Κοντός ψαλμός …οι εκλογές!

0

Μία – μια τις «προσπάθειες του για την ανάπτυξη της Ξάνθης», από την θέση του ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαρίθμησε ο κ. Αλέξανδρος Κοντός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή 9 Νοεμβρίου το μεσημέρι στα τοπικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε, πυροδοτώντας συζητήσεις για τοπικά «εγκαίνια» της προεκλογικής περιόδου, όπως και για ενδεχόμενο ανασχηματισμό αλλά παράλληλα πετώντας το γάντι στους εσωκομματικούς και κομματικούς του αντιπάλους. Αυτές οι κινήσεις – κατά πολιτική εκτίμηση – συγκλίνουν ότι Κοντός είναι ο …ψαλμός των εκλογών αν και ο ίδιος ο υπουργός τις χρονοθέτησε μετά από 3χρόνια!
Το «πακέτο» του κ. υπουργού περιελάμβανε μια σειρά εγκαινίων σε γραφεία και στο Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και σε σημαντικές εξαγγελίες για τους εργαζόμενους σε ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ καθώς επίσης και ανακοίνωση της δημοπράτησης του αρδευτικού αλλά και εγκρίσεις έργων ΟΠΑΑΧ του υπουργείου του στους ΟΤΑ του νομού. Και ενώ ο κ. υπουργός ήταν αρκούντως αποσαφηνιστικός σε ότι αφορά τα έργα ήταν πολύ φειδωλός έως και μονολεκτικός σ’ ότι αφορά την πολιτική επικαιρότητα – ενδεχόμενο εκλογών ή ανασχηματισμού – καθώς και την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Πολυδύναμο Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης
Πολύ «γεμάτο» το Σαββατοκύριακο του υπουργού, ξεκίνησε με μια σειρά εγκαινίων. Ήτοι: Εγκαίνια νέων γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ του ΕΛΟΓ και κρέατος και του πολυδύναμου κέντρου που στεγάζεται το «ΔΗΜΗΤΡΑ», το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΑΓΡΟΓΗ (μια υπηρεσία του υπουργέιου) καθώς και τα γραφεία του συνεργείου μηχανικών που θα ασχολείται με την αποτύπωση έργων και υποδομών στο νομό
Συστράτευση φορέων για την αντιμετώπιση της κρίσης
Σ’ αυτό αποσκοπούσε η συνάντηση που είχε ο υπουργός το πρωί της Κυριακής με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νομού (Σύνδεσμο Βιομηχάνων, Εργατικό Κέντρο, ΟΕΒΕΞ, Επιμελητήριο, ΕΑΣ), καθώς επίσης και ν’ ακούσει τις προτάσεις των φορέων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με τη δήλωσή του αποφασίστηκε η ιεράρχηση των προβλημάτων και η συστράτευση όλων για την αντιμετώπισή τους μέσα από μια σειρά επαφών με τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης με στόχο πάντα τη στήριξη των επιχειρήσεων του νομού.
Αρδευτικό: Έργο πνοής – έργο περιβαλλοντικό
Έτσι χαρακτήρισε το έργο της υπόγειας άρδευσης της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου ο κ. Κοντός οποίος ανακοίνωσε την δημοπράτηση των Έργων Κεφαλών από τις 2/1/2009. Σημείωσε δε ότι μ’ αυτό το έργο θα αρδευτούν 242.000 στρέμματα στην Ξάνθη θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων ξερικές εκτάσεις θα μετατραπούν σε ποτιστικές και θα αποτραπεί η υφαλμύρωση. «Είναι ένα κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικό έργο αφού στην πλήρη του εξέλιξη σταματά η λειτουργία 10.500 γεωτρήσεων», κατέληξε ο κ. υπουργός.
Έγκριση έργων ΟΠΑΑΧ στους ΟΤΑ του νομού
Μια σειρά εγκρίσεις έργων εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό. Συγκεκριμένα για το Δήμο Αβδήρων 800.000 ευρώ ( αγροτικό οδικό δίκτυο Μάνδρας 150.000 ευρώ και βελτίωση οδικού δικτύου 500.000 ευρώ) Για το Δήμο Μύκης συνολικά 1.200.000 ευρώ, έργα αναπλάσεων και κατασκευής οδικού δικτύου ύψους 1.200.000 ευρώ για το Δήμο Τοπείρου καθώς και έγκριση 5 εκ. ευρώ για την Νομαρχία Ξάνθης για την εκτέλεση παράλληλων έργων (αναδασμοί)
Εκσυγχρονισμός του Πόρτο Λάγος
Την αναβάθμιση και τη βελτίωση των υποδομών στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος εξήγγειλε ο κ. Κοντός και μάλιστα σημείωσε ότι στελέχη του υπουργείου θα επισκεφτούν και θα εξετάσουν την περιοχή και θα προτείνουν έργα βελτίωσης.
Συνθήκη Ραμσάρ: 90% πέρασαν οι προτάσεις των φορέων
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός για την υπογραφή της ΚΥΑ για τη οριοθέτηση συνθήκη Ραμσάρ καθώς όπως δήλωσε το 90% των προτάσεων των φορέων έγινε αποδεκτό. Σημείωσε δε ότι μ’ αυτή αίρεται μια τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη του νομού που τον ταλάνιζε για 10 χρόνια καθώς δημιουργούνται θύλακες τουριστικής ανάπτυξης. Μια περιοχή 8000 στρεμμάτων στη «Φωνή της Αμερικής» δίνεται προς εκμετάλλευση ενώ ανάλογες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίηση δίνονται στο κάμπινγκ Μαγγάνων και στα θερμά Λουτρά της Ποταμιάς όπου θα δημιουργηθούν SPA.
Τροπολογία για τους εργαζόμενους στη ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ
Την πιο μεγάλη είδηση όμως ο κ. Κοντός την επεφύλαξε για το τέλος και αφορούσε τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ που θα τεθούν υπό εκκαθάριση. Πρόκειται για την υπογραφή της τροπολογίας που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή που αφορά τα μέτρα αποκατάστασής τους. Συγκεκριμένα η τροπολογία υπογράφτηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης , Οικονομίας, Απασχόλησης και προβλέπει:Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη την απασχόληση τους σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκηση του νομού μέχρι να βγουν στην σύνταξη. Η δαπάνη για τη μισθοδοσία και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών θα καταβληθούν από το υπουργείο Οικονομίας με ειδική σύμβαση με τους ΟΤΑ.
Οι λοιποί εργαζόμενοι αποκτούν τη δυνατότητα και το δικαίωμα για μετάταξη σε υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
«Ζητώ πολιτική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει η τροπολογία» ήταν η δήλωση Κοντού με την οποία έριξε το γάντι στα κόμματα να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν την τροπολογία.
Στη συνέχεια ο κ. Κοντός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Η ερώτηση του «Ε» αφορούσε την πολιτική επικαιρότητα όπως την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις καθώς και το ενδεχόμενο εκλογών ή ανασχηματισμού.
Ο κ. Κοντός χαρακτήρισε συγκυριακό το φαινόμενο της ανόδου του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι άμεσα στα 3 χρόνια που απομένουν για τις εκλογές και με το έργο που θα επιτελεστεί αυτό θα καταπέσει. Αναφορικά με τον ανασχηματισμό είπε το αυτονόητο: ότι αυτό είναι θέμα πρωθυπουργού
Για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου αρκέστηκε να πει: ««Η υπόθεση Βατοπεδίου εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα τα πούμε»!
Σ’ ότι αφορά το πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές καλαμποκιού ο κ. Κοντός σημείωσε ότι το υπουργείο παρακινεί τις ΕΑΣ να συγκεντρώσουν το προϊόν, να δώσουν προκαταβολές και να κρατηθεί ώστε να επιτύχουν καλύτερες τιμές.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…