Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ’Η καθημερινότητα του πολίτη αποτελεί τη βάση της πολιτικής’

’Η καθημερινότητα του πολίτη αποτελεί τη βάση της πολιτικής’

0

Η νέα συγγραφική απόπειρα ‘Πολιτικό Δεκάπρακτο’ του βουλευτή Ξάνθης Π. Σγουρίδη παρουσιάστηκε στην Ξάνθη από πολιτικούς του φίλους και συγγραφέα που εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον συγγραφέα απευθυνόμενος στους ξανθιώτες που γέμισαν την αίθουσα κι εξάντλησαν τα αντίτυπα.
Το Σάββατο 24 Μαΐου 2008 στις 8 το απόγευμα, στην αίθουσα του ξενοδοχείου ‘Ελισσώ’ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Π. Σγουρίδη με τίτλο ‘Πολιτικό Δεκάπρακτο’.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης Ε. Βενιζέλος, ο βουλευτής ΝΔ Έβρου Α. Δερμεντζόπουλος, ο Θ. Μαργαρίτης μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Συνασπισμού και ο συγγραφέας Χ. Χωμενίδης που προλογίζει και το βιβλίο. Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας ‘ΕΜΠΡΟΣ’ Γ. Διαφωνίδης.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αθήνας Χ. Βερελής, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, ο Αντινομάρχης Θ. Παρτσαλίδης, ο Χ. Πούλιος, μέλη των Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Α. Καραμπίνης, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης και πλήθος ξανθιωτών που γέμισαν την αίθουσα.
Π. Σγουρίδης: «η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι ο πρώτιστος στόχος του πολιτικού»
Για το βιβλίο του ο πολιτικός – συγγραφέας Π. Σγουρίδης ανέφερε: « καθημερινότητα του πολίτη είναι και η βάση της πολιτικής. Ο πολίτης πρέπει να παίρνει απαντήσεις στην καθημερινότητά του και η βελτίωση της καθημερινότητάς του είναι ο πρώτιστος στόχος ενός πολιτικού. Αν αγνοείς την καθημερινότητα, από κει και πέρα αγνοείς την πολιτική στην ουσία της. Τα λέω όλα αυτά γιατί προσπάθησα να προσεγγίσω την καθημερινότητα του πολίτη όχι με την ξύλινη γλώσσα ενός πολιτικού αλλά μέσα απ’ το συναίσθημα και την παρατήρηση και να γράψω τις απόψεις και τις θέσεις μου μέσα από δέκα ιστορίες. Αυτό είναι το ‘Πολιτικό Δεκάπρακτο’, είναι αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μας, ν’ αγκαλιάσουμε τον πολίτη και ν’ αγκαλιάσουμε την επίλυση της καθημερινότητάς του».
Χ. Χωμενίδης: «τα διηγήματά του δεν πάσχουν από ‘λογοτεχνίτιδα’»
Την άποψή του για το ‘Πολιτικό Δεκάπρακτο’ κατέθεσε ο συγγραφέας Χ. Χωμενίδης αναφέροντας: « είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον ότι ενώ συνήθως οι πολιτικοί βγάζουν τόμους με άρθρα ή με δοκίμια, ο Π. Σγουρίδης επέλεξε να εκφραστεί λέγοντας ιστορίες, γράφοντας διηγήματα. Δεν πιστεύω στην λογοτεχικότητα που συνορεύει με τη λογοτεχνίτιδα που αποτελεί την κυταρίτιδα της γραφής που δυστυχώς διαπιστώνουμε σε πολλά βιβλία και τα διηγήματα αυτά δεν πάσχουν. Είναι βγαλμένα μέσα απ’ τη ζωή και δείχνουν ότι ο άνθρωπος που τα έγραψε έχει μια βαθιά βιωματική σχέση με την κοινωνία απ’ την οποία προέρχεται και την οποία εκπροσωπεί. Ελπίζω αυτό το βιβλίο να διευρύνει τον κύκλο του Π. Σγουρίδη και να διαβαστεί όχι μόνο απ’ τους πολιτικούς του φίλους αλλά απ’ όλους. Κάθε άνθρωπος στο μέλλον θα φοράει πολλά κοστούμια, θα κάνει πολλά επαγγέλματα κατά τη διάρκεια της ζωής του κι έτσι είναι εφικτό για έναν πολιτικό να μπορεί να εκφραστεί ως συγγραφέας».
Ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο συγγραφέας
Την παρουσίαση του βιβλίου ‘άνοιξε’ ο Ε. Βενιζέλος που αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στον Π. Σγουρίδη λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαι υπερήφανος που ο Π. Σγουρίδης είναι φίλος μου». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ικανότητα του κ. Σγουρίδη να καταφέρει το πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει απ’ τους συναδέλφους του αν και βουλευτής της ελληνική περιφέρειας και να πρωταγωνιστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή με την εξέχουσα θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής επί σειρά ετών. Αναφερόμενος στην πολιτική πορεία του ξανθιώτη βουλευτή ο κ. Βενιζέλος τόνισε τους αγώνες του για την Ξάνθη και τη Θράκη με τις ιδιαιτερότητές της και εξήρε τις προσπάθειες και το έρεισμα του ξανθιώτη βουλευτή στην ομογένεια. Σε άλλο σημείο ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις μάχες που δίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Π. Σγουρίδης ενώ για το βιβλίο είπε χαρακτηριστικά: «πρόκειται για ένα πολιτικό κείμενο στρατευμένο με λόγο που υπερβαίνει τα στερεότυπα» ενώ κλείνοντας, ορμώμενος απ’ το βιβλίο αναφέρθηκε στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η αριστερά στο σημερινό πολιτικό ‘γίγνεσθαι’ για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Ο βουλευτής ΝΔ Έβρου Α. Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στον άνθρωπο και πολιτικό Π. Σγουρίδη καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία απ’ την γνωριμία μαζί του καθώς και τις κοινές επιδιώξεις τους για την Θράκη μέσα στη Βουλή. Τόνισε δε, τη δυσκολία να είναι ο πολιτικός αυθεντικός και ακέραιος σήμερα όπως ο Π. Σγουρίδης που «έγραψε για να επισημάνει και να προτείνει» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Τη διαπίστωση ότι: «ο Π. Σγουρίδης μετεωρίζεται ανάμεσα στον πολιτικό και στον λογοτέχνη και είναι λογικό» έκανε ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΣΥΝ που ανέφερε συγκεκριμένα: «ο Π. Σγουρίδης πιάνει τα κοινά ΄διακυβεύματα’ και το φορτίο της αριστεράς σε όλους τους τομείς, περιβάλλον, ρατσισμό, οικονομικά. Πρέπει όλοι μαζί να πολεμήσουμε όσα βαραίνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Ο συγγραφέας έχει λογοτεχνικό ύφος και παίζει με τις λέξεις. Περιγράφει πετυχημένα την καθημερινότητα και η διάθεσή του είναι ζεστή και χυμώδης όταν περιγράφει στιγμές κι αναφέρεται σε πρόσωπα, σε ανθρώπους. Μερικές φορές όμως διακόπτεται απ’ το πολιτικό μήνυμα. Με τρυφερότητα ανοίγει μεγαλύτερα πολιτικά ζητήματα και στις περισσότερες ιστορίες πετυχαίνει το πάντρεμα. Σαν πολιτικό, οι φίλοι του και οι ψηφοφόροι της Ξάνθης τον έχουμε κρίνει μια χαρά. Του προτείνω λοιπόν ν’ ασχοληθεί και με την κρυφή του, ίσως αγάπη, τη λογοτεχνία, με περισσότερο ενθουσιασμό. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει όπως και με την πολιτική».
Αφού αναφέρθηκε στα ‘χειρόγραφα’ του βιβλίου που ήταν ο λόγος που γνωρίστηκε με τον συγγραφέα- πολιτικό, ο συγγραφέας Χ. Χωμενίδης είπε για το βιβλίο: «τα κείμενα που διάβασα καλύπτουν το πρώτο ζητούμενο, διαβάζονται. Η ανάγνωση δεν απαιτεί απλώς το να είσαι παρόν, πρέπει να έχει και μια δημιουργική σχέση με το κείμενο. Τα κείμενα του Παναγιώτη είχαν αυτό το βασικό στοιχείο. Μπορεί το κείμενο να είναι λογοτεχνικό αλλά δεν έχει λογοτεχνίτιδα. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι το απόσταγμα μιας εμπειρίας που ήταν προφανές ότι είναι και βαθιά και μακρόχρονη. Εσείς είστε οι πρωταγωνιστές, οι ήρωες, του συγκεκριμένου βιβλίου. Παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, αυτό έκανε ο συγγραφέας και μ&#96

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…