Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Καθοριστικά νομαρχιακά έργα για την διαχείριση των υδάτων

Καθοριστικά νομαρχιακά έργα για την διαχείριση των υδάτων

0

80 χιλιάδες κυβικά νερού την ημέρα ποτίζουν τα μέχρι σήμερα άγονες εκτάσεις 20 χιλιάδων στρεμμάτων περίπου δίνοντας ζωή στην περιοχή με την κατασκευή του ρυθμιστικού φράγματος Κύρνου.
Ένα μικρό αλλά θαυματουργό έργο έδωσε ζωή σε μια περιοχή που ήταν καταδικασμένη λόγω της υφαλμύρωσης των υδάτων. Πρόκειται για το ρυθμιστικό φράγμα του Κύρνου που ‘ανέβασε’ τη στάθμη των υδάτων και μέσω καναλιών μεταφέρει 80 κυβικά νερού την ημέρα σε μια έκταση περί των 20 χιλιάδων στρεμμάτων. Ικανοποιημένοι οι αγρότες βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία και πάλι περιμένοντας το μεγάλο αρδευτικό που θα λύσει όλα τα προβλήματά τους όσον αφορά το νερό και την διάχυσή του στην πεδιάδα της Ξάνθης.
Απάντηση Νομάρχη, αφορμής δοθείσης
Όπως ανέφερε ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, μετά τη συζήτηση στην προηγούμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, αποφάσισε να εξηγήσει από κοντά το έργο για την διαχείριση των υδάτων στην πεδιάδα του νομού λόγω της διαπίστωσης ότι πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι έδειξαν να μη γνωρίζουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.
Στο Νομό υπήρχαν γύρω στις 70 με 80 χιλιάδες στρέμματα που είχαν πρόβλημα λόγω της υφαλμύρωσης των υδάτων. Στην προσπάθεια να δοθεί λύση έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα που απέδωσαν καρπούς δίνοντας λύσεις μέχρι την οριστική, που θα είναι το μεγάλο αρδευτικό.
Συγκεκριμένα ο Νομάρχης για το ρυθμιστικό φράγμα του Κύρνου ανέφερε: «πέρα απ’ το σχέδιο του μεγάλου αρδευτικού, έχει υπάρξει μια ανατροπή όσον αφορά την υφαλμύρωση και εκτάσεις που είχαν τεράστιο πρόβλημα άρδευσης άρα επιβίωσης και χαμηλής παραγωγικότητας. Σήμερα μετά από μια προσπάθεια εφτά οκτώ ετών, μπορούμε να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος απ’ αυτές τις εκτάσεις έχουν εμπλουτισμούς που ξεκίνησαν εκ του μηδενός. Είμαστε αυτή τη στιγμή μπροστά στο ρυθμιστικό φράγμα του Κύρνου που κατασκευάστηκε φέτος, μέχρι πέρσι και πριν υπήρχε ένα πρόχειρο φράγμα με πέτρες που χαλούσε και γινόταν κάθε χρόνο».
Οι περιοχές που ‘ζωντάνεψαν εξ αιτίας του φράγματος όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης είναι: «απ’ αυτό το φράγμα οδηγούμε μια ποσότητα ημερησίως νερού 80 χιλιάδων κυβικών προς την κατεύθυνση του κάμπου της Ξάνθης. Ακολουθεί από δω που είμαστε, με την ανύψωση αυτή τα νερά φεύγουν σ’ ένα κανάλι που άνοιξε πρώτη φορά το 2001 προς την κατεύθυνση των κτημάτων του Ορφανού και πηγαίνει στη συνέχεια κοντά στο Π. Όλβιο, στρίβει στο Εύλαλο, περνάει μεταξύ Ευλάλου – Δεκάρχου, συνεχίζει προς την περιοχή του Αβάτου της Δάφνης, των Μαγγάνων και φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Περίπου 17 χιλιόμετρα και σ’ όλη αυτή τη διαδρομή εκατέρωθεν περί τα χίλια μέτρα ποτίζουν οι αγρότες. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η ποσότητα του νερού που φεύγει από δω, φτάνει για να ποτιστούν 15 με 20 χιλιάδες στρέμματα. Εκτός απ’ αυτή τη παρέμβαση που κόστισε περί τα 115 χιλιάδες ευρώ και βοηθάει σε πλημμυρικές καταστάσεις να φεύγουν τα νερά απ’ ευθείας στη θάλασσα, γίνεται μια παρέμβαση που θα δημοπρατηθεί αυτές τις μέρες, περί τα 100 χιλιάδες ευρώ για να γίνουν τα υπολειπόμενα γεφύρια εκτός απ’ αυτά που κάναμε».
Ο Νομάρχης αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα έργα λέγοντας: «όμως δεν είναι μόνο αυτά τα έργα εμπλουτισμού που έγιναν. Μέχρι τώρα παίρναμε το νερό απ’ τους υπόγειους υδροφορείς και το ρίχναμε στα χωράφια μας. Τώρα μένει εκείνο το νερό και προσθέτουμε άλλο. Η πρότερη κατάσταση οδηγούσε σε υφαλμύρωση του νερού και σιγά σιγά οδηγούνταν τα χωράφια σε καταστροφή ή πολύ μικρές παραγωγές. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έγινε γιατί έχει να κάνει με την επιβίωση εκατοντάδων οικογενειών στην περιοχή.
Εκτός απ’ αυτό υπάρχουν αντίστοιχα έργα στην περιοχή της Κυψέλης, του Ερασμίου, της Ζηλωτής που γυρίσαμε ανάποδα το νερό και μια περιοχή που ήταν ερημωποιημένη έχει αναβιώσει. Στην περιοχή των Μαγγάνων υπάρχουν κατασκευές 80 χιλιομέτρων, στην περιοχή του Μυρωδάτου, Γενισέας – Κουτσού και φτάνουμε μέχρι την Ποταμιά και περιμένουμε τις διαδικασίες να ολοκληρωθούν για να κάνουμε μια ανάλογη παρέμβαση στην περιοχή του Πολυσίτου- Σελίνου».
Κλείνοντας ο κ. Παυλίδης ανέφερε: «τα νερά που πήγαιναν άχρηστα στη θάλασσα τώρα χρησιμοποιούνται μετατρέποντας σε εισόδημα για τους κατοίκους της περιοχής, σε περιβαλλοντολογικό πλούτο, ανατροπή της υφαλμύρωσης και μέχρις ότου να ολοκληρωθεί το μεγάλο αρδευτικό όπου θα οδηγηθούν αυτά τα νερά από άλλες κατευθύνσεις σε κείνα τα έργα, θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Το κατασκεύασαν οι αδελφοί Τζελέπη με επιβλέποντα τον κ. Χατζόπουλο και νομίζω ότι παρά το μικρό μέγεθος, τα αποτελέσματα που είναι υπέρ της περιοχής είναι τεράστια».
Ικανοποιημένοι οι κάτοικοι
Το έργο έχει αρχίσει ν’ αποδίδει καρπόυς όπως ανέφερ ο Αντιδήμαρχος Τοπείρου Δ. Καραγκιουλμέζης: «το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της υφαλμύρωσης και είναι ένα σημαντικότατο έργο γιατί ταυτόχρονα είναι και αναπτυξιακό . Εξασφαλίστηκε η μεταφορά των επιφανειακών υδάτων στις αγροτικές μας περιοχές σ’ ένα μήκος 17 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικότατο έργο και νομίζω ότι όλος ο κόσμος από δω και πέρα θ’ ασχολείται με το περιβάλλον και τη διαχείριση των πόρων. Έχουν ήδη φανεί τα πρώτα αποτελέσματα από μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής ότι θα λειτουργήσει θετικά».
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαγγάνων Ν. Πραφτσιώτης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος: « τρέχουμε μέρα νύχτα και με μεγάλο κόπο το νερό έφτασε στη περιοχή. Χαίρομαι για το Νομάρχη που δίνει αγώνα και με πιέσεις απ’ τους γεωργούς της περιοχής κατάφερε να έρθει η λύση και σώθηκαν οι γεωργοί».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…