Και ο ΟΤΕ πάει στον …Γερμανό του!

0

Μετά την «επίλυση» του Ασφαλιστικού το οποίο μέλλεται να ψηφιστεί την Τετάρτη σειρά έχουν μια σειρά άλλες μεταρρυθμίσεις με πρώτο στην ατζέντα τον ΟΤΕ για τον οποίο η κυβέρνηση δείχνει μια ανεξήγητη σπουδή για να τον… ξεφορτωθεί μια ώρα αρχύτερα. Μετά την αρχική βολιδοσκόπηση που είχε γίνει πέρυσι αναλαμβάνει εκ νέου δράση ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος αποκαλύπτοντας τα χαρτιά του κάνει λόγο για μοντέλο συνδιοίκησης του ΟΤΕ στο οποίο θα έχουν ρόλο και η Deutsche Telekom και το Ελληνικό Δημόσιο.
Πωλείται όπως είναι επιπλωμένος…
Σημειώνεται ότι στον ΟΤΕ το Δημόσιο κατέχει το 28% η Marfin το 20%, ενώ μικρότερα μερίδια κατέχει η ΑΤΕ και άλλοι μέτοχοι. Η τιμή απόκτησης ποσοστού της Γερμανικής εταιρείας από το Δημόσιο, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν θα είναι πάνω από 8%, ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει το 20% που σύμφωνα με τη νομοθεσία του δίνει το δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις, όπως οι εξαγορές, εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όμως οι εργαζόμενοι ανησυχούν και δεν εφησυχάζουν καθώς δεν αποκλείουν ότι τελικά η γερμανική εταιρεία αφού έχει ήδη αποκτήσει το ποσοστό της Marfin, να αποκτήσει ποσοστά και των άλλων μετόχων ώστε να πάρει το management, γεγονός που θα της επιτρέψει να χαράζει τη στρατηγική του Οργανισμού αλλά και να καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις και η Γερμανική εταιρεία έχει δείξει… ανησυχητικά προς αυτή την κατεύθυνση δείγματα γραφής. Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως θα απολύει 3-4.000 εργαζομένους κάθε χρόνο ως το 2010 από την T-Systems. Πρόκειται για τη θυγατρική της D.T. που καλύπτει κυρίως επιχειρησιακούς πελάτες και αναλαμβάνει σύνθετα έργα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Ο ακριβής αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν θα εξαρτηθεί από την πορεία της εταιρείας, ενώ οι περικοπές αποφασίστηκαν από την D.T. στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Ο ΟΤΕ πάει στον …Γερμανό του!
Παρότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Παν. Βουρλούμης τόνισε πως «οι αλλαγές που θα φέρει στον ΟΤΕ η είσοδος στο κεφάλαιο και στη διοίκησή του ενός μεγάλου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού δεν πρόκειται ούτε κατ’ ελάχιστον να επηρεάσουν τα συμφέροντα των μελών της ΠΕΤ-ΟΤΕ, ούτε κανενός άλλου εργαζόμενου… Η πρόθεση είναι να δυναμώσει ο Οργανισμός μας διατηρώντας τον ελληνικό του χαρακτήρα… Τα ουσιαστικά συμφέροντα και δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και του Δημοσίου γενικότερα θα βγουν δυναμωμένα από την είσοδο της D.T.», ΠΕΤ και ΟΜΕ-ΟΤΕ αφού οι εργαζόμενοι δεν έδειξαν να πείθονται με το κατά πόσο …ο Γερμανός θα σώσει τον ΟΤΕ και προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
3ήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις
Όπως μας πληροφορεί ο γεν. γραμματέας της ΠΕΤ – ΟΤΕ στο τοπικό συμβούλιο Ξάνθης και εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία κ. Ρέστας Σπύρος, την αρχή κάνει σήμερα η ΠΕΤ-ΟΤΕ με 24ωρη απεργία, ενώ τη σκυτάλη παίρνει από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή και για 3 ημέρες η ΟΜΕ-ΟΤΕ με επαναλαμβανόμενες 24ωρες κινητοποιήσεις. Όμως έπεται και συνέχεια και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των Γερμανών στον ΟΤΕ.
Τις ημέρες της απεργίας οι εργαζόμενοι δεν θα δουλεύουν. Αυτό δεν θα έχει τον αντίκτυπο που είχε η απεργία στη ΔΕΗ – σύμφωνα με τον κ. Ρέστα – καθώς τα τηλέφωνα είναι ψηφιακά και οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρηθούν απλά θα υπάρχει καθυστέρηση στις νέες συνδέσεις και στην επιδιόρθωση βλαβών όχι όμως σε νοσοκομεία, στρατό αστυνομία κ.λ.π.: «Ξεκινάμε ένα αγώνα και θέλουμε τη στήριξη των πολιτών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα είναι επιζήμια και για το Οργανισμό αλλά και για τους πολίτες. Μην ξεχνάμε ότι ο ΟΤΕ με την παρούσα του μορφή ασκεί και κοινωνικό έργο» καταλήγει ο κ. Ρέστας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…