Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Δεν ζητήσαμε ποτέ απομάκρυνση των καταστημάτων»

«Δεν ζητήσαμε ποτέ απομάκρυνση των καταστημάτων»

0

Με επιστολή – απάντηση στις αντιδράσεις και αιτιάσεις της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης απάντησε η δημοτική κίνηση «Πολίτες για την Αλλαγή» μέσω ανακοίνωσης του γραφείου επικοινωνίας της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης και του επικεφαλής της, κ. Χρίστου Πούλιου. Στην απάντησή του ο κ. Πούλιος εκφράζει κατ’ αρχήν την έκπληξή του τόσο για τον τρόπο που επέλεξε η Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. να εκφράσει τις αντιρρήσεις στην σχετική πρόταση που κατέθεσε, επανειλημμένα, η παράταξή του για την πραγματοποίηση μελέτης από τις υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης στην περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, από την πλευρά του Δημοτικού πάρκινγκ. Επισημαίνει μάλιστα ότι ουδέποτε ζητήθηκε η απομάκρυνση των καταστηματαρχών από τον χώρο της Δ.Α. και θεωρεί την διαμαρτυρία της Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. ως μια άστοχη προσπάθεια αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση του Δήμου, καταλογίζοντας παρανόηση ή και σκόπιμη στρέβλωση των θέσεων που διατύπωσε, υπογραμμίζοντας και τις αντιφάσεις που απορρέουν από την διατύπωση των αντιρρήσεων της Ομοσπονδίας. Κλείνοντας ο κ. Πούλιος ζητά από την Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. να διατυπώσει τις προτάσεις της για το πρόβλημα, τις οποίες προτίθεται ακόμη και να στηρίξει, ενώ καλεί επίσης την Ομοσπονδία να πάρει θέση σε θέματα όπως οι αδιαφανείς, όπως υποστηρίζει, διαδικασίες προμηθειών του Δήμου καθώς και το έκτακτο τέλος που επιβλήθηκε από την Δ.Ε.Υ.Α.Ξ., που επιβαρύνουν οικονομικά, τόσο τους συμπολίτες μας γενικότερα, όσο και τους επαγγελματίες ειδικότερα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Πούλιου έχει ως εξής:

«Πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας (εφ.ΕΜΠΡΟΣ., 06/11/08) την ύπαρξη επιστολής διαμαρτυρίας της Ο.Ε.Β.Ε. προς τη μείζονα δημοτική αντιπολίτευση και ειδικότερα τον επικεφαλής της κ.Χρίστο Πούλιο με θέμα την πρότασή του για την αποτροπή ερημοποίησης της, ενοποιημένης με τη Κεντρική, πλατείας «Διοικητηρίου» μετά από την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου στο κέντρο της Ξάνθης.
Εκφράζουμε, καταρχήν, την έκπληξή μας για τον τρόπο (μέσω τύπου) που επιλέξατε να μας κοινοποιήσετε τις αντιδράσεις των συνδημοτών μας επαγγελματιών της Δημοτικής Αγοράς, προκαλώντας, μάλιστα, ζήτημα εκ του μη όντος. Είμαστε, ως εκ τούτου αναγκασμένοι ν’απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο, πληροφορώντας σας για τα παρακάτω με τη θερμή παράκληση να τα κοινοποιήσετε στους επαγγελματίες που προσυπέγραψαν την επιστολή σας, ως έχετε ηθική υποχρέωση – πέραν της δια ζώσης επαφής που ήδη έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε οι ίδιοι για την αποκατάσταση της αλήθειας στους κόλπους των επαγγελματιών της Δημοτικής Αγοράς.
Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι η πρότασή μας, να μελετηθεί αρμοδίως από τις Υπηρεσίες του Δήμου ο τρόπος με τον οποίο θ’αποτραπεί ο κίνδυνος ερήμωσης τού κέντρου της πόλης, χρονολογείται από το Γενάρη του 2007 με την έναρξη της θητείας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έκτοτε, ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις μας στα αρμόδια όργανα του Δήμου όπου συμμετέχουμε, ζητώντας πάντα το ίδιο πράγμα: να μελετήσει εγκαίρως ο Δήμος τον τρόπο αποτροπής του κινδύνου απομόνωσης της ευρύτερης περιοχής πλατείας Διοικητηρίου κατά τις βραδινές ώρες αφού περιβάλλεται από κτήρια Υπηρεσιών που ερημώνουν μετά το μεσημέρι. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε.
Όμως δεν εγκαταλείψαμε. Αφού η Δημοτική Αρχή δε φαινόταν ν’ αγωνιά για τη χρήση του έργου μετά την ολοκλήρωσή του, ούτε παρουσίασε κάποιο – οποιοδήποτε – σχέδιο αποτροπής των κινδύνων που εγκυμονεί, προτείναμε να μετατραπεί η χρήση (σε εστίαση) ελαχίστων, πολύ συγκεκριμένων καταστημάτων και χώρων της Δημοτικής Αγοράς που γειτνιάζουν με την υπό ενοποίηση πλατεία ώστε να δημιουργηθούν πόλοι υγιούς βραδινής κίνησης πολιτών.
Ουδέποτε θέσαμε ζήτημα απομάκρυνσης επαγγελματιών από τα καταστήματά τους στη Δημοτική Αγορά για να μετατραπούν αυτά σε κάτι άλλο. Αυτό που θέσαμε ήταν να μελετηθεί μια εσωτερική, χωροταξική επαναδιευθέτηση των υφιστάμενων χρήσεων ώστε να αξιοποιηθούν για το σκοπό που έχουμε αναλύσει παραπάνω, όσα καταστήματα μένουν χωρίς ενοικιαστή.
Πέραν τούτου, προτείναμε να προβλεφθεί η επέκταση δημιουργίας εγκαταστάσεων ήπιας ψυχαγωγίας και σε άλλα περιμετρικά σημεία της πλατείας Διοικητηρίου όπως και στον υπερκείμενο του δημοτικού πάρκινγκ χώρο, ώστε με ένα πλέγμα καταστημάτων εστίασης ή καφέ να εξασφαλιστεί ότι η περιοχή θα εξυπηρετεί την υγιή ψυχαγωγία των συμπολιτών μας μέρα ΚΑΙ νύχτα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, εμείς δε μιλήσαμε για αλλαγή χρήσης της Δημοτικής Αγοράς όπως στρεβλά υπαινίσσεστε στην επιστολή σας. Η πρότασή μας είναι πολύ συγκεκριμένη και επ’ωφελεία του συνόλου των επαγγελματιών της Δ.Α. αφού το άνοιγμα των καταστημάτων τους το πρωί δε θα γίνεται μέσα σε έναν αφιλόξενο περιβάλλοντα χώρο.
Ως εκ τούτου, εκλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη επιστολή σας ως άστοχη απόπειρα άσκησης ελέγχου στη δημοτική αντιπολίτευση (!) – πιθανό αποτέλεσμα παρανόησης ή σκόπιμης παρερμηνείας των προτάσεών μας για το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως και να ’χει, σας καλούμε, αντί να σπαταλάτε τα πολιτικά σας «βόλια» στοχεύοντας τον επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή», να «τ’ αδειάσετε» στη Δημοτική Αρχή που επί δύο χρόνια τώρα (από την ώρα που ανακοίνωσε την εφαρμογή του Σχεδίου Ενοποίησης των Πλατειών) αρνούνταν ν’ ακούσει τις δικές μας παραινέσεις για πρόληψη των διαφαινομένων δυσμενών συνεπειών του έργου ή τις δικές σας επισημάνσεις όπως ισχυρίζεστε ότι έχετε κάνει σε ανύποπτο χρόνο κατά το παρελθόν.
Κι επειδή βαθιά μέσα σας δεν πιστεύετε αυτό που γράφετε, ότι δηλαδή «…τώρα που το έργο βρίσκεται σ’ εξέλιξη και δεν υπάρχει τρόπος βελτίωσης της κατάστασης…» αφού λίγο μετά αυτοαναιρείσθε δηλώνοντας κατηγορηματικά «…δεσμευόμαστε σε συνεργασία με όλους τους καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς να κάνουμε προτάσεις αξιοποίησης, ανάπτυξης και προβολής της Δημοτικής μας Αγοράς που θα αποτρέψουν τα εκφυλιστικά φαινόμενα της συνένωσης των δύο πλατειών…»,
σας καλούμε να επαναφέρετε διεκδικητικά στο τραπέζι της συζήτησης τις όποιες προτάσεις υποστηρίζετε πως είχατε κάνει στο παρελθόν και μας εγκαλείτε ότι τις αγνοήσαμε. Αν μας τις είχατε γνωστοποιήσει, δε χωρά αμφιβολία ότι θα τις προωθούσαμε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάλλιο αργά, όμως, παρά ποτέ…
Τέλος, σας απευθύνουμε πρόσκληση να μας γνωστοποιήσετε δημοσίως την επίσημη θέση σας ως εκπρόσωποι των επαγγελματιών, βιοτεχνών κι εμπόρων της Ξάνθης, επί των εξής ζεόντων θεμάτων τα οποία έχουμε αναδείξει και αφορούν στη λειτουργία της τοπικής αγοράς :
1. Οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και στρέβλωσης της υγιούς λειτουργίας της αγοράς εξαιτί&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…