Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Επιτακτική κι εφικτή η δημιουργία του Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης»

«Επιτακτική κι εφικτή η δημιουργία του Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης»

0

Την πρόταση της δημιουργίας Κοινωνικού Ταμείου Αλληλεγγύης επαναφέρει στο «τραπέζι της συζήτησης» ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή» Χρίστος Πούλιος με επιστολή του προς το Δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη – την οποία κοινοποιεί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής εκπροσώπησης, κ.κ. Χ.Μπαντάκ και Ν.Ανταμπούφη.
Ο κύριος Πούλιος είχε, καταρχήν, προτείνει τη δομή αυτή, ως δημοτική ή και διαδημοτική παρέμβαση κοινωνικής πολιτικής, στο ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚ Ν.Ξάνθης – 2008. Σήμερα επανέρχεται περιγράφοντας και τα «εργαλεία» με τα οποία μπορεί, βάσει Νόμου, να πραγματοποιηθεί αυτή η ιδέα που υπηρετεί το στόχο της κοινωνικής συνοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Πούλιος, η δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι όχι μόνο αναγκαία, για τους οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους που περιγράφονται, αλλά και εφικτή, μιας και, πάντα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πόροι υπάρχουν στον Δήμο Ξάνθης και παραμένουν αναξιοποίητοι.
Αναλυτικότερα, στην επιστολή του, ο κ. Πούλιος, αφού κατηγορεί τον κ. Στυλιανίδη για απραξία, παρά τις εξαγγελίες του τελευταίου για την λήψη ουσιαστικών μέτρων σε παλαιότερη εισήγηση της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, επισημαίνει την ανάγκη για ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά των επαγγελματιών του τόπου μας, που έχουν δεχτεί απανωτά χτυπήματα τον τελευταίο καιρό. Στην συνέχεια γίνεται μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη αναφορά στα μέσα και στους τρόπους χρηματοδότησης ενός ταμείου με κοινωνικό προσανατολισμό, ενώ η επιστολή κλείνει με προτροπή προς τον κ. Δήμαρχο για υιοθέτηση ενός κοινωνικού προσώπου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα κρατήσει τον ενεργό πληθυσμό στον τόπο μας, θα ανακουφίσει οικονομικά τους δημότες αλλά και θα βοηθήσει στην πράξη την κοινωνική σύγκλιση και συνοχή.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή» προς το Δήμαρχο Ξάνθης

«Είναι σε όλους μας γνωστή η πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν αρκετές ομάδες συνδημοτών μας. Η ανεργία στο Δήμο μας καλπάζει σε ποσοστά πάνω από 20%. Πριν ακόμα εμφανισθεί η διεθνής κρίση, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, η οικονομική δυσπραγία που πλήττει τον Δήμο μας δεν έχει προηγούμενο.
Από τον περασμένο Φλεβάρη (σχετική επιστολή της Δημοτικής μας Παράταξης προς τον Δήμαρχο Ξάνθης στις 12.02.2008 με θέμα «Μέτρα Κοινωνικής Πολιτικής») σας θέσαμε το θέμα της μείωσης ή και της κατά περίπτωση απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες συνδημοτών μας (άποροι, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνοι κ.λ.π.).
Δυστυχώς η θέση σας και η εισήγησή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αρνητική και σε πλήρη αντίθεση, θα λέγαμε, με όσα θεσπίστηκαν σε πάρα πολλούς Δήμους της χώρας μας (ακόμα και στους όμορους Δήμους Κομοτηνής και Καβάλας). Υποσχεθήκατε ότι θα παίρνατε άλλα μέτρα πιο ουσιαστικά, τα οποία όμως, παρ’ όλο που πέρασαν 9 μήνες από τότε, δεν είδαμε ακόμα ούτε εμείς ούτε οι συνδημότες μας.
Σήμερα παρά ποτέ είναι εμφανής η αδυναμία συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων όπως οι άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα στοιχειώδη.
Η κατακόρυφη πτώση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο πλήττει πολλές ομάδες συμπολιτών μας που τα επαγγέλματά τους είχαν άμεση σχέση ιδιαίτερα με την οικοδομή.
Οι μικρομεσαίες εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις του τόπου μας στενάζουν.
Η αγωνία για το μέλλον και την οικονομική στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι σήμερα παρά ποτέ έκδηλη.
Τον τελευταίο καιρό η ανασφάλεια, η απογοήτευση και η απραξία της νεολαίας, ειδικά προς τα συμβαίνοντα γύρω μας, κυριολεκτικά περισσεύουν.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς θεατές.

Κύριε Δήμαρχε,

Στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ κατέθεσα συγκεκριμένη πρόταση για την ίδρυση Κοινωνικού Δημοτικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Επειδή το θέμα της επικείμενης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του επανακαθορισμού των ορίων των Δήμων ήταν κυρίαρχο, φοβάμαι πολύ ότι η πρόταση δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής και κατ’ επέκταση και σχετικής συζήτησης για τις δυνατότητες υλοποίησής της.
Στο Άρθρο 202 του Κώδικα Περί Δήμων και Κοινοτήτων, γίνεται σαφής αναφορά για τις παντός είδους επιχορηγήσεις και βοηθήματα καθώς και τις καταβολές οικονομικών ενισχύσεων σε συνδημότες μας είτε υπό μορφή άμεσων βοηθημάτων είτε υπό μορφή μείωσης κατά 50% ή και πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
Είναι δε σημαντικό ότι υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής της σχετικής πίστωσης στον Προϋπολογισμό του Δήμου μέχρι ποσοστού 1,5% των ετήσιων τακτικών εσόδων του. Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι τα ετήσια τακτικά έσοδα του Δήμου μας ανέρχονται στο ποσόν των 17.000.000€ περίπου θα υπήρχε δυνατότητα εγγραφής 255.000€ περίπου στον κωδικό 020067.33 που αναφέρεται στην καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες. Σας θυμίζω ότι το αντίστοιχο ποσό που εγγράψατε στον περσινό προϋπολογισμό ήταν μόλις 15.000€ και από αυτά ως σήμερα εκταμιεύτηκαν ελάχιστα.
Αυτό το ποσόν των 255.000€ θα μπορούσε να αποτελέσει μια ικανοποιητική οικονομική βάση στήριξης του ΚΤΑ (Κοινωνικού Ταμείου Αλληλεγγύης). Παράλληλα προτείνεται να εξεταστεί με ποια ακόμα ποσά που να προέρχονται από έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (και εξαιρούνται από τον περιορισμό του 1,5% επί των τακτικών εσόδων) μπορεί να ενισχυθεί το ΚΤΑ.

Κύριε Δήμαρχε,

Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να δείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τώρα που οι συνδημότες μας το έχουν ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ. Να κρατήσουμε τον ενεργό πληθυσμό στον τόπο μας γιατί είναι πλέον εμφανές (ειδικά σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα) το κύμα τόσο της εσωτερικής μετανάστευσης όσο και του ξενιτεμού. Με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης για τους δημότες αλλά και επεξεργασία σχετικών μέτρων – κινήτρων για προσέλκυση νέων επιχειρηματιών στον τόπο μας. Με δέσμευση όλων ότι οι αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη για το 2009 θα είναι μηδενικές (ήδη σχετικές εξαγγελίες έκαναν αρκετοί Δήμοι).
Με εμφανή τη διάθεση να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της περιλάλητης και πολυπόθητης κοινωνικής σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής που όλοι την ευαγγελιζόμαστε, αλλά στην πράξη πολύ λίγα πράττουμε προς αυτή την κατεύθυνση»

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κλείνουμε για να μην μας κλείσουν»

Κλειστές θα παρα_…