Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Η Ξάνθη τίμησε τον πολιούχο της Αγ. Ιωάννη

Η Ξάνθη τίμησε τον πολιούχο της Αγ. Ιωάννη

0

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και τον προσήκοντα σεβασμό, η Ξάνθη τίμησε και φέτος τον Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη, τον πολιούχο της με κορυφαία απ΄ τις εκδηλώσεις την περιφορά της εικόνας του Αγίου και την τέλεση αρτοκλασίας στην Κεντρική Πλατεία που ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της γιορτής από τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου παρουσία των αρχών της πόλης, τεσσάρων Μητροπολιτών και πλήθους κόσμου.
Με πανηγυρικές εκδηλώσεις το διήμερο Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008, γιορτάστηκε και φέτος στην Ξάνθη η αποκεφάλιση του πολιούχου της Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη στις 19.00΄ με την τέλεση του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου.
Πολύς ο κόσμος που ακολούθησε
Στις 20.30΄ ξεκίνησε η πομπή απ’ τον κατάμεστο ναό στην πλατεία Μητροπόλεως και οι ξανθιώτες που είχαν από νωρίς πλημμυρίσει τον χώρο ακολούθησαν την εικόνα που μετέφερε άγημα του στρατού. Με τον προσήκοντα σεβασμό και την τιμή που πρέπει σε μια τέτοια εκδήλωση, η πομπή ξεκίνησε με τους ιερείς και τους επισκέπτες Μητροπολίτες που τίμησαν την πόλη ακολουθούμενους από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και συνοδευόμενη από τις μπάντες του στρατού και του Δήμου Ξάνθης, διασχίζοντας την Παλιά Πόλη, από την Πλατεία Αντίκα και μέσω της οδού Βασ. Κωνσταντίνου, στις 21.00΄ κατέληξε στην κεντρική πλατεία.
Οι ακολουθούντες την εικόνα προστέθηκαν στους ξανθιώτες που περίμεναν στην πλατεία με αποτέλεσμα να γεμίσει πιστούς που με ευλάβεια παρακολούθησαν την αρτοκλασία που τελέστηκε.
Την Ξάνθη τίμησαν με την παρουσία τους στη Γιορτή του Πολιούχου της και συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες οι Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Λαρίσης και Τυρνάβου, Σισανίου και Σιατίστης, Κορίνθου, τους οποίους καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων.
Αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών
Απευθυνόμενος στους ξανθιώτες με τον πανηγυρικό της ημέρας ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου αναφέρθηκε στην ζωή και τον βίο του πολιούχου.
Τις θερμές ευχαριστίες του εξέφρασε ο κ.κ. Παντελεήμων για την παρουσία τους στην Ξάνθη τους παρευρισκόμενους Μητροπολίτες, τους άρχοντες, τον κλήρο και τον απλό λαό που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου.
Την εκπεφρασμένη ανησυχία τους για την νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην κατάργηση της αιτιολόγησης απουσίας απ’ το μάθημα των Θρησκευτικών κατέθεσαν οι ομιλούντες Μητροπολίτες στον χαιρετισμό τους προς τους πιστούς.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις έκλεισαν την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008 με τον όρθρο και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…