Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Η Βιστονίδα συζήτησε για το μέλλον της

Η Βιστονίδα συζήτησε για το μέλλον της

0

Το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Βιστονίδας που θα στηριχθεί η ανάπτυξη και το μέλλον του Δήμου, όπως καταρτίστηκε απ’ την μελετητική ομάδα που της είχε ανατεθεί κι εγκρίθηκε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, παρουσιάστηκε στους δημότες και μετά την δημόσια διαβούλευση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν, παίρνει τον δρόμο της τελικής διαμόρφωσης.
Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Απριλίου 2008 πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση στο Δήμο Βιστονίδας για το επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου στη Διομήδεια για τις δυτικές περιοχές του δήμου και στον Πολύσιτο αντίστοιχα, για τις ανατολικές.
Σχέδιο ‘εργαλείο’ για την ανάπτυξη του Δήμου
Επιθυμία της δημοτικής αρχής του Δήμου Βιστονίδας όπως μας ανέφερε ο Δήμαρχος Ν. Ζλάτκος, δεν είναι η ‘διεκπεραίωση’ μιας υποχρέωσης αλλά το επιχειρησιακό σχέδιο να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο για την αναπτυξιακή τροχιά της περιοχής. Στα πλαίσια αυτής της βούλησης, πραγματοποιήθηκαν και οι δυο συγκεντρώσεις για δημόσια διαβούλευση με τους δημότες ώστε ν’ ακουστούν οι προτάσεις αλλά και οι τυχόν ενστάσεις τους για το στρατηγικό σχέδιο. Στόχος η όσο το δυνατόν πληρέστερη τελική πρόταση που θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την ομαλή και ασφαλή ανάπτυξη του δήμου.
Απαραίτητο μέτρο που θα βοηθήσει
Πρώτη φορά όπως ανέφερε στους παρευρισκόμενους που είχαν γεμίσει το Πολιτιστικό Κέντρο Πολυσίτου, ο κ. Ζλάτκος, δίνεται η δυνατότητα κατάρτισης Επιχειρησιακού Σχεδίου στους δήμους απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα μέτρο που είναι απαραίτητο για να γνωρίζουν τόσο οι δημότες όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς, τα πλαίσια στα οποία θα κινείται μια περιοχή αλλά να λαμβάνονται υπόψη και τα στοιχεία που καταγράφονται και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου.
Τρεις είναι οι βασικές αρχές που στηρίχθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο όπως ενημέρωσε ο Γ. Κοροβίλιας, μέλος της μελετητικής ομάδας που έχει αναλάβει την κατάρτιση του σχεδίου, που το παρουσίασε:
– η ανταγωνιστικότητα της περιοχής
– η προστασία του περιβάλλοντος
– η κοινωνική ευημερία
Καταγραφή στοιχείων και προτάσεις
Το Στρατηγικό Σχέδιο που παρουσιάστηκε αναφέρεται αρχικά στην καταγραφή των στοιχείων και των δεδομένων που χαρακτηρίζουν τον Δήμο Βιστονίδας καθώς και την βούληση της δημοτικής αρχής και τους άξονες που θα κινηθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια. Συνεχίζοντας αναφέρεται στις τάσεις που υπάρχουν καθώς και τις προοπτικές ενώ εντοπίζονται και τα προβλήματα και το πλαίσιο αντιμετώπισής τους.
Η στρατηγική στηρίζεται σε πέντε στόχους που αναλύονται ενώ καταλήγει με την πρόταση του επιχειρησιακού σχεδίου και τους πέντε άξονες που στηρίζεται και αναλύονται χωριστά ο καθένας. Τέλος αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες δράσεις σε κάθε τομέα, που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην ανάπτυξη της περιοχής, όπως αστικές αναπλάσεις, έργα οδοποιίας, κοινωνικές υποδομές, χωρικές παρεμβάσεις υπερτοπικού χαρακτήρα, υποδομές προστασίας περιβάλλοντος. Απ’ το σχέδιο δε λείπουν οι προτάσεις για δράσεις που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της περιοχής καθώς και την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Μετά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι παρευρισκόμενοι δημότες και αναμένεται η τελική διαμόρφωση των προτάσεων που θα ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …