Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Κατατίθεται το θεσμικό πλαίσιο για τη βιοαιθανόλη

Κατατίθεται το θεσμικό πλαίσιο για τη βιοαιθανόλη

0

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές Μαρτίου του 2008 θα πρέπει να αναμένεται η υποβολή των τελικών δεσμευτικών προσφορών στην ΕΒΖ καθώς σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού άμεσα θα κατατεθεί το θεσμικό πλαίσιο για την βιοαιθανόλη το οποίο θα επιτρέψει την διεξαγωγή του διαγωνισμού, απ’ τον οποίο θα αναδειχθεί ο στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει την μετατροπή των εργοστασίων Ζάχαρης Ξάνθης – Λάρισας σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης. Ήδη η διοίκηση της ΕΒΖ έχει πλήρως ενεργοποιηθεί, συναντάται με τον υπουργό Ανάπτυξης και άλλους παράγοντες με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Μετά την υποβολή του θεσμικού πλαισίου θα δοθεί παράταση 20 ημερών ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Σημειώνεται ότι πρωτίστως οι ενδιαφερόμενοι που αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την βιοαιθανόλη , θα αξιολογήσουν την λειτουργικότητα των εργοστασίων αλλά και την πορεία των τιμών των πρώτων υλών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την σύνταξη του θεσμικού πλαισίου υπεύθυνο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης ωστόσο η διοίκηση της ΑΤΕ ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να συγκεντρώσει τα ισχύοντα θεσμικά πλαίσια και να τα παραδώσει στο υπουργείο Απασχόλησης.
Στην ΑΤΕ υπάρχει αισιοδοξία ότι η διαδικασία του διαγωνισμού για την βιοαιθανόλη θα ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Όμως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σκέψεις στην ΑΤΕ να αποχωρήσει πλήρως από την ΕΒΖ. Με βάση το αρχικό σχέδιο ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτούσε ένα υψηλό ποσοστό στην ΕΒΖ και η ΑΤΕ θα διατηρούσε ποσοστό μειοψηφίας.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της ΑΤΕ είναι να πουλήσει πλήρως την θυγατρική της ΕΒΖ ώστε να απελευθερώσει κεφάλαια και το κυριότερο να επικεντρωθεί στον βασικό της στόχο που είναι οι τραπεζικές δραστηριότητες.
Σημειώνεται ότι η ΕΒΖ αποτιμάται στο χρηματιστήριο 146 εκατ. ευρώ. Επίσης, ότι η ΑΤΕ εμφανίζει την ΕΒΖ στα λογιστικά της βιβλία στην τιμή των 3,5 ευρώ με βάση το 2007 ενώ το 2008 θα αποτιμάται στα 4,48 ευρώ ενώ η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται στα 4 ευρώ περίπου.
Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…