Ξεχάσατε τη Θράκη!

0

Με Επερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε σήμερα, 27/10/2008, επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική επικαιρότητα τα κρισιμότατα ζητήματα της αναπτυξιακής καθυστέρησης της Θράκης. Η κατάθεση της Επερώτησης έγινε με πρωτοβουλία του Μάρκου Μπόλαρη, πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, συνυπογράφουν δε άλλοι 19 βουλευτές του Κινήματος, που εκλέγονται στην Μακεδονία και την Θράκη. Η Επερώτηση κατέστη αναγκαία, καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εγκαταλείψει όλες της πάγιες αναπτυξιακές πολιτικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές, οι οποίες είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν με θεαματικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ακριτικής αυτής περιοχής της χώρας, η οποία γλιστράει σιγά – σιγά και πάλι στην υπανάπτυξη. Το κείμενο της Επερώτησης έχει ως ακολούθως:

Το αναπτυξιακό πρόβλημα της Θράκης αντιμετωπίσθηκε διαχρονικά ως θέμα εθνικής προτεραιότητας, από την Ελληνική Πολιτεία. Απόδειξη αποτελεί το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο προέβλεπε και πρότεινε για την περιοχή της Θράκης την δημιουργία συγκεκριμένων υποδομών, καθώς και σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, με στόχο την ανάπτυξη και πληθυσμιακή ανασυγκρότησή της.
Πράγματι, υπήρξε μία περίοδος κατά την οποία στην περιοχή κατασκευάζονταν έργα, αναλαμβάνονταν πρωτοβουλίες, μεταφέρονταν κρατικές δραστηριότητες, δημιουργούνταν μία εικόνα ανάπτυξης και σημειώθηκε, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, αύξηση του πληθυσμού και στους 3 Νομούς της, η οποία καταγράφεται στην απογραφή του 2001.
Αυτή η μεγάλη προσπάθεια ξεκίνησε με την επισήμανση των αιτίων της υπανάπτυξης και της καθυστέρησης της περιοχής και στόχο την άρση αυτών των αιτίων. Βασικός στόχος ήταν η άρση της απομόνωσης της περιοχής.
Έτσι λοιπόν:
• Αποφασίσθηκε η επέκταση της Εγνατίας οδού μέχρι τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή της Εγνατίας μέχρι την Καβάλα. Δίνεται μάλιστα και προτεραιότητα στο τμήμα της Θράκης, το οποίο ολοκληρώνεται σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, παράλληλα με την κατασκευή κάθετων προς την Εγνατία αξόνων οι οποίοι συνδέουν τα λιμάνια και τις τρεις πρωτεύουσες των νομών με τη Βουλγαρία.
• Αποφασίσθηκε η κατασκευή μεγάλου λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη, στο ακροτελεύτιο άκρο της Εγνατίας και κατασκευή καθέτου προς την Εγνατία άξονα, ο οποίος συνδέει το λιμάνι με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
• Από τις αρχές της δεκαετίας του 80, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου της Θράκης, το οποίο επεκτείνεται σε 4 πόλεις, γίνεται το τρίτο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο της χώρας, αποκτά πολύ καλές υποδομές, στις 3 από τις 4 έδρες του, εμπλουτίζεται με επιστημονικό δυναμικό, δημιουργεί μεταπτυχιακά τμήματα, κατακτά μία σημαντική πληρότητα και επάρκεια, ως πανεπιστημιακό ίδρυμα.
• Αποφασίσθηκε η μεταφορά κρατικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, με κλασσικό παράδειγμα τη λειτουργία Σχολών Αστυφυλάκων, σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο.
• Δημιουργήθηκαν σοβαρές υποδομές στην υγεία, με κορυφαίο παράδειγμα την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.
• Δημιουργήθηκε ειδικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση ομογενών ποντίων, στους τρεις νομούς της Θράκης.
• Από το 1994 βελτιώθηκε με ιδιαίτερα ευνοϊκό για την περιοχή τρόπο ο Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος ανασταίνει κυριολεκτικά τον ημιθανή δευτερογενή τομέα και συμβάλλει αποτελεσματικά στην εμπέδωση ενός κλίματος αισιοδοξίας για την περιοχή.
• Θωρακίσθηκε ενεργειακά και οικονομικά η Θράκη με την επιλογή της κατασκευής του πολύ σημαντικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, κόντρα σε μια φοβική παράδοση συγκεντρωτισμού εκτός Θράκης των καίριων στρατηγικών βιομηχανικών μονάδων. Εξασφαλίσθηκε η ενεργειακή αυτονομία της Θράκης και τέθηκε ένα βασικό θεμέλιο για την ανάπτυξή της.
Οι τοπικές κοινωνίες αντιλήφθηκαν τη νέα πραγματικότητα, ενεργοποιήθηκαν, συμμετείχαν στην προσπάθεια, ανέλαβαν πρωτοβουλίες. Με δικές τους ενέργειες συνδέθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με άλλα λιμάνια της χώρας, διεκδικώντας και εξασφαλίζοντας επιδοτήσεις, για τις νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Έτσι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνδέθηκε με το λεκανοπέδιο, με όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τη Ρόδο, καθιερώθηκε νέα γραμμή για Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, εμφανίσθηκε, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η εικόνα ενός ενεργού λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη.
Διεκδικήθηκε η βελτίωση της σιδηροδρομικής γραμμής, επιτεύχθηκε η καθιέρωση νέων δρομολογίων του Ο.Σ.Ε., όπως το Intercity, και η βελτίωση των αμαξοστοιχιών.
Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, συμμετείχε το σύνολο της κοινωνίας της Θράκης. Το κοινό συμφέρον, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, δημιούργησε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αναπτύχθηκαν συνεργασίες, καθιερώθηκαν συλλειτουργίες, αποκαταστάθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Πολιτεία. Η οικονομική δυσχέρεια, που εμφανίζεται με οδυνηρό τρόπο την τελευταία περίοδο, επαναφέρει τη δυσπιστία, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για όλες εκείνες τις δυνάμεις, που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την κοινή προσπάθεια, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την εξελισσόμενη με θετικό τρόπο, κοινωνική ένταξη των μουσουλμάνων, στην κοινωνία της Θράκης.
Όλα όσα προαναφέραμε λειτούργησαν ως μέρη ενός μεγάλου σχεδίου, που αφορά την ανάπτυξη και την πληθυσμιακή ανασυγκρότηση της Θράκης.
Τα πράγματα αλλάζουν για τη Θράκη με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. Στο χρόνο που έπρεπε αυτή η προσπάθεια να διευρυνθεί, να εμπλουτισθεί με νέα εργαλεία και νέες πρωτοβουλίες, εμφανίζεται εγκατάλειψη, οπισθοδρόμηση και αρνητικές για την περιοχή αποφάσεις.
• Η κατασκευαστική προσπάθεια στον τομέα των υποδομών, περιορίζεται, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις και κλασσικό παράδειγμα την ολοκλήρωση των υποδομών, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
• Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όχι απλώς δε στηρίζεται με ιδιαίτερο τρόπο, όπως επί 25 χρόνια συνέβαινε, αλλά αντιμετωπίζεται μέσα από το πρίσμα της οικονομικής δυσχέρειας και της συστηματικής υποχρηματοδότησης, που μαστίζει το σύνολο της παιδείας.
• Η στεγαστική αποκατάσταση των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση διακόπτεται, ενώ συγχρόνως καθυστερεί η αποπληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντί τους. Ως αποτέλεσμα εμφανίζεται το φαινόμενο μιας δεύτερης μετανάστευσης από τη Θράκη στην κοινωνική ομάδα

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…