Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Κόσυνθος, ο ‘παρατημένος’ ποταμός;

Κόσυνθος, ο ‘παρατημένος’ ποταμός;

0

Διατρέχει μεγάλο κομμάτι του Νομού Ξάνθης περνώντας και μέσα απ’ την πόλη, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης και συμβάλλοντας σημαντικά στην προβολή του νομού αν επιτέλους κάποιοι ασχοληθούν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πάψουν να μένουν στην εκμετάλλευση των νερών του που απορρέουν στη Λίμνη Βιστονίδα.
Τον ακούμε και τον βλέπουμε συχνά αφού είναι μέρος της ζωής όλων των κατοίκων του Νομού Ξάνθης είτε είναι στεγνός, είτε είναι γεμάτος, είτε πλημμυρισμένος, ελάχιστες φορές, ευτυχώς! Ο ποταμός Κόσυνθος που διατρέχει μεγάλο κομμάτι του νομού και διασχίζει πλέον, την πρωτεύουσα, είναι ένας απ’ τους ποταμούς της περιοχής που καταλήγει στη Λίμνη Βιστονίδα κι αυτό ίσως είναι να αποτελεί τη μοναδική αιτία για να ‘πέσουν τα βλέμματα πάνω του’ όπως φαίνεται.
Πολλές οι δυνατότητες ανάπτυξης
Ο ιδιοκτήτης ξενώνα δίπλα στον Κόσυνθο Α. Αγκόρτσας, δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής του Νομού, έχει άποψη κι εμπειρία απ’ τα όσα συμβαίνουν κι όσα έχουν ή δεν έχουν γίνει για την προστασία του ποταμού Κόσυνθου όπως επίσης έχει και προτάσεις. Μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού με κάποιον που γνωρίζει την ιστορία του και τα μυστικά του όπως ο κ. Αγκόρτσας, είναι ιδιαιτέρως επιμορφωτική και τελικά μπορεί να καταλήξει κι ελπιδοφόρα αν κάποιες απ’ τις προτάσεις που κατατίθενται, συνοδευτούν από πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν.
Ένα μέρος των νερών του ποταμού οδηγούνται απ’ το υδραγωγείο του Δήμου Μύκης που βρίσκεται στο 5ο χιλιόμετρο Ξάνθης Εχίνου, μέσω του υδατοσυλλέκτη στην περιοχή Κασκανέ Ξάνθης που χρησιμοποιείται για πότισμα. Τα υπόλοιπα νερά ακολουθούν τη ροή του ποταμού κουβαλώντας φερτά υλικά που σταματούν σε διάφορα σημεία της διαδρομής δημιουργώντας προβλήματα. Η κατασκευή μικρών φραγμάτων και ο καθαρισμός απ’ τα μπάζα μπορούν ν’ ανοίξουν το δρόμο για την ορθή εκμετάλλευση των υδάτων που τώρα μένουν εντελώς ανεκμετάλλευτα. Μια πρόταση είναι να κατευθυνθούν τα νερά στην αποξηραμένη λίμνη του Ζυγού. –
Στην προσπάθεια της δημιουργίας νέων πόλων έλξης επισκεπτών εντός των ορίων του Δήμου Ξάνθης, μια πρόταση που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα είναι αυτή που αφορά στον καθαρισμό κι εξωραϊσμό του κομματιού της διαδρομής απ’ την περιοχή ΄Νησάκι’ μέχρι τα πρώτα γεφύρια που βρίσκονται στο ύψος του δρόμου που οδηγεί στα μοναστήρια. Η διαδρομή μπορεί ν΄αποτελέσει μια απ’ τις καλύτερες περιοχές περιπάτου αφού ήδη υπάρχει ο παλιός δρόμος που απλώς χρειάζεται καθαρισμό.
Τα γεφύρια που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού έχουν ήδη αρχίσει να γκρεμίζονται στερώντας σημαντικά απ΄’ την εικόνα αλλά κι απ’ την προσπελασιμότητα στις παραποτάμιες περιοχές ενώ υπάρχουν μικρά φραγματάκια που αν αναστυλωθούν μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα λόγω της καταλληλότητας της θέσης που βρίσκονται.
Κονδύλια υπάρχουν, αρκεί να τα χρησιμοποιήσουμε
Το σύνηθες πρόβλημα για την υλοποίηση τέτοιων, μικρής έκτασης και μεγάλης σημαντικότητας έργων που μπορούν ν’ αποβούν καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη του νομού, είναι η έλλειψη των απαραίτητων κονδυλίων. Προγράμματα όμως με δυνατότητα εύκολης και γρήγορης απορρόφησης για χρήση σε τέτοια έργα, υπάρχουν και οι διαδικασίες για την διεκδίκησή τους είναι συγκεκριμένες και γνωστές. Ο φορέας που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο είναι η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης. Υπεύθυνη υπηρεσία για τις παρεμβάσεις αλλά και την υλοποίηση έργων κατά μήκος του ποταμού Κόσυνθου είναι το Δασαρχείο Ξάνθης. Στο αυριανό ‘Ε’ θα συνεχίσουμε την έρευνα με την άποψη του Δασάρχη Ξάνθης για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάδειξη του Κόσυνθου αλλά και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …