουν ως συνενώσεις υπαρχόντων δήμων με τα υφιστάμενα διοικητικά τους όρια.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι εκτός από τις δικές μας θέσεις, είναι απαραίτητο να εκφρασθούν οι θέσεις της Κυβέρνησης συγκεκριμένα και όχι ένα γενικό θεωρητικό πλαίσιο. Θέσεις που να αναφέρουν δεσμεύσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση, που πρέπει να αφορά εκτός από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, αποφασιστικές αλλαγές στους τομείς και της Κεντρικής Διοίκησης, αλλά και της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …