Και οι πέντε κρίθηκαν αθώοι!

0

Κρίθηκαν και οι πέντε αθώοι! Αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση του 5μελούς Εφετείου Θράκης που συνεδρίασε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στις 11 στην Κομοτηνή υπό την προεδρία του κ. Μπηχάκη, για τους ιδιοκτήτες της εταιρίας Cocomat κ.κ. Μαρκόπουλο, Μιχάλη Ευμορφίδη και των τριών υπαλλήλων μελών της ελεγκτικής επιτροπής: Γιώργο Παραστατίδη, Ζαχαρία Τσαπνίδη και κ. Γερόπουλο.
Όπως είναι γνωστό και οι πέντε είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για: « απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση», σε 12 χρόνια κάθειρξη ο καθένας. Με την αθώωσή τους κλείνει μια υπόθεση που αποτέλεσε θρυαλλίδα για την αποχή των μηχανικών του Δημοσίου από τον Απρίλιο – σύμφωνα με απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου – στις ελεγκτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα πολλά ενταγμένα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων της Θράκης να κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα αφού διακόπηκε η χρηματοδοτική ροή, με μεγάλο κόστος στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Παράλληλα όμως μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης προς την πολιτεία ως προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης ενός νομικού πλαισίου πιο ξεκάθαρου σε σχέση με τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες των οργάνων ελέγχου γιατί ουσιαστικά εκεί βρισκόταν η ουσία της υπόθεσης. Καταδικάστηκαν για κάτι που δεν ήταν αρμόδιοι!
Η δίκη
Στο κατάμεστο Εφετείο Θράκης στο πλευρό των κατηγορουμένων ως μάρτυρες υπεράσπισης βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, ο βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης, ο συντάκτης του αναπτυξιακού νόμου κ. Πυλάκης Δημήτρης υπάλληλος του υπουργείου Οικονομίας, ο οποίος ανέλυσε τη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου και συνέβαλε καταλυτικά στην απόφαση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανικών Γιάννης Γρίβας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου και πλειάδα πολιτευτών, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, εκπρόσωποι Συνδέσμων Βιομηχανιών. Επίσης ο τέως υφυπουργός Γεώργιος Ροδίου και ο κ. Γεραγάς που όπως μας πληροφόρησε ο κ. Παραστατίδης τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή. Μετά την αγόρευση των συνήγορων της πολιτικής αγωγής – εκπρόσωποι του δημόσιου – αγόρευσαν οι συνήγοροι της εταιρείας και οι τέσσερις συνήγοροι των κκ. Παραστατίδη – Τσαπνίδη και Γερόπουλο, οι κ.κ. : Στιγιάρης, Δημήτραινας, Γκρόζος και Γιαλάογλου.
Ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης και πρότεινε την άρση όλων των κατηγοριών.
Στις 15.45 εκδόθηκε η απόφαση που ήταν λυτρωτική για όλους αυτούς που έζησαν αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία και θεωρούσαν την πρώτη απόφαση άδικη. Ο κ. Παραστατίδης εμφανώς ανακουφισμένος και λυτρωμένος μίλησε στο «Ε» για όλη αυτή την περιπέτεια και ευχαρίστησε όλους αυτούς που τον στήριξαν.
Παραστατίδης: «Δικαιωμένος ένιωθα από την πρώτη στιγμή. Είχα τη συνείδησή μου ήσυχη γιατί έκανα σωστά τη δουλειά μου. Μπορούσα να κοιτώ όλο τον κόσμο στα μάτια και αυτό το εισέπραξα από την κοινωνία της Ξάνθης. Αυτό με κράτησε δυνατό να αντιμετωπίσω όλη αυτή την περιπέτεια. Είναι μεγάλη υπόθεση μια γλυκιά ματιά, ένα χαμόγελο… παίρνεις δύναμη. Και αυτό το εισέπραξα απ’ όλους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και ιδιαίτερα τους δυο ευπατρίδηδες της κοινωνίας της Ξάνθης τον κ. Ροδίου και τον κ. Γεραγά που μου στάθηκαν σαν πατέρες και ήταν σ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, τον υπουργό μας που ήταν συνεχώς στο πλευρό μου, όπως και τον «αδελφό» μου κ. Μανανά. Μετά απ’ αυτή την αποδοχή και συμπαράσταση και φυλακή να πήγαινα θα’ λεγα: «με αδικείται αλλά η κοινωνία με στηρίζει». Άκουσα και το γιο μου που μου ‘ πε προτιμώ «να πας φυλακή παρά ν’ αλλάξεις χαρακτήρα» και αυτό θα το κρατήσω… Θα’ μαι πάντα άνθρωπος της προσφοράς, θα κάνω τη διαδρομή μου όπως και πριν με το κεφάλι ψηλά με την καρδιά γεμάτη απ’ αγάπη για τους ανθρώπους και το μυαλό γεμάτο ευθύνη για αυτό τον τόπο, γιατί το αξίζει ο τόπος μας και έχουμε υποχρέωση σαν ενεργοί πολίτες να προσφέρουμε απ’ όποια θέση και να’ μαστε. Πρέπει να βλέπουμε το συλλογικό καλό και όχι το ατομικό!».
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανακύκλωση ΤΩΡΑ!

«Όποιος δεν θέλει &#…