Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Οι «χαμηλές πτήσεις» του Δήμου Ξάνθης

Οι «χαμηλές πτήσεις» του Δήμου Ξάνθης

0

«Λόγον έδωσε» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης για τα πεπραγμένα του Δήμου για το έτος 2007 σε ανοιχτή ειδική συνεδρίαση στο Δημαρχείο – Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. – παρουσία των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης της αντιπολίτευσης, πολιτικών εκπροσώπων, εκπροσώπων φορέων και πολιτών. Επισταμένως ανέλυσε το ειδικό φυλλάδιο «Πεπραγμένα Δημοτικής Αρχής έτους 2006» όπου αναφέρονται τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, ο απολογισμός του έργου του σε αριθμούς καθώς επίσης τα έργα των Δημοτικών επιχειρήσεων και των οργανισμών του αλλά και η πορεία των προγραμμάτων που υλοποιεί ή συμμετέχει ο Δήμος.
Πεπραγμένα 2006 – 2007: Ίδια και απαράλλαχτα
Σε μια πρώτη αντιπαραβολή με το πανομοιότυπο φυλλάδιο : «Πεπραγμένα Δημοτικής Αρχής 2006» πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και απαριθμούμε μερικά: Σίγουρα το Δημοτικό Συμβούλιο που αντικατέστησε το προ των εκλογών και αυτό όχι ριζικά!
Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία: Τα Έσοδα του Δήμου το 2007 σε σχέση με το 2006 είναι μειωμένα κατά 150.000 ευρώ περίπου, το χρηματικό υπόλοιπο μειωμένο κατά 4.500.000 εύρο ενώ τα Έξοδα είναι επίσης μειωμένα κατά 300.000 ευρώ περίπου και το χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρεται στη χρήση του 2008 κατά 1.400.000 ευρω περισσότερο. Την μερίδα του λέοντος στα κονδύλια παίρνει φέτος η ΔΕΥΑΞ που το κονδύλι της αυξήθηκε κατά 732.000 ευρώ.
Τα κτιριακά έργα του Δήμου είναι μειωμένα κατά 560.000 εύρο, τα έργα οδοποιίας κατά 1.500.000 ευρώ ενώ για αναπλάσεις δίνονται 5.754.300 ευρώ από τα οποία τα 5.500.000 ευρώ στο έργο της Ενοποίησης των πλατειών.
Η ΔΕΥΑΞ εκτέλεσε έργα 335.000 ευρώ και βρίσκονται υπό εκτέλεση έργα 921.000 ευρώ περίπου 800.000 λιγότερα από το 2006.
Η «έκρηξη» του ΚΑΠΗ!
Αναφορικά με τις άλλες Δημοτικές επιχειρήσεις οι διαφοροποιήσεις είναι οι εξής: Δεν φυτεύτηκαν από την υπηρεσία Πρασίνου 500 καλλωπιστικά λαχανάκια όπως αναφέρεται στα πεπραγμένα της το 2006 αλλά 500 χειμερινά ανθόφυτα αλλά και ο ίδιος αριθμός ανοιξιάτικων ανθόκηπων, το Κυνοκομείο έκανε λιγότερε περισυλλογές αδέσποτων, λιγότερες στειρώσεις και ευθανασίες. Αυξητική είναι η τάση των νέων αναγνωστών αφού η Δανειστική βιβλιοθήκη ενέγραψε 59 περισσότερους αναγνώστες και εμπλουτίστηκε με 782 νέα βιβλία!
Μέγα γεγονός η «μεγάλη επιτυχία» – όπως αναφέρεται – του Φεστιβάλ «Μάνος Χατζιδάκις» που ξεκίνησε εκ νέου να διοργανώνεται στο 2007, καλά τα πήγε και η ΔΕΑΞ με όλες τις εκδηλώσεις της (όπως και το 2006), ενώ μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στα ΚΑΠΗ! Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν 15 εκδρομές και άλλες 8 εκδηλώσεις!
Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα πεπραγμένα της Δημοτικής αρχής για το 2007 και αυτά ανέλυσε λέξη προς λέξη ο Δήμαρχος Ξάνθης, προκαλώντας το «ξέσπασμα» του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστου Πούλιου, όταν πήρε το λόγο και ο οποίος τον σφυροκόπησε με καταιγισμό καταγγελιών και ελλειμμάτων σ’ όλα τα επίπεδα: Απ’ τον τρόπο λειτουργίας έως τη φιλοσοφία που διέπει την λειτουργία του Δήμου. Παρουσιάζουμε αποσπάσματα της ομιλίας του που πολλές φορές προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου και τις μεταξύ τους αψιμαχίες.
Οι χαμηλές πτήσεις του Δήμου Ξάνθης
Χ. Πούλιος: «Διαβάζοντας κάποιος καλόπιστα τα Πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής θα διαπιστώσει για μια ακόμα φορά αυτό που είναι γνωστό πια σε όλους τους συνδημότες μας. Προχειρότητες, πρόχειρη συρραφή των εκθέσεων των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων και Οργανισμών, διαχειριστική λογική που είναι το σήμα κατατεθέν σας και παντελής απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, οράματος για τον τόπο, εκσυγχρονιστικής λογικής για την παροχή υπηρεσιών προς τους συνδημότες μας.
Διαπιστώνει επίσης κάποιος την καθυστέρηση τόσο την εφαρμογή των προγραμματισθέντων έργων όσο και στην απορρόφηση κονδυλίων.
Δεν είναι λίγοι, Κύριε Δήμαρχε, θα’ λεγα δε ότι αποτελούν μια συνεχώς διογκούμενη και πλειοψηφική μερίδα διαμαρτυρίας αυτοί που κάνουν λόγο για αποσπασματική εκτέλεση έργων, χωρίς στόχο, χωρίς προοπτική ή με τέτοια χρονική καθυστέρηση που το έργο καθίσταται ξεπερασμένο και ανεπίκαιρο, αφού εν των μεταξύ, έχουν δημιουργηθεί νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα σε κάθε οικισμό, σε κάθε γειτονιά.
Η Διοίκησή σας στερείται βασικών υποδομών από πλευράς γνώσεων και οργάνωσης και λυπούμαι που το αναφέρω αλλά είναι γεγονός. Ελάχιστοι γνωρίζουν και ακόμα πιο λίγοι σχεδιάζουν και προβλέπουν. Αντίθετα συμφέροντα μικρών αλλά επώνυμων και ισχυρών ομάδων οδηγούν, για να μην πω καθοδηγούν, τις αποφάσεις για έργα σε περιοχές υπό ανάπτυξη με μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα. Αν είναι δυνατόν να μη μπορεί ο Δήμος να οδηγήσει τις εξελίξεις και να σέρνεται πίσω από τις ανάγκες, πίσω από τα συμφέροντα, πίσω από λογικές αναχρονιστικές που εξυπηρετούν τους λίγους και πάντως όχι το μέλλον των πολλών!!!»
Επιβιώσατε από την αίγλη του Αμοιρίδη
Πούλιος: «Αποφεύγετε συστηματικά κ. Δήμαρχε τις συγκρούσεις με συμφέροντα. Είναι ο χαρακτήρας σας; Βολευτήκατε; Αυτοί σας εκλέγουν; Πάντως αυτό είναι πλέον ορατό στους πάντες! Καλυφθήκατε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω από όσα άφησε πίσω της η εποχή Αμοιρίδη, στης οποίας την αίγλη επιβιώσατε και σεις και κάποιοι συνεργάτες σας. Αυτό βέβαια το πολιτικό κεφάλαιο το ξοδέψατε και μάλιστα πολλές φορές απερίσκεπτα και τώρα είστε αντιμέτωποι με τα αληθινά και σκληρά προβλήματα και της καθημερινότητας και του σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια. Στην καθημερινότητα αποτύχατε παταγωδώς. Φθάσατε σε σημείο να ζείτε σε εικονική πραγματικότητα όταν δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της δυσαρέσκειας των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών για την πανβρώμικη πόλη μας! Για τις ασυντήρητες παιδικές χαρές! Για τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους! Τα πεζοδρόμια στο έλεος των καταστηματαρχών και οι πεζόδρομοι χώροι πάρκινγκ και διέλευσης οχημάτων!
Κατακαημένη ΔΕΥΑΞ…
Πούλιος: «Ο βρόγχος της ΔΕΥΑΞ στον λαιμό του Δήμου έγινε ακόμα πιο σφικτός. Και κάθε χρόνο θα γίνεται ακόμα πιο επαχθής. 10.000.000 ευρώ είναι οι συσσωρευμένες ζημίες! Που θα πάει αυτό το βιολί; Όλα αυτά κ. Δήμαρχε είναι σε γνώση σας. Βαρέθηκα να ακούω τον κ. Τσέπελη να λέει ότι τώρα αναλάβαμε. Και σεις κ. Δήμαρχε τώρα αναλάβατε; Δεν έχετε καμία ευθύνη γι’ αυτό το απερίγραπτο χάλι; Που είσαστε τόσα χρόνια κ. Δήμαρχε των έργων, της χρηστής και ηθικής διαχείρισης;»
Το δια ταύτα Πούλιου: «Τον πήχη τον θέλετε χαμηλά. Εμείς τον θέλουμε ψηλά. Εκεί θέλουμε να συγκριθούμε και να κριθούμε όταν έρθει η ώρα. Τα χαμηλά είναι ειδικότητά σας. Εκεί στο παρασκήνιο και τη διαπλοκή δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να σας συναγωνισθούμε!».
Η μεγάλη ώρα της κρίσης των πεπραγμένων του Δήμου συνεχίστηκε από τον κ. Μαλκότς, ο οποίος αφού έκανε τη διαπίστωση ότ&#953

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …