Τιμή στα «Ματωμένα Χώματα»

0

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αβδήρων, η εκδήλωση για την ανακήρυξη σε Επίτιμο Δημότη Αβδήρων, του γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από δημότες των Αβδήρων και όχι μόνο, η εκδήλωση ξεκίνησε με την Δήμαρχο Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη, η οποία έκανε εκτενείς αναφορές τόσο στο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου, «Ματωμένα Χώματα», όσο και στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, που αποτελεί και το πιο πρόσφατο δημιούργημα του σκηνοθέτη κ. Κουτσομύτη. Αναφέρθηκε επίσης με θερμά λόγια τόσο για τον ίδιο όσο και στους συνεργάτες του αλλά και στους δημότες της που συμμετείχαν στα γυρίσματα της σειράς ως κομπάρσοι, καταλήγοντας, αναφερόμενη στον γνωστό σκηνοθέτη, «σας καλωσορίζω στα δημοτολόγια του Δήμου Αβδήρων. Είστε πλέον ένας Αβδηρίτης».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων, ο οποίος και διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, υπ’αριθμ. 101/2008 της 14ης Οκτωβρίου 2008, για την ανακήρυξη του κ. Κουτσομύτη σε Επίτιμο Δημότη Αβδήρων λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του τελευταίου στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και για την απονομή σε αυτόν του Χρυσού Μεταλλίου του Δήμου.
Μετά την απονομή, τον λόγο πήρε ο κ. Κουτσομύτης, ο οποίος φανερά συγκινημένος, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου, στο οποίο βασίστηκε η τηλεοπτική του σειρά, ενώ στην συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους νέους του συμπολίτες που βοήθησαν στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου. Αναφέρθηκε στους ανώνυμους αλλά και στους επώνυμους Αβδηρίτες και Ξανθιώτες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Δήμαρχο Αβδήρων, την κα Τσακίρη, στην Πρόεδρο της Εταιρίας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ξάνθης, την κα Ε. Στάντζιου, στον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδη, την αρχαιολόγο κα Καλλίτση, την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, τον κ. Κώστα Κιοσσέ και τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μ. Στυλιανίδη. Δήλωσε επίσης ότι για εκείνον η αναγόρευσή του σε Δημότη Αβδήρων δεν είναι μια τυπική πράξη, αλλά γεμάτη ουσία, κάτι που τον προτρέπει να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στην πολιτιστική ανάδειξη του νέου του τόπου. Ευχαρίστησε επίσης όλους του καλλιτεχνικούς του συνεργάτες για την μέχρι τώρα βοήθειά τους στην αποτύπωση της πολιτισμικής κληρονομιάς που προσπαθεί να πετύχει μέσα από την τηλεοπτική του σειρά.
Από την πλευρά του ο Σύλλογος Γυναικών του Δήμου Αβδήρων πρόσφερε ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα στον ίδιο και την σύζυγό του, κα Ρένα Κουτσομύτη, ως ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης για την προβολή και την ανάδειξη της περιοχής μέσα από το τηλεοπτικό του δημιούργημα.
Την εκδήλωση έκλεισε μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο Μικρασιατικό τραγούδι από το συγκρότημα «Προσανατολισμοί».
Σε δηλώσεις της, μετά την βράβευση, η Δήμαρχος Αβδήρων έπλεξε το εγκώμιο του καταξιωμένου σκηνοθέτη, βασισμένη στην εμπειρία της συνεργασίας της μαζί του, αλλά και στην τηλεοπτική του σειρά, η οποία πέρα από την αναμφισβήτητη πολιτιστική και ιστορική της σημασία, συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή των Αβδήρων και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Αναφέρθηκε επίσης στην προβολή των Αβδήρων μέσα από το γεγονός του ότι ο κ. Κουτσομύτης λειτουργεί πραγματικά ως «πρεσβευτής» των Αβδήρων, κάνοντάς τα γνωστά στο ευρύτερο κοινό μέσα από συνεντεύξεις του και εκπομπές στις οποίες δεν παραλείπει να αναφέρεται στην πολιτιστικής τους ταυτότητα. Ευχαρίστησε επίσης όλους τους υπόλοιπους συντελεστές της σειράς, πολλοί από τους οποίους σκέφτονται σοβαρά την μετεγκατάστασή τους στα Άβδηρα, όπως μας αποκάλυψε η Δήμαρχος.
Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Κουτσομύτης δήλωσε ευγνώμων προς τον Δήμο Αβδήρων για την τιμή που του έγινε να τον ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στο μυθιστόρημα της Δ. Σωτηρίου, το οποίο χαρακτήρισε επικό όσον αφορά τις αναφορές του στην προσφυγιά, όσο και στην συνέχεια των γυρισμάτων που θα γίνουν τον προσεχή χειμώνα και πάλι στα Άβδηρα.
Τέλος, ο πρωταγωνιστής της σειράς, κ. Καραμίχος, δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος με την πραγματοποίηση της τηλεοπτικής μεταφοράς του μυθιστορήματος και μάλιστα σε ένα τόπο όπου οι άνθρωποι τιμούν και συνεχίζουν τις παραδόσεις τους, όπως τα Άβδηρα. Σε σχετική ερώτηση για την επικαιρότητα του ζητήματος της προσφυγιάς που πραγματεύεται τόσο το βιβλίο όσο και η τηλεοπτική σειρά, ο κ. Καραμίχος αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και στους σύγχρονους πρόσφυγες που συρρέουν στην χώρα μας των οποίων την εκμετάλλευση καυτηρίασε, μιας και τα βιώματα των Ελλήνων περιλαμβάνουν σε έντονο βαθμό την προσφυγιά, κάτι που θα έπρεπε να τους κάνει πιο ευαίσθητους στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…