Καλορίζικο!

0

Ένα από τα πιο μεγάλα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το νομό μας – το Μεγάλο Αρδευτικό (όπως συνηθίσαμε να το αποκαλούμε) που η σπουδαιότητα του έγκειται στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Νέστου και η υπεραξία του απορρέει από τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που θα επιτευχθεί με την άρδευση, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα του νομού παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Αυτό πιστοποιείται με την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού για δημοπράτηση του έργου με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό οποίος προγραμματίστηκε για την 20η Ιανουαρίου 2009. «Τα μεγάλα έργα που ανακοινώνουμε αξιοποιούν πλήρως τους υδάτινους πόρους της περιοχής και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ξάνθη» δήλωσε ο υπουργός κατά την ανακοίνωση της απόφασης.
Ο τίτλος του έργου είναι «Έργα για την μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα – Έργα Κεφαλής» και η απόφαση της δημοπράτησης ανακοινώθηκε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου παρουσία των Ειδικού Γραμματέα ου ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 50.538.500 ευρώ και η χρηματοδότησή του εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 -2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 70,87% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΠΑΑ). Συγκεκριμένα η κοινοτική συμμετοχής είναι 35.816.634,95 ευρώ και η εθνική δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 14.721.865,05 ευρώ.
Αρχίζει η κατασκευή των «Έργων Κεφαλής»
Ως έργα Κεφαλής ορίζονται – σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου – τα έργα που αποτελούν τον κορμό του δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών 242.000 στρεμμάτων περίπου της πεδιάδας της Ξάνθης και η αναγκαιότητα της κατασκευής τους έγκειται στην ορθολογική διαχείριση του διαθέσιμου νερού άρδευσης και στην μείωση απωλειών αρδευτικού νερού. Τα έργα ξεκινούν από την Ανατολική Προσαγωγό διώρυγα του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου Θαλασσιάς – Κρεμαστής, σε απόσταση 700 μέτρων περίπου από το φράγμα των Τοξοτών και καταλήγουν μετά από διαδρομή 12,5 χιλιομέτρων σε δεξαμενή που θα κατασκευαστεί βορειοδυτικά του οικισμού Κυψέλη. Όπως αναφέρεται στην απόφαση με αριθμό 10217 – 5/11/2008 η συνέχεια των έργων αποτελεί αντικείμενο άλλης εργολαβίας, η οποία προβλέπεται να εξυπηρετήσει 56.200 στρέμματα περίπου της κτηματικής περιοχής του Δήμου Αβδήρων (περιοχής Α2). Στα έργα Κεφαλής, εντός των νέων έργων εντάσσεται και η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της υφιστάμενης Ανατολικής προσαγωγού Διώρυγας σε τμήμα του σημείου απολήψεως νερού.
Παράλληλα με την κατασκευή του έργου θα υλοποιηθούν και τα υποέργα: Απαλλοτριώσεις (2.000.000 ευρώ) – Αποζημιώσεις ηρτημένης εσοδείας (200.000 ευρώ) – Δαπάνες για ΟΚΩ (700.000 ευρώ) – Υπηρεσίες Αρχαιολογίας (150.000 ευρώ).
Επίσης εκπονείται σε οριστικό στάδιο η μελέτη αρδευτικών δικτύων σε έκταση 62.820 στρεμμάτων στις περιοχές Δέκαρχο, Ορφανό, Εύλαλο, Μικροχώρι, Άβατο, Εράσμιο, Δάφνη, Μάγγανα, Κυψέλη και Εξοχή.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…