Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Όραμά μας η βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου»

«Όραμά μας η βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου»

0

Ο Δήμος Βιστονίδας βρέθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά και παλαιότερα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για ένα ζήτημα που είχε να κάνει με ένα γεωγραφικό και οικολογικό πλεονέκτημα που έχει: την λιμνοθάλασσα της Βιστονίδας και τις διεκδικήσεις της Μονής του Βατοπεδίου σε αυτήν και στις παραλίμνιες εκτάσεις που την περιβάλλουν. Το ζήτημα πολυσυζητημένο και γνωστό σε όλους μας, όπως γνωστή είναι και η εξέλιξή του μέσα στο χρόνο σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που απασχόλησαν και απασχολούν την ελληνική κοινωνία, σε πολλούς τομείς της ταυτόχρονα.
Όμως στην ευκαιρία που είχαμε να «ανακρίνουμε» τον Δήμαρχο Βιστονίδας, κ. Ζλάτκο, η επιλογή μας ήταν να συζητήσουμε και να επικεντρωθούμε σε ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά τον Δήμο και τις δυνατότητες που του δίνονται για ανάπτυξη, μέσω τόσο των Κοινοτικών Προγραμμάτων (Ε.Σ.Π.Α. – Αλέξανδρος Μπαλτατζής) όσο και μέσα από τις δράσεις της σημερινής Διοίκησης του Δήμου από την παράταξη του κ. Ζλάτκου. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας χρησιμότερος «μπούσουλας» για τους ίδιους τους δημότες στην κρίση και την επιλογή τοπικών αρχόντων από τις γενικόλογες πολιτικές διακηρύξεις των υποψηφίων που συνήθως γίνονται αποκλειστικά για προεκλογική χρήση και κατανάλωση.
Η πρώτη μας ερώτηση λοιπόν αφορά την ετοιμότητα του Δήμου Βιστονίδας, σε επίπεδο μελετών, για την απορρόφηση των διαφόρων Κοινοτικών κονδυλίων. Στα οποία έχει πρόσβαση και δίνουν την δυνατότητα πραγματοποίησης έργων ουσίας για τους ίδιους τους δημότες.
Ο κ. Ζλάτκος ξεκινά αναφερόμενος στη γενικότερη προσπάθεια αξιοποίησής τους εξηγώντας ότι: «Τα περιεχόμενα και οι πόροι για την 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 είναι αντικείμενο ευρείας διαπραγμάτευσης που γίνεται σε πολλά επίπεδα, κοινοτικά και εθνικά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα έχει σημαντική εμπειρία στην αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Στον τομέα αυτό η συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ο.Τ.Α. στοχεύει στην μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική συμβολή της στην βελτίωση της ζωής των πολιτών», και συνεχίζει εξειδικεύοντας: «Ο Δήμος Βιστονίδας βρίσκεται μπροστά στην ολοκλήρωση των προσπαθειών της προετοιμασίας για το ΕΣΠΑ 2007-2013. Ήδη οι μελέτες είναι έτοιμες και αναμένουν τις σχετικές προσκλήσεις από τις ανάλογες Αρχές. Σημαντικό να αναφέρουμε εδώ, είναι το γεγονός ότι παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε – και πολλά από αυτά συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται – τα πρώτα δύο χρόνια της διοίκησης του Δήμου, προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε και το μέλλον αυτού του τόπου. Απέδωσαν οι καρποί της προσπάθειας αυτής και σήμερα πλέον έχουμε ήδη σχεδιάσει τις ενέργειες, τις δράσεις και τα έργα για τα επόμενα δύο χρόνια, μέσα από ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Δήμο, που δεν αφήνει κανέναν οικισμό «παραπονεμένο» και ιδιαίτερα αυτούς που είχαν «μείνει λίγο πίσω».
Η πιστοποίηση υπηρεσιών των Δήμων υπήρξε ένα «αγκάθι» για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση κονδυλίων, δημιουργώντας πολυεπίπεδα προβλήματα. Τι συμβαίνει σε αυτό τον τομέα στον Δήμο Βιστωνίδας; Ο δήμαρχος είναι μάλλον καθησυχαστικός σε αυτό: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, θέσαμε ως στόχο καταρχήν την εσωτερική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών μας, με σκοπό να καταφέρουμε να γίνουν φιλικότερες στον δημότη μας, να ανταποκρίνονται άμεσα στα προβλήματά του. Βρισκόμαστε στην τελευταία ευθεία για να πιστοποιήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας , μέσω του προτύπου του ΕΛ.Ο.Τ. ISO EN 9002 και να μπορέσουμε να έχουμε τη διαχειριστική επάρκεια που απαιτείται για τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013».
Ο θεσμός των Συνεργασιών Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα για την πραγματοποίηση τεχνικών και όχι μόνο έργων, έρχεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Τα πλεονεκτήματα των συνεργασιών είναι αυτά στα οποία επικεντρώνεται ο κ. Ζλάτκος:
«Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι το δημόσιο επωφελείται δημοσιονομικά αφού ξεκινάει να πληρώνει για αυτές μετά από την έναρξη της λειτουργίας τους, σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την αποδοτικότητα της λειτουργίας τους αυτής. Επίσης η εμπειρία πραγματοποίησης τέτοιων δράσεων σε άλλους Δήμους έδειξε ότι τα έργα ολοκληρώνονται κατά 88% εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος και το κόστος είναι σαφέστατα μικρότερο. Οι ΣΔΙΤ, πέραν του ότι αποτελούν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση χρηματοδότησης για τους δημόσιους φορείς, επιτρέπουν τόσο τη διατήρηση των κατασκευαζόμενων υποδομών σε άριστη κατάσταση, λόγω της ανάθεσης της λειτουργίας ή της συντήρησης τους στους ιδιώτες αλλά και της εξάρτησης της πληρωμής τους από την καλή συντήρηση, όσο και τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε βάθος χρόνου, μέσω της εξάρτησης της πληρωμής του ιδιώτη από την τήρηση συγκεκριμένων και μετρήσιμων ποιοτικών κριτηρίων. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι ένας επιτυχημένος θεσμός, που εκμεταλλεύεται θα έλεγα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα
Τελικά όμως αυτό που έχει σημασία για τους δημότες είναι το τι και ποια έργα θα ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α., άρα και θα πραγματοποιηθούν. Σε αυτό το σημείο ο κ. Ζλάτκος είναι πιο προσεκτικός: «Όπως ξέρετε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από σήμερα τι έργα θα ενταχθούν στις προσκλήσεις που θα δημοσιευτούν το νέο έτος, το 2010, το 2011 ή αργότερα! Μπορούμε να πούμε όμως τι έργα θα προσπαθήσουμε να ωριμάσουμε και να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Πάντως το επιχειρησιακό μας σχέδιο, οι δράσεις και τα έργα που έχουν προγραμματιστεί αφορούν σε έργα κυρίως υποδομών, ποιότητας ζωής, υποδομών πολιτισμού, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Για την σημερινή διοίκηση του Δήμου η ανάπτυξη θεωρείται πρωτίστως ως ζήτημα στρατηγικής και μεθόδου και δευτερευόντως ως ζήτημα οικονομικών πόρων. Το όραμα της διοίκησης του Δήμου Βιστονίδας είναι η ανάδειξη του Δήμου σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. Όσον αφορά το σκέλος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» – Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου. (Ο.Π.Α.Α.Χ.), ποιες είναι οι δράσεις που θα προωθηθούν από τον Δήμο Βιστωνίδας; Ο Δήμαρχος διευκρινίζει ότι «μετά από μεγάλες προσπάθειες, τόσο από πλευράς μας όσο και με την υποστήριξη του Υπουργού κ. Α. Κοντού, εντάξαμε την περιοχή του Σουνίου, ως ορεινή και μειονεκτική, στο πλαίσιο της δυνατότητας δράσεων του άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) του προγράμματος. Έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και σε λίγο καιρό θα ενταχθούν δράσεις και έργα που θα αναπλάσουν κυριολεκτικά την περιοχή του Σουνίου. Τέτοιες δράσεις &#949

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …