Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Η βασική ανακύκλωση θα γίνει με το Σχέδιο της Περιφέρειας»

«Η βασική ανακύκλωση θα γίνει με το Σχέδιο της Περιφέρειας»

0

Στα ερωτήματα που τέθηκαν μέσα από το ρεπορτάζ του «Ε» για την ανακύκλωση αφορμής δοθείσης από την εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», απαντά ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης.
Καίριο ερώτημα: Γιατί ο Δήμος Ξάνθης παρουσιάζει υστέρηση στην εφαρμογή ενός προγράμματος ανακύκλωσης όταν: Και θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και διασφαλισμένοι πόροι για την αγορά κάδων και δημιουργία υποδομών και η κρίσιμη μάζα των πολιτών που θα συμμετέχουν στην ανακύκλωση.
Η απάντησή του συνίσταται σε δύο σημεία: α) Δεν γίνει ανακύκλωση σε οικιακά απορρίμματα γιατί όπου εφαρμόστηκε το εγχείρημα δεν πέτυχε: «ουσιαστικά οι κινήσεις που κάνουμε είναι πολύ μικρές και δεν είναι πετυχημένες και όπου έχουν γίνει κάποιες, τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν στις χωματερές».
Β)Βρισκόμαστε εν’ όψει εφαρμογής ολοκληρωμένης παρέμβασης διαχείρισης των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών από την ΔΙΑΜΑΘ την εταιρία που έχει συστήσει η Τ.Α. της περιφέρειας: «Η βασική ανακύκλωση θα γίνει με το Σχέδιο της Περιφέρειας γι’ αυτό θα υπάρχουν τα Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ). Θα υπάρχει ένα στην Ξάνθη και τα 2 κομβικά (Ροδόπη και Καβάλα). Ένα ΚΔΑΥ και 1 Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα λειτουργεί κοντά στο ΧΥΤΑ και 1 ΣΜΑ στην ορεινή περιοχή».
Επίσης ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι για ελαστικά, αυτοκίνητα, έλαια ήδη γίνεται ανακύκλωση στο νομό: «Μπορεί ο κάθε Δήμος να έλθει σε συμφωνία με τους φορείς διαχείρισης αυτών των ανακυκλώσιμων υλικών για την ανακύκλωση τους για να πετύχουμε καλύτερους όρους. Οι οδηγίες της ΔΙΑΜΑΘ είναι να περιμένουμε ένα μικρό διάστημα, γιατί μέσω της ΔΙΑΜΑΘ και των φορέων αυτών γίνει μια καλύτερη συμφωνία».
Επανέλαβε δε ότι για τα οικιακά απορρίμματα η ανακύκλωση θα αντιμετωπιστεί από το Σχέδιο της περιφέρειας. Όσον αφορά δε τους εξασφαλισμένους πόρους για προγράμματα ανακύκλωσης ο κ. Δήμαρχος δήλωσε άγνοια: «Δεν γνωρίζω για ποιους πόρους μιλάτε. Το αγνοώ γιατί δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν θα ήμουν ο πρώτος που θα τα ήξερα»
Εξελίξεις στο Σχέδιο της Περιφέρειας – Την Άνοιξη δημοπρατήσεις έργων
Όπως σημείωσε ο κ. Δήμαρχος «τρέχουν» οι εξελίξεις στο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί (2 ΜΕΑ και 2 ΧΥΤΥ Δ. Ορεινού και Έβρο). Μας αποκάλυψε ότι το Σχέδιο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκετές μελέτες έχουν τελειώσει, άλλες τελειώνουν και μέσα στην Άνοιξη θα αρχίσουν οι δημοπρατήσεις των έργων. Σημειώνεται ότι τα έργα είναι πολλά, καθώς μιλάμε για 17 ΣΜΑ για ΚΔΑΥ, για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό για μεταφορικά μέσα κ.ά.
Την προσεχή Παρασκευή επίσης συνεδριάζει το ΔΣ της ΔΙΑΜΑΘ για το λόγο αυτό.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…