Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Υπάρχει κι άλλος δρόμος, αρκεί να στρίψετε αριστερά»!

«Υπάρχει κι άλλος δρόμος, αρκεί να στρίψετε αριστερά»!

0

Την Ξάνθη επέλεξε ως ένα από τους σταθμούς της περιοδείας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της εξόρμησής του προς την περιφέρεια που στοχεύει στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μια αριστερή διακυβέρνηση, την εναλλακτική πρόταση αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης καθώς επίσης και το στίγμα του στο πολιτικό γίγνεσθαι. Η περιοδεία του στην Ξάνθη περιελάμβανε συνάντηση στις 1μ.μ. με τους εργαζόμενους του Εργοστασίου Ζάχαρης αμέσως μετά συνέντευξη Τύπου και στις 8.30 μ.μ. πολιτική ομιλία στα ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής σε μέλη και φίλους του κόμματος.
Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά Κοντού – Σγουρίδη
Κατά τη συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Νίκος Καλιαμπάκας, ο οποίος και έκανε τις …συστάσεις για την οικονομική κατάσταση του νομού επισημαίνοντας την αποβιομηχάνισή του και καθιστώντας υπεύθυνο τον υπουργό κ. Κοντό γι’ αυτό. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες του υπουργού συνέτειναν στο κλείσιμο των εργοστασίων και τώρα τάζει μετατάξεις στους εργαζομένους…». Αλά και στην υπόθεση Βατοπεδίου αναφέρθηκε ο κ. Καλιαμπάκας δίνοντας έμφαση στις πολύχρονες και άοκνες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει το θέμα στοχοποιώντας τόσο τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρίδη: «τους αποκαλούσε επενδυτές» και τον κ. Κοντός που «…υπέγραψε τις ανταλλαγές…»!
Τσίπρας: «Το Βατοπέδι πρέπει να διαλευκανθεί…»
Από το φλέγον θέμα της Μονής Βατοπεδίου ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας το ως σκανδαλώδες δείγμα διαπλοκής εκκλησίας – κράτους και κομμάτων και αποδίδοντας τη μέγιστη σημασία που έχει για την ελληνική κοινωνία η διαλεύκανσή του. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά από την Εξεταστική Επιτροπή αφ’ ενός να ξεμπλέξει το κουβάρι αποκαλύπτοντας τους εμπλεκόμενους και από την κυβέρνηση την απόδοση ευθυνών αν αποδειχθούν πολιτικές ευθύνες υπουργών καθώς επίσης και την απόδοση του δημόσιου πλούτου που έχει καταστρατηγηθεί. Επίσης επεσήμανε ότι αυτό μπορεί ν’ αποτελέσει μια αφορμή για τον διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά την αλλαγή ύφους στην εκκλησία από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και δήλωσε θετικός σε ένα δημοψήφισμα για το θέμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κοινωνικού οικονομικού μοντέλου
Το δεύτερο θέμα που έθιξε ο κ. Τσίπρας αφορούσε στην οικονομική κρίση την οποία χαρακτήρισε «γενικευμένη» και απόρροια μιας δογματικής πολιτικής που ενισχύει την κερδοσκοπία συρρικνώνει και διαλύει τις δομές του κοινωνικού κράτους.
Επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Αλογοσκούφης καταθέτει ένα προϋπολογισμό λιτότητας που έχει ως βασικό άξονα τη συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων με το πρόσχημα της αποσόβησης της παρέκκλισης από το σύμφωνο σταθερότητας την ίδια στιγμή που προκλητικά χαρίζει στους τραπεζίτες 28 δις οι οποίοι και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Βέλη εξακόντισε και κατά της στάσης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα με αφορμή τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τους τραπεζίτες και την προσπάθεια του να τους πείσει να μειώσουν τα κέρδη τους.
Κατά τον κ. Τσίπρα τη λύση πρέπει να τη δώσει ο λαός που πρέπει να αντισταθεί στην γενικευμένη αυτή πολιτική και να δώσει ένα μάθημα στον δικομματισμό με την προσφυγή στο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει ένα άλλο οικονομικό μοντέλο που έχει κοινή συνισταμένη τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους και συνιστώσες: 1)Δημόσιο έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού ώστε να δοθεί ανάσα στα νοικοκυριά, στους αγρότες και τους μικρομεσαίους
2)Ριζική αναθεώρηση του προϋπολογισμού, όπου θα αυξάνονται οι δημόσιες επενδύσεις στην παιδεία και στην υγεία και 3)κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αντικατάστασή του με Σύμφωνο κοινωνικής συνοχής , που όμως παρατήρησε ότι είναι θέμα Ευρωπαϊκό.
Δεν «έκλεισε» την πόρτα του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την Μονή Βατοπεδίου έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις. Ήτοι: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής γιατί πιθανόν να έδινε τη δυνατότητα της συσκότισης μιας και η Προανακριτική όπως ανέφερε θα είχε την ίδια σύνθεση ως προς την αναλογία των βουλευτών και αν δεν αποδεικνύονταν ευθύνες υπουργών η υπόθεση θα έμπαινε στο αρχείο ενώ τώρα υπάρχει η δυνατότητα αν η Εξεταστική καταλήξει σε ενιαίο πόρισμα να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια μείωση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκτίναξη που παρατηρήθηκε με την εκλογή ως προέδρου τις χαρακτήρισε θετικές γιατί δείχνουν ότι το ποσοστό του έχει παγιωθεί σε επίπεδα διπλάσια της προηγούμενης περιόδου.
Αλλά με την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν επιδιώκει να ετεροπροσδιορίζεται με στόχο την εξουσία αλλά την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που βασίζεται στον δικοκομματισμό. Παρόλα αυτά δεν «έκλεισε» την πόρτα του διαλόγου αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτός δεν θα είναι προσχηματικός αλλά με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις.
Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, αυτό το χαρακτήρισε πλούτο, υπογράμμισε όμως ότι υπάρχει μια κεντρική γραμμή που όλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…