Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Κερδίζει έδαφος στο νομό η βιολογική γεωργία

Κερδίζει έδαφος στο νομό η βιολογική γεωργία

0

Μέχρι τις 31 Μαρτίου το αργότερο θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις στις κατά τόπου Διευθύνσεις Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, όσοι αγρότες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενθάρρυνσης βιολογικής γεωργίας (σ’ αυτό που προκηρύχθηκε το 2006 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) ώστε να τους επιδοθεί η επιδότηση που δικαιούνται από το πρόγραμμα στόχος του οποίοι είναι η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας μέσα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και της «στροφής» σε ποιοτικά προϊόντα που θα προσδώσουν πόντους σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Κερδίζει έδαφος η βιολογική γεωργία στον νομό
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας η βιολογική γεωργία στο νομό μας τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση κερδίζοντας ολοένα έδαφος σε σχέση με τη συμβατική γεωργία και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι ήδη είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας 58 ενώ ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών είναι μεγαλύτερος καθώς υπάρχουν καλλιεργητές κηπευτικών που ενώ είναι πιστοποιημένοι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα καθώς είναι μικρή η στρεμματική τους έκταση.
Περίπου 6.400 στρέμματα σ’ όλο τον νομό σπέρνονται πιστοποιημένα με βιολογικούς σπόρους ενώ οι καλλιέργειες είναι κυρίως βαμβάκια, καλαμπόκια ελιές, αμπέλια, σιτάρια, τριφύλλια και σόγια.
Απ’ αυτά άλλα γίνονται ζωοτροφές και καταναλώνονται μέσα στο νομό και άλλα τυποποιούνται(κρασί).
Η επιδότηση είναι στρεμματική και είναι σε συνάρτηση από το είδος της καλλιέργειας. Κυμαίνεται δε από 30 – 90 ευρώ το στρέμμα.
Σημειώνεται ότι στο νομό Καβάλας που είναι μεγαλύτερος σε έκταση και σε πληθυσμό νομός από το νομό μας οι βιοκαλλιέργειες είναι 3.500 στρέμματα. Η καλλιέργεια της ελιάς καλύπτει το 90% των συνολικών εκτάσεων βιοκαλλιεργειών και ακολουθούν το αμπέλι και οι δενδρώδεις εκτάσεις (φουντουκιές αμυγδαλιές) και τα ακτινίδια.
Τι πρέπει να υποβάλλουν οι βιοκαλλιεργητές
Οι αιτήσεις που πρέπει να υποβάλλουν πρέπει να συνοδεύονται από :
– Βεβαίωση του πιστοποιητικού Οργανισμού ότι ο δικαιούχος τήρησε τις διατάξεις των σχετικών κοινοτικών κανονισμών. Στη βεβαίωση αυτή θα υπάρχει δίπλα εγγραφή κάθε αγροκτήματος μια κενή στήλη στην οποία με ευθύνη του παραγωγού θα συμπληρώνεται ο χαρτογραφικός κωδικός του αγροτεμαχίου.
– Αντίγραφο της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης τους έτους 2007 στην οποία περιλαμβάνεται το σύνολο των κτημάτων της εκμετάλλευσης.
– Ετήσια έκθεση εφαρμογής του προγράμματος υπογεγραμμένη από τον δικαιούχο και τον γεωπόνο σύμβουλό του.
– Θεωρημένο αντίγραφο του δελτίου παροχής υπηρεσιών του γεωπόνου συμβούλου, αποδεικτικό της καταβολής αμοιβής του.
-Απόδειξη της καταβολής από τον γεωπόνο σύμβουλο υπέρ ΓΕΩΤΕΕ.
– Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της Εφορίας και της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου της ΑΤΕ του βιοκαλλιεργητή.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …