’Καυτή’ Παρασκευή για την Ξάνθη

0

‘Καυτό’ απεδείχθη το απόγευμα της Παρασκευής για την Ξάνθη αφού εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε δυο σημεία της πόλης με διαφορά μιας ώρας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ευτυχώς κλήθηκε αμέσως και δεν είχαμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τραγικές συνέπειες.
Ακόμη δε μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι και τα μηνύματα τα πήρε για τους μήνες που έρχονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης. Τις τελευταίες μέρες έχει κληθεί ν’ αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά σε σχέση με την συνήθη ‘κίνηση’ αφού την περασμένη εβδομάδα, τρεις φορές χρειάστηκε να σταλεί όχημα στην περιοχή πίσω απ’ το ‘Νησάκι’.
Απαραίτητος ο άμεσος καθαρισμός της περιοχής!
Η ρεματιά που βρίσκεται πίσω απ’ το ‘Νησάκι’ στην άκρη της Παλιάς Πόλης, παρουσιάζει μια εικόνα που εκτός από απαράδεκτη είναι και άκρως επικίνδυνη. Εποχικό φαινόμενο αποτελεί η παρουσία ενός βαμβακοειδούς στρώματος που έχει καλύψει όλη την περιοχή και προέρχεται απ’ τις λεύκες που υπάρχουν στην περιοχή. Όπως μας ενημέρωσαν απ’ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως εύφλεκτο υλικό που εκτός απ’ το γεγονός ότι πιάνει πολύ εύκολα φωτιά, τη μεταδίδει και πολύ γρήγορα. Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν άκρως επικίνδυνο για την περιοχή που εκτός από θάμνους και δέντρα έχει και πολλά ‘τσαλιά’ που επίσης αναφλέγονται πολύ εύκολα.
Οι δυο απ’ τις τρεις περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οφείλονται σύμφωνα με πληροφορίες από παιδιά που απολαμβάνουν να παίζουν με το βαμβακόστρωμα, βάζοντάς του φωτιά. Ο μόνος τρόπος για ν’ αποτραπεί επανάληψη του φαινομένου και ν’ αποσοβηθεί ο κίνδυνος επέκτασης μιας ενδεχόμενης ανάφλεξης, που θα οδηγούσε στο πολύτιμο και μοναδικό περιαστικό άλσος, είναι ο άμεσος καθαρισμός της περιοχής απ’ το επικίνδυνο υλικό.
Όπως διαπιστώσαμε στην επίσκεψη που επιχειρήσαμε στην περιοχή απ’ το μονοπάτι που έχει δημιουργηθεί, ενώ η φωτιά ξεκίνησε απ’ την άκρη του τσιμέντου που οριοθετεί το τέλος της περιοχής, πολύ γρήγορα διέτρεξε μεγάλο κομμάτι και μόνο η έγκαιρη παρέμβαση των ανδρών της πυροσβεστικής που κλήθηκαν αμέσως απ’ τους περιοίκους, σταμάτησε τις φλόγες. Αν αργούσαν λίγα λεπτά, οι συνθήκες θα ήταν πλέον πολύ δύσκολες για το σβήσιμο της φωτιάς που θα κατάκαιγε τα ξερά φύλλα και θάμνους που υπάρχουν στη ρεματιά.
Ευθύνες και πρόληψη
Οι δυσκολίες που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολλές και για την απλή πρόσβαση των οχημάτων της πυροσβεστικής όπως διαπιστώσαμε καθώς και η πρόσβαση των πυροσβεστών στη ρεματιά λόγω του πυκνού των φυλλωμάτων. Ευθύνη για τον καθαρισμό έχει ο Δήμος Ξάνθης που επιβάλλεται να επιληφθεί άμεσα του θέματος για να μη θρηνήσουμε πολύτιμα δέντρα. Η λύση που ακούστηκε για καθαρισμό του βαμβακοστρώματος από κατοίκους της περιοχής μπορεί να βοηθήσει κι αν κρίνουμε απ’ την εθελοντική διάθεση των ξανθιωτών, σίγουρα θα υπάρξουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες που θα δράσουν. Η συνολική και υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος όμως είναι εκείνη που θα αποσοβήσει τον τεράστιο κίνδυνο και οι αρμόδιοι θα πρέπει να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα πριν είναι πολύ αργά.
Άμεση αποκατάσταση των αιθουσών στο Δροσερό
Την Παρασκευή επίσης, το απόγευμα στις 6.30’, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης για φωτιά που εκδηλώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Δροσερού. Δυο απ’ τις προκατασκευασμένες αίθουσες του σχολείου που βρίσκονται στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος, κάηκαν ολοσχερώς λόγω των ιδιαιτέρως εύφλεκτων υλικών παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής. Στον τόπο βρέθηκαν ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και ο Διευθυντής της Νομαρχίας Ξάνθης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης η φωτιά δεν προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ενώ έγινε αυτοψία και διενεργείται έρευνα για τα αίτιά της.
Την επομένη, Σάββατο πρωί, τον χώρο επισκέφθηκε ο Γραμματέας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και με την αναχώρησή του απομακρύνθηκαν τα απομεινάρια των καμένων αιθουσών απ’ τον προαύλιο χώρο και την επομένη τοποθετήθηκαν οι νέες προκατασκευασμένες αίθουσες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…