Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Καλεί τον Νομάρχη να διεξάγει έρευνα

Καλεί τον Νομάρχη να διεξάγει έρευνα

0

Θέση παίρνει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Θράκης μετά τις τελευταίες καταγγελίες του συλλογικού οργάνου των Μηχανικών που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη λειτουργία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Ξάνθης. Στην ανακοίνωση που ακολουθεί εκφράζει την ανησυχία της και τον προβληματισμό της για την διάνοιξη ενός εσωτερικού μετώπου μεταξύ των μηχανικών του δημοσίου τομέα και των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ παράλληλα μη παραβλέποντας τις καταγγελίες καλεί τον Νομάρχη Ξάνθης να παρέμβει διεξάγοντας έρευνα για τα καταγγελλόμενα. Επιπρόσθετα το ΤΕΕ – Θράκης ανακοινώνει την άμεση αναδιάρθρωση των Επιτροπών στήριξης των Πολεοδομικών υπηρεσιών, στελεχωμένες από έμπειρους μηχανικούς υπαλλήλους του Δημοσίου αλλά και ιδιωτών, που θα εποπτεύονται από την Διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ με στόχο να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων στη λειτουργία των πολεοδομιών.
Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ – Θράκης με ιδιαίτερη προσοχή και αίσθημα ευθύνης εξέτασε τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται πρόσφατα δημοσιεύματα των ημερήσιων εφημερίδων της Ξάνθης σχετικά με την λειτουργία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Ξάνθης.
Τα ζητήματα που θίχθηκαν και ο τρόπος που επιλέχθηκε για την ανάδειξη τους προκαλούν έντονο προβληματισμό και εύλογες ανησυχίες.
Ανησυχία για τον λόγο ότι σε μία περίοδο που σύσσωμοι οι Μηχανικοί αμύνονται σε ένα μπαράζ προκλητικών θεσμικών παρεμβάσεων (ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων, φορολογικές ρυθμίσεις, επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ, αναγνώριση ΚΕΣ, τρόπος εκτέλεσης των ΣΔΙΤ, αλλαγές στην διάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης κα), δημιουργούνται προϋποθέσεις ανοίγματος ενός εσωτερικού μετώπου μεταξύ μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Ανησυχία για τον λόγο ότι η δημοσιοποίηση των πιθανών ενόχων για νοσηρές καταστάσεις που υποβαθμίζουν και εκθέτουν την Δημόσια Διοίκηση, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται με υπαινιγμούς για τα κίνητρά των υπευθύνων, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου σε ανεξέλεγκτες παραβατικές καταστάσεις, όπως η πρόσφατη άνανδρη και καταδικαστέα βιοπραγία κατά του Προϊσταμένου της ίδιας Υπηρεσίας. Προβληματισμό για το γεγονός ότι συνεχώς τα τελευταία χρόνια στην Ξάνθη διατυπώνονται δημόσια καταγγελίες για την εύρυθμη λειτουργία της Πολεοδομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας, ανεξάρτητα των προσώπων που την στελεχώνουν αλλά και αντιφατικών μεταξύ τους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στο νέο κρούσμα καταγγελιών κατά της Πολεοδομίας της Νομαρχίας, προσδίδει το γεγονός ότι οι καταγγελίες προέρχονται από ένα συλλογικό όργανο των Μηχανικών της Ξάνθης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου μετέχουν συνάδελφοι αποδεδειγμένου ήθους, ορισμένοι εκ των οποίων αποτελούν εκλεγμένα μέλη της Αντιπροσωπείας του Τμήματος μας τα οποία έμπρακτα περιβάλλονται με την εμπιστοσύνη της Διοικούσας Επιτροπής.
Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι πριν ένα χρόνο ακριβώς από σήμερα, για την σημερινή διάρθρωση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, μέλος της Επιτροπής Πολεοδομίας Ξάνθης του Τμήματός μας διατύπωνε επίσης σε ημερήσια εφημερίδα της Ξάνθης, ότι «η σύνθεση στην Πολεοδομία της Νομαρχίας διαθέτει νέα και υγιή στελέχη και ταυτόχρονα προέτρεπε τον Νομάρχη να περιφρουρήσει τον παρόντα σχηματισμό και προσωπικό της Υπηρεσίας».
Το ΤΕΕ-Θράκης μη διαθέτοντας μηχανισμούς ελέγχου αλλά ούτε απλής παρουσίας στις Πολεοδομικές Υπηρεσίες, υποχρεωτικά κρατά αποστάσεις από τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία πιστεύουμε ότι θα διευκρινισθούν μετά την ακαριαία και στην ορθή κατεύθυνση επέμβαση του Νομάρχη κ. Γ. Παυλίδη, για την διεξαγωγή έρευνας των καταγγελλομένων.
Παράλληλα όμως, άποψη της Διοικούσας Επιτροπής αποτελεί, ότι οι επαναλαμβανόμενες καταγγελίες στοιχειοθετούν την ύπαρξη προβλημάτων και αδυναμιών στην συγκεκριμένη Υπηρεσία, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης.
Επίσης εκτίμησή της είναι, ότι δεν θα πρέπει να εκληφθεί τυχαίο το γεγονός ότι παρόμοιες καταγγελίες με αυξανόμενη συχνότητα ακούγονται και για τις άλλες Πολεοδομικές Υπηρεσίες της Θράκης.
Το ΤΕΕ-Θράκης είχε διαπιστώσει έγκαιρα την ύπαρξη της δυσάρεστης αυτής κατάστασης στις Πολεοδομίες της περιοχής και είχε προτείνει εγγράφως στους Νομάρχες και των τριών Νομών της Θράκης να συμβάλλει στην επίλυσή της με την συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής όπως προβλεπόταν από παλαιότερες ανενεργές πολεοδομικές διατάξεις. Επειδή η παραπάνω πρότασή δεν υιοθετήθηκε από καμία Νομαρχία, και συγχρόνως τα προβλήματα στις αντίστοιχες Πολεοδομίες και ιδιαίτερα οι επιφυλάξεις των πολιτών και ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών για την διαφανή λειτουργία και την ισόνομη μεταχείριση τους διαρκώς αυξάνονται, το ΤΕΕ-Θράκης αποφάσισε να προβεί στην άμεση αναδιάρθρωση των Επιτροπών στήριξης των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, στην κατεύθυνση της συνεχούς παρακολούθησης του τρόπου λειτουργίας και της καταγραφής των προβλημάτων τους, προκειμένου να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυσή τους με την υποβολή τεκμηριωμένων και ολοκληρωμένων προτάσεων. Οι Επιτροπές του ΤΕΕ-Θράκης θα στελεχωθούν όπως και στο παρελθόν, από έμπειρους μηχανικούς υπαλλήλους του Δημοσίου αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, επιδιώκοντας με την συγκρότηση αυτή, την διασφάλιση των προθέσεων των μελών τους για μία συνθετική αντιμετώπιση των ζητημάτων και την ταυτόχρονη αποτροπή κλαδικών και συντεχνιακών προσεγγίσεων. Η επόπτευση των Επιτροπών αυτών από την ίδια την Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος
αποτελεί την εγγύηση για την αντικειμενικότητα και την αποτελεσματικότητα του έργου τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …