«Ποτέ την Κυριακή» αλλά…

0

Επαναφέρει και συγκεκριμενοποιεί την γνωστή της θέση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές η Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης.
Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή της που απέστειλε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φώλια, η Ομοσπονδία ζητά να ρυθμιστεί νομοθετικά το άνοιγμα των καταστημάτων δύο Κυριακές μέσα στο Δεκέμβριο και άλλη μία στην περίοδο του Πάσχα. Αναφορικά με την σκοπιμότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, η Ο.Ε.Β.Ε. υποστηρίζει ότι έτσι θα μπορέσει να αποφευχθεί ο εκφυλισμός του ισχύοντος ωραρίου, κάτι που την βρίσκει αντίθετη. Στην επιστολή διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι μία τέτοια ρύθμιση θα άρει τις τριβές μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων, θα βοηθήσει την επιβίωση των επιχειρήσεων και θα βοηθήσει και στην επικράτηση της ηρεμίας στην αγορά.
Το «Ε» ζήτησε από τους προέδρους της Ο.Ε.Β.Ε. αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης να σχολιάσουν το θέμα που θέτει η Ομοσπονδία, το οποίο φαίνεται να τίθεται γενικότερα και με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων στο Δήμο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή.
Υπερασπιζόμενος την ανακοίνωση και την θέση της Ομοσπονδίας ο πρόεδρός της, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, ουσιαστικά θέτει ζήτημα ισορροπίας και χρυσής τομής μεταξύ των αιτημάτων των πολυκαταστημάτων, που ζητούν άνοιγμα της αγοράς επτά έως και δέκα Κυριακές τον χρόνο, και των θέσεων των μικρομεσαίων και των εργαζομένων για απαγόρευση του ανοίγματος της αγοράς τις Κυριακές: «Η θεσμοθέτηση του ανοίγματος τις δύο αυτές συγκεκριμένες Κυριακές του Δεκεμβρίου και την μία Κυριακή εντός της περιόδου του Πάσχα, σύμφωνα και με την ανακοίνωσή μας, εκτός του ότι συμβαδίζει και με τις δύο αυτές εορταστικές περιόδους, διευκολύνοντας τους καταναλωτές, επιτυγχάνει ένα συμβιβασμό, μία ισορροπία και μία «χρυσή τομή» μεταξύ των μικρομεσαίων και των πολυχώρων. Άλλωστε, όπως έδειξαν και τα επεισόδια στην Αθήνα πρόσφατα, φαίνεται πως το κλίμα για το άνοιγμα και τις Κυριακές ωριμάζει, οπότε θα είναι καλύτερα να υπάρξει θεσμοθέτηση για να μπορέσει να αποφευχθεί ο εκφυλισμός του ωραρίου».
Διαμετρικά αντίθετος με τις παραπάνω θέσεις αλλά και με το αίτημα της επιστολής της Ο.Ε.Β.Ε. εμφανίζεται ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Γιάννη Αλεξιάδη: «Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πω ότι απορώ με το πόσο εύκολα κάποιοι βγάζουν προτάσεις, χωρίς όμως να έχουν μελετήσει καλά τις συνέπειες της εφαρμογής των προτάσεών τους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοίγει για εμάς το παράθυρο για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, κάτι που δεν αποδεχόμαστε, σαν Εμπορικός Σύλλογος, γιατί απλά είναι ένα φορτίο εξαιρετικά δυσβάσταχτο για τον μέσο επιχειρηματία, ο οποίος τελικά βγαίνει χαμένος από μια τέτοια εξέλιξη. Οι μόνοι κερδισμένοι από μία τέτοια υποχώρηση θα είναι οι πολυχώροι και τα πολυκαταστήματα και κανείς άλλος. Είναι επικίνδυνο να τίθενται στο τραπέζι για συζήτηση θέματα χωρίς σαφή γνώση του τι θέλουμε να κάνουμε. Άλλωστε γι’ αυτά τα ζητήματα έχουν υπάρξει αποφάσεις από τα συλλογικά μας όργανα και κάθε άλλη παρέμβαση είναι εκ του πονηρού».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ο.Ε.Β.Ε. προς τον κ. Φώλια:

«Τις ημέρες αυτές ζούμε έναν αναβρασμό και μια αναστάτωση σχετικά με την αβεβαιότητα αν θα ανοίξει ή όχι η αγορά την Κυριακή 28/12/2008 στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας μας.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να τοποθετηθούμε πάνω στο θέμα αυτό αφενός μεν εκ καθήκοντος ως θεσμοθετημένος συνδικαλιστικός φορέας των Μ.Μ.Ε. και αφετέρου ως συντασσόμενοι με την πλειοψηφία των Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων που επιθυμούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008.
Πάγια θέση της Ο.Ε.Β.Ε Ν. Ξάνθης εδώ και χρόνια ήταν και είναι η περιφρούρηση του ισχύοντος ωραρίου και όχι ο εκφυλισμός του – με την εφαρμογή συνεχούς ωραρίου και ανοίγματος και τις Κυριακές – όπως επιδιώκουν τα πολυκαταστήματα, οι εκπρόσωποι των πολυχώρων, ενώ αυτό φοβούνται και αντιδρούν οι εργαζόμενοι.
Εμείς οι Ε.Β.Ε. Ν. Ξάνθης εισηγούμεθα τη συνέχιση του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας της αγοράς με μόνη εξαίρεση τις 2 Κυριακές Δεκεμβρίου ήτοι αυτής προ των Χριστουγέννων και εκείνης πριν από την Πρωτοχρονιά, στις οποίες μπορεί να προστεθεί και μια Κυριακή πριν το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων).
Εισηγούμεθα την ως άνω ρύθμιση νομοθετικά και πάγια, καθόσον πιστεύουμε ότι αποτελεί τη χρυσή τομή για τη λειτουργία της αγοράς, που αίρει τις τριβές μεταξύ ΜΜΕ και πολυκαταστημάτων, πολυχώρων, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί σωστά τους καταναλωτές και καταστηματάρχες και δεν θίγει βεβαίως και τα συμφέροντα και των εργαζομένων, διότι βοηθά στην επιβίωση των επιχειρήσεων, που αυξάνουν τον τζίρο από τους εντόπιους και ξένους επισκέπτες καταναλωτές, οι οποίοι λόγω των εορτών αυξάνουν την καταναλωτική τους διάθεση.
Για τους ως άνω λόγους, αλλά και άλλους συναφής που δεν αναφέρονται, ζητούμε
κύριε υπουργέ, τη νομοθετική ρύθμιση του ως εισηγούμενου ωραρίου για τις τρεις μόνο Κυριακές το χρόνο, ώστε αφενός να σταματήσουν οι αψιμαχίες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και αφετέρου να επικρατήσει ηρεμία στην αγορά και να βοηθηθούν τα καταστήματα να αυξήσουν τον τζίρο τους, που είναι ο μόνος οιωνός για τη συντήρηση και επιβίωση τους προς όφελος όλων».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…