Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ξανθιώτη επιχειρηματία, δεν είσαι μόνος!

Ξανθιώτη επιχειρηματία, δεν είσαι μόνος!

0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα του Επιμελητηρίου Ξάνθης με θέμα το Ταμείο Εγγυοδοσίας και τον ρόλο του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ‘Ελισσώ’ ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος και τα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και η συμβολή του ΟΑΕΔ στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» στα πλαίσια του προγράμματος: Δημιουργία Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού Στήριξης της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας στο πλαίσιο του σχεδίου με τίτλο: «Προστασία – Αποκατάσταση και Αξιοποίηση του Παραδοσιακού Οικισμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης- Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Αστικής Ανάπτυξης ΕΚΤ, ΜΕΤΡΟ 4.3». Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75 % απ’ το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν η Διευθύντρια Εγγυοδοσίας και Κινδύνων Α. Αυγερινού και ο Προϊστάμενος ΚΠΑ 2 Ξάνθης Σ. Μαζαράκης. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος και Μύκης Μ. Αγγά, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕ καθώς και επιχειρηματίες του νομού.
Τι είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων;
Όπως ενημέρωσε στην εισήγησή της η κ. Αυγερινού, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, σε συντομία ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., είναι μια νέα ανώνυμη εταιρεία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο (€240.000.000) έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση/ΕΤΠΑ (67%) και το Ελληνικό Δημόσιο (33%). Έχει σκοπό να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χρηματοπιστωτική και χρηματοδοτική αγορά, λειτουργώντας ως ένας κρίκος μεταξύ μικρομεσαίας επιχείρησης και τράπεζας. Έτσι, διευκολύνει και τις δύο πλευρές αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος από τον επιχειρηματικό κίνδυνο και από το δάνειο. Από τη μία προσφέρει στον επιχειρηματία εγγυητική κάλυψη (ώστε να εγκριθεί π.χ. το δάνειο του) και από την άλλη παρέχει στην τράπεζα ασφάλεια, ακόμη και σε δάνεια υψηλού κινδύνου.
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας αποτελεί ένα αναπτυξιακό, περιφερειακό εργαλείο, είναι ένας μοχλός στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέσο δημιουργίας ή διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλη την επικράτεια.
Που απευθύνεται και ποιοι επωφελούνται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας;
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας απευθύνεται σε ήδη υπάρχουσες καθώς και σε νεοϊδρυόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το Ταμείο έχει δημιουργήσει 5 ολοκληρωμένα προγράμματα/προϊόντα δίνοντας εγγυήσεις σε μεσομακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια για νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις οιασδήποτε μορφής (Ατομικές, ΕΕ, ΟΕ, ΕΠΕ, ΑΕ) που απασχολούν έως 49 άτομα και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ.
Ποιοι είναι οι όροι εγγυοδότησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας;
Το ύψος του δανείου που μπορεί να εγγυηθεί το Ταμείο κυμαίνεται, ανάλογα με το Πρόγραμμα, από €10.000 – €400.000, το ποσοστό κάλυψης του δανείου μπορεί να φτάσει το 70% και σε ειδικές περιπτώσεις το 80%, ενώ η ετήσια προμήθεια που καταβάλει η μικρομεσαία επιχείρηση προσεγγίζει, κατά μέσο όρο, το 1% επί του εκάστοτε υπολοίπου του δανείου. Όπως τόνισε η κ. Αυγερινού, το ποσοστό θ’ αλλάξει το επόμενο διάστημα και θα οριστεί στο 80%.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εξής:
Η μόνιμη και μοναδική κατοικία του επιχειρηματία δεν βαρύνεται με προσημείωση η υποθήκη, όταν το Ταμείο Εγγυοδοσίας παρέχει υπέρ αυτού εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια και εφόσον αυτή δεν είναι προσημειωμένη ή υποθηκευμένη.
Οι τράπεζες δε δύναται να ζητούν για το μη εγγυημένο από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ποσό, εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκη ή προσημείωση) που ξεπερνούν το 125% του ποσού αυτού. Ενδεικτικά, σε ένα δάνειο π.χ. €100.000 με ποσοστό κάλυψης 70% η προσημείωση/υποθήκη δεν μπορεί να ξεπερνά τα €37.500.
Τι γίνεται αν υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή του δανείου;
Σε περίπτωση που καταγγελθεί η σύμβαση του δανείου, η τράπεζα θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών. Αν στο τέλος όλων των διαδικασιών παραμείνει κάποιο ανεξόφλητο υπόλοιπο, το Ταμείο Εγγυοδοσίας καλύπτει αυτό το υπόλοιπο κατά το ποσοστό που έχει εγγυηθεί.
Στενότερη συνεργασία ΕΒΕ και ΟΑΕΔ για το καλό της κοινωνίας
Ο κ. Μαζαράκης στην εισήγησή του ενημέρωσε για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που αυτή τη στιγμή διατίθενται όπως αυτό για την απορρόφηση ατόμων άνω των 45 ετών αλλά και για όσους υπολείπονται λίγων ενσήμων για να βγουν στη σύνταξη. Ο ομιλητής τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των μελών του Επιμελητηρίου και των επιχειρηματιών γενικά με τον ΟΑΕΔ που έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του και τη μηχανογράφηση με αποτέλεσμα να μπορεί να προσφέρει περισσότερα. Αυτή η συνεργασία μπορεί ν’ αποφέρει σημαντικά οφέλη όπως ανέφερε ο κ. Μαζαράκης τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους άνεργους.
Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση που απέφερε σημαντικές διευκρινήσεις στα θέματα που παρουσιάστηκαν όπως και απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα που κατέθεσαν οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…