Και τώρα τι γίνεται;

0

Και τώρα τι γίνεται;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά πραγματικό. Το έθεσαν οι Ξανθιώτες σχετικά με το μέλλον και τις εξελίξεις για το θέμα της λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.
Η Μονή Βατοπεδίου ισχυρίζεται ότι έχει τίτλους της λίμνης από το 1080!!, όταν μάλιστα ακόμη δεν είχε καλά – καλά γίνει η Μονή, ενώ ο Εισαγγελέας κ. Σανιδάς υποστηρίζει ότι έκταση της Μονής είναι κλάσμα των 400 στρεμμάτων!
Η υπόθεση βέβαια παίρνει νέα τροπή και για το νομό Ξάνθης. Οι απαιτήσεις της Μονής καταπίπτουν και ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί για την ίδια τη λίμνη και τις γύρω περιοχές είναι ανίσχυροι και αποδεικνύεται ότι ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και μόνον.
Άρα, ότι συμφωνίες έγιναν με τη Μονή είναι άκυρες και ανίσχυρες κι αυτό συμβαίνει και για την παραχώρηση που έκανε ο δήμος Αβδήρων προς τη Μονή για την διευθέτηση του θέματος. Εύλογος επομένως ο προβληματισμός των κατοίκων Ξάνθης και Ροδόπης που είχαν φθάσει μέχρι τα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τις εκτάσεις που θεωρούσε ιδιοκτησία της η Μονή. Ήδη οι κάτοικοι μιλούν για δικαίωση του αγώνα τους, για αδέκαστη Δικαιοσύνη και κυρίως για το πρόσωπο του Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά που έβαλε με το πόρισμά του τα πράγματα στη θέση τους.
Οι εξελίξεις από δω και πέρα θα είναι γρήγορες εκτιμούν πολιτικοί και νομικοί κύκλοι. Ενώ από την άλλη, η ισχύς της Μονής έχει τρωθεί και πλέον δεν έχει την παλαιά της δυνατότητα παρέμβασης αφού όλη αυτή η σημερινή εξέλιξη θίγει πολιτικά κυρίως τη Ν.Δ. και πολύ λιγότερο το ΠΑΣΟΚ. Θίγονται βέβαια και πρόσωπα τοπικής εμβέλειας τα οποία εξυπηρέτησαν τη Μονή είτε από θρησκευτικές αρχές και πίστη είτε από ιδιοτέλεια.
Όπως και να’ ναι, η υπόθεση για την περιοχή μας σημαίνει ότι τίποτε πλέον δεν θα είναι από δω και πέρα ίδιο όπως χθες.
«Ε»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…