Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Η Τοπική αυτοδιοίκηση σε ρόλο στυλοβάτη για την αντιμετώπιση της κρίσης

Η Τοπική αυτοδιοίκηση σε ρόλο στυλοβάτη για την αντιμετώπιση της κρίσης

0

Νέα πορεία χαράσσει η τοπική αυτοδιοίκηση με τη απόφασή της να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αποφάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ειδικότερα οι άξονες του σχεδιασμού αφορούν: Την ενίσχυση της Τοπικής Απασχόλησης, της Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής.
Αυτό αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που ξεκίνησε τις εργασίες του την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη (Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» ) και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 28 Νοεμβρίου). Η κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο. Ομιλητές επίσης ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός, ο υφυπουργός κ. Αθανάσιος Νάκος και οι γ. γραμματείς των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομίας ενώ παρέστη και μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου καθώς επίσης και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων
Η Τοπική αυτοδιοίκηση σε ρόλο στυλοβάτη για την αντιμετώπιση της κρίσης
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου κατατέθηκε ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα – αντίδοτο στις επαπειλούμενες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, που εξειδικεύεται σε εννέα υποπρογράμματα και αφορούν πολιτικές που ασκούνται ήδη από δήμους της χώρας (απασχόληση, επενδύσεις, στήριξη μικρών δήμων, συγκοινωνίες, κοινωνικές δομές, εξοικονόμηση ενέργειας, περιβάλλον, πολιτισμός).
Κεντρικός δηλαδή στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αμέσως επόμενη περίοδο είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών τέτοιων που θα θωρακίσουν την ίδια την Αυτοδιοίκηση, αλλά ταυτόχρονα θα υπηρετούν την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη, θα συμβάλλουν στη συγκράτηση της ύφεσης, στην κοινωνική στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Στήριξη των μικρών Δήμων
Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, ως πρόεδρος της Επιτροπής για το ΕΣΠΑ, ήταν ο εισηγητής της κεντρικής πρότασης της ΚΕΔΚΕ, που αφορούσε ένα πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης που στοχεύει στη στήριξη των μικρών δήμων που δεν έχουν πιστοποίηση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση και να μπορέσουν να απορροφήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την εκτέλεση έργων και την υλοποίηση προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα προτάθηκε η σύσταση μέσα στις ΤΕΔΚ ομάδων έργου οι οποίες θα βοηθούν τους μικρούς ΟΤΑ στην ωρίμανση των έργων τους, με άμεσα αξιολόγηση και παρακάμπτοντας διαδικασίες διαγωνισμών και αναλαμβάνοντας τις μελέτες όπως επίσης και την εκτέλεση των έργων μετά την έγκριση από την εταιρεία «ΔΗΜΟΣ Α.Ε.». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κόστους 7,6 εκ. ευρώ
Τι είπαν οι πολιτικοί
Ο κ. Κοντός στην ομιλία του ανέλυσε τους άξονες του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και πως μπορούν οι ΟΤΑ να επωφεληθούν για την εκτέλεση έργων και δράσεων. Ο κ. Παπανδρέου καυτηρίασε την κυβερνητική πολιτική που αφορά στα οικονομικά των ΟΤΑ και ζήτησε να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση. Σημειώνεται ότι αυτό είχε προγραμματιστεί να είναι το κεντρικό θέμα του συνεδρίου όμως προηγήθηκε το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (16 Νοεμβρίου), όπου ο κ. Παυλόπουλος ουσιαστικά το έστειλε στις …καλένδες μέχρι τον Μάρτιο που αποφασίστηκε να συζητηθεί, με την μη έγκριση της πρότασης της ΚΕΔΚΕ για τη χρηματοδότηση με 4,7 δις δύο προγραμμάτων προετοιμασίας και στήριξης των δήμων, επικαλούμενος την οικονομική κρίση. Έτσι ουσιαστικά η οικονομική κρίση ανέστειλε την διοικητική μεταρρύθμιση!
Παραλειπόμενα του συνεδρίου…
Ένταση δημιουργήθηκε όταν τόσο έξω, όσο και στην αίθουσα διεξαγωγής του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ εισχώρησαν διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, αλλά και καταστηματάρχες προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους που αφορούσαν εργασιακά αιτήματα στον τομέα των κοινωνικών δομών («Βοήθεια στο Σπίτι») στην καθαριότητα αλλά και στην κατάργηση του 2% και το 5% στους καταστηματάρχες. Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Ξάνθης και το σωματείο καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίοι όπως μας ενημερώνουν διαμαρτυρήθηκαν: « για το απαράδεκτο χαράτσι του Δημοτικού φόρου 2% και 5 % που πληρώνουν καθώς και για τα δημοτικά τέλη που κατά βούληση επιβάλλουν οι Δημοτικές Αρχές. Διανεμήθηκαν σε όλους του αιρετούς του Συνεδρίου αντίγραφο συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής στο κλαδικό μας περιοδικό το Φεβρουάριο του 2004, όπου δεσμεύονταν στην κατάργηση αυτού του αισχρού φόρου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα κάναμε αισθητή τη παρουσία μας φωνάζοντας για το δίκαιο των αιτημάτων μας. Στο περιθώριο του συνεδρίου μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν Κυβερνητικούς και Αιρετούς παράγοντες».
Σήμερα θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα των συζητήσεων και οι εργασίες θα κλείσουν με την ψήφιση των σχετικών αποφάσεων.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…