Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Η νεανική επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

Η νεανική επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

0

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Β.Ε. Ξάνθης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008, στις 19:00, ημερίδα με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα – Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Θυρίδα Νεανικής Επιχειρηματικότητας Α.Μ.Θ. σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ξάνθης και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ξάνθης και ήταν ενταγμένο σε μία ενημερωτική προσπάθεια τόσο για την λειτουργία των Θυρίδων, όσο και για την προώθηση της ιδέας της Νεανικής ΅Επιχειρηματικότητας σε όλες της πόλεις της Ελλάδας. Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Αντώνης Γραβάνης, συντονιστής της Θυρίδας Α.Μ.Θ., η κα Λαμπρινή Κορδιά, οικονομολόγος και επιχειρηματική σύμβουλος του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Α.Μ.Θ. και ο κ. Γιάννης Δασκαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας «ΤΕΧΝΗ – ΠΑΝΤΕΛΟΣ» Α. Ε. Στην ημερίδα μίλησε επίσης και ο κ. Στέφανος Οικονόμου, σύμβουλος της νεοϊδρυθείσας Αντένα Ξάνθης.
Στην παρουσίαση της λειτουργίας των Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας από τους ομιλητές έγινε γνωστό ότι είναι μία κοινή δράση, τόσο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσο και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στόχος της είναι να λειτουργήσουν οι Θυρίδες αυτές σαν τοπικά γραφεία πληροφόρησης και ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μαθητές και αποφοίτους δευτεροβάθμιας τριτοβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης, φοιτητές δημοσίων ΙΕΚ, απόφοιτους σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και σε αποφοίτους ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, έτσι ώστε να στηριχθούν και να προωθηθούν οι επιχειρηματικές τους ιδέες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα υποστηρικτικά προγράμματα των Θυρίδων Νεανικής επιχειρηματικότητας είναι ηλικιακά προσανατολισμένα και απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους 16 έως 32 ετών.
Η στήριξη αυτών των ιδεών πρακτικά γίνεται από τις Θυρίδες, τόσο με ενημέρωση για πηγές και διαδικασίες χρηματοδότησης και δυνατότητες κατάρτισης, όσο και με ενημέρωση για το ισχύον νομικό, φορολογικό και διαδικαστικό πλαίσιο που τις διέπει, καθώς και με πληροφόρηση για παράλληλη δράση άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο που έχει επιλεγεί κάθε φορά από τον υποψήφιο επιχειρηματία. Όμως η παρεχόμενη στήριξη δεν σταματάει εκεί. Οι Θυρίδες αξιολογούν πρακτικά τα επιχειρηματικά σχέδια, σύμφωνα με τους εισηγητές της ημερίδας, δημιουργώντας ένα business plan (χρηματοοικονομικό πλάνο) και επιλέγουν την καλύτερη δυνατή νομική μορφή, καθιστώντας πρακτικά ευκολότερη τόσο την ίδρυση, όσο και την χρηματοδότηση της νέας επιχείρησης, είτε από κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων και επιδοτήσεων, είτε από ιδιωτικά (τραπεζικά ή άλλα) κεφάλαια.
Ο ρόλος τους, τέλος, επεκτείνεται και σε επαφές με φορείς επιχειρηματικότητας (επιχειρήσεις, Επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις), αλλά και σε επιχειρηματικά σεμινάρια σε συλλόγους, σχολεία και διάφορους φορείς, χρησιμοποιώντας έρευνες Πανεπιστημίων, Επιμελητηρίων και άλλων οικονομικών φορέων της χώρας, οι οποίοι μελετούν τις τάσεις της νεανικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, με τις οποίες τροφοδοτείται από το «Παρατηρητήριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας» που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…