« Για τους νεκρούς που ζούνε ακόμη»

0

Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες
Εκείνων που πεθάναν ή εκείνων που είναι
Για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.
Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε
Κάποτε μες στην σκέψη τες ακούει το μυαλό.
Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν
Ήχοι από την πρώτη ποίηση της ζωής μας –
Σα μουσική, την νύχτα , μακρινή που σβήνει.
«Φωνές» Κ.Π. Καβάφης

Ένας χρόνος απουσίας…ένας χρόνος πένθους για τους οικείους του, ένας χρόνος… με μια θέση αδειανή στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας και του συλλόγου που τόσο αγάπησε, αφιερώνοντας, χρόνο, δουλειά, προσπάθεια να μετουσιωθούν οι ιδέες και τα οράματά του σε έργο. Ένα έργο που είχε ως εφαλτήριο το Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης διάχυση και αποδοχή όμως στην τοπική κοινωνία. Ο λόγος για τον «αϊτό του Πόντου», τον αείμνηστο Γιώργο Ταβουλτσίδη που τα «θυμίσματά του» – υπό μορφήν μνημόσυνου – τελέστηκαν την Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Ως παραμυθία μπορεί να εκληφθεί το αφιέρωμα τούτο, αναδρομή μνήμης, γιατί με τη λήθη πεθαίνουν οι άνθρωποι…με τη λήθη του νου και της ψυχής και όταν δεν έχουν συνεχιστές στο έργο τους! Και ο Γιώργος Ταβουλτσίδης ζει στη μνήμη των ανθρώπων που μοιράστηκε μαζί τους τα όνειρά του, που πίστεψαν σ’ αυτά στα οράματα του και προσπαθούν να τα υλοποιήσουν.
Ένας απ’ αυτούς ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων κ. Λευτέρης Μακρίδης: «Ο Γιώργος Ταβουλτσίδης μας λείπει πολύ. Το κενό που άφησε είναι πολύ μεγάλο. Γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί από μας. Έφυγε πολύ νωρίς…Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο για μας. Έχει όμως αφήσει την παρακαταθήκη του. Συνεχίζουμε το έργο του μέσα στο σύλλογο. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις, υλοποιούμε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, έχουμε ενταχθεί σ’ ένα πρόγραμμα επιδοτούμενο και θ’ ανεβάσουμε μια θεατρική παράσταση, θα διοργανώσουμε το χορό μας στην 15 Φεβρουαρίου , διοργανώσαμε το καλοκαίρι τα «Θυμίσματα και Παρχάρια», ο σύλλογος συνεχώς πλαισιώνεται από νέους ανθρώπους. Αυτό ίσως είναι το καλύτερο μνημόσυνο για το Γιώργο…»!
Ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού κ. Ατματζίδης Κώστας, της εταιρείας που ιδρύθηκε από το Σύλλογο Ποντίων προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγαλύτερο όραμα του Γιώργου Ταβουλτσίδη: Η Ανιστόρηση της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος. Στην εταιρεία αυτή συμμετέχουν με εταιρικές μερίδες ο Σύλλογος Ποντίων, η Νομαρχία και ο Δήμος Ξάνθης , ο Δήμος Τοπείρου , η Μητρόπολη Ξάνθης και το Δ.Π.Θ.
Ο κ.Ατματζίδης αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να γίνει αρχικά η παραχώρηση έκτασης 80 στρεμμάτων από την δασική υπηρεσία της περιφέρειας και κατόπιν η υλοποίηση του έργου. Το όραμα του Γιώργου Ταβουλτσίδη ήταν να δημιουργηθεί Μουσείο , Βιβλιοθήκη, Κέντρο Έρευνας, συνεδριακό χώρος, ξενώνες, εστιατόρια, καφετέριες και να καταστεί σε πόλο έλξης επισκεπτών η περιοχή : «Ήταν ένα όραμα του αείμνηστου προέδρου μας Γιώργου Ταβουλτσίδη που το μεταλαμπάδευσε σ’ όλους εμάς σ ένα πλήθος συνεργατών. Κύριος στόχος μας να γίνει η Αντιστόρηση της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος σε μια έκταση πάνω από τα Ίμερα στην παρανέστια περιοχή. Έχουν γίνει οι προμελέτες, έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος τον οποίο θα παραδώσουμε στην περιφέρεια ώστε να γίνει η παραχώρηση του χώρου από το αρμόδιο τμήμα δασικής υπηρεσίας καθώς πρόκειται για δασική έκταση. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης πόρων από φορείς της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, από χορηγούς και από ευρωπαϊκά προγράμματα».
Με τη λυτρωτική ματιά της ποίησης…
Το επιμύθιο ανήκει δικαιωματικά στο γιο του Γιώργου Ταβουλτσίδη, τον ποιητή Κώστα Ταβουλτσίδη.

Τον τελευταίο καιρό
συχνάζω με τον Μίλτο Σαχτούρη
στα καφενεία της γειτονιάς του

πίνουμε τον καφέ μας
παίζουμε το τάβλι μας
και λέμε
για τους νεκρούς που πεθάνανε
και για τους νεκρούς που ζούνε ακόμη

πως τα καταφέρανε
και ζούνε ακόμη;
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …