«Ήταν όνειρο ζωής για την Νουρχάν»!

0

Η μειονότητα θα έχει την τιμητική της στη φετινή γιορτή της Απελευθέρωσης της Ξάνθης στις 4 Οκτωβρίου! Ένα μέλος της, ένα 15χρονο κορίτσι, η Μπουρντούν Νουρχάν που φοιτά στην Γ’ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης κληρώθηκε ανάμεσα σε τέσσερις άλλους αριστεύσαντες και θα παρελάσει, σημαιοφόρος, κρατώντας τη γαλανόλευκη, με παραστάτες άλλους συμμαθητές της. Το γεγονός αυτό καθαυτό είναι απολύτως αυτονόητο αφού η Νουρχάν που κατάγεται από την Μύκη είναι ελληνίδα πολίτης, μουσουλμάνα και αρίστευσε στη Β’ Γυμνασίου με το βαθμό του «20», όπως επίσης και στην Α’ Γυμνασίου και είθισται προς το «Αίεν αριστεύειν», τη σημαία να κρατούν οι άριστοι μαθητές!
Είναι όμως ενδεικτικό και η σημειολογία του έγκειται στο ότι η νέα γενιά της μειονότητας κάνει πράξη το «Αίεν Αριστεύειν» παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζει. Ένα νέο κορίτσι παρακάμπτει τις προκαταλήψεις, γκρεμίζει τα συμβατικά στερεότυπα και τα τείχη της μικρής της κοινωνίας, δελεάζεται από τις σειρήνες της γνώσης, ανοίγει το παράθυρο της μάθησης με τη δική της διαρκή προσπάθεια, παρέχοντας στον εαυτό της μια καλύτερη προοπτική ζωής!
«Ήταν όνειρο ζωής για την Νουρχάν», λέει ο πατέρας της ο κ. Χασάν Μπουρντούν με εμφανή και απολύτως δικαιολογημένη περηφάνια για την κόρη του.
«Ήταν άριστη από τότε που πήγαινε στο 4ο Δημοτικό Ξάνθης και συνεχίζει και τώρα! Είναι όλο μ’ ένα βιβλίο στο χέρι! Δεν έχει επιλέξει ακόμη τι θα σπουδάσει αλλά το μόνο που θέλει είναι αυτό! Νιώθει μεγάλη περηφάνια που θα είναι σημαιοφόρος! Πάντα το ήθελε αυτό! Και μένα με κάνει περήφανο αυτό», ήταν τα λόγια του πατέρα Χασάν στο «Ε».
Σε μια εποχή που κάποιοι κλείνουν το 1ο μειονοτικό αφαιρώντας από τα ίδια τους τα παιδιά το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη χρησιμοποιούν προσχηματικά για να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα…
Σε μια εποχή που κάποιοι διαχωρίζουν τα σχολεία σε Α’ και Β’ κατηγορίας και με αλαλαγμούς, πιέσεις και εκφοβισμούς προσπαθούν να χειραγωγήσουν και να εγκλωβίσουν τα παιδιά της μειονότητας να τα καταδικάσουν στην ελλιπή γνώση, κάποιοι γονείς με ανοιχτά μυαλά δίνουν… το μάθημα: Κάτι νέο δημιουργείται στην μειονότητα που ξεκινά από την παιδεία! Είναι άλλωστε εκ των ουκ άνευ ότι όλες οι κοινωνικές αλλαγές ξεκινούν από την παιδεία που είναι στον αντίποδα της άγνοιας και του σκοταδισμού – όπου βρίσκει πρόσφορο πεδίο δράσης η χειραγώγηση!
Όταν κάποιοι σηκώνουν πανό της οπισθοδρόμησης, κάποιοι άλλοι σηκώνουν τη σημαία της προόδου!
Κάποιοι είναι προάγγελοι μιας νέας εποχής για την μειονότητα!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…