Η ΕΒΖ πάει …Αμερική

0

Εξελίξεις υπήρχαν στο μέτωπο της Βιοαιθανόλης, του επενδυτικού εγχειρήματος της ΕΒΖ στα εργοστάσια Ξάνθης και Λάρισας, στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Συγκεκριμένα κλιμάκιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Δ.Σ., Λεωνίδα Τσολέκα και Δημήτριο Δαρνάκα, σ’ ένα ταξίδι αστραπή στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ το διήμερο10 και 11 Αυγούστου επισκέφτηκε τα δύο εργοστάσια της Renew Energy, της εταιρείας που μαζί με την επίσης αμερικανική Cal West Ethanol, ενδιαφέρεται να επενδύσει για τη μετατροπή των εργοστασίων Ξάνθης και Λάρισας σε μονάδες βιοαιθανόλης.
Η ΕΒΖ πάει …Αμερική
Η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το εργοστάσιο στο Jefferson, έναν βιομηχανικό γίγαντα του οποίου η παραγωγική δυναμικότητα φθάνει τα 130 εκ. γαλόνια αιθανόλης το έτος, όπως και το δεύτερο εργοστασιακό συγκρότημα της Renew Energy στο Oshkosh της ίδιας πολιτείας.
Να σημειώσουμε ότι η Renew Energy έχει μετοχική σχέση με την εταιρεία Utica, η οποία λειτουργεί το Utica Energy, το τρίτο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής αιθανόλης του Ουισκόνσιν.
Σε σύσκεψη, στην οποία μετείχε το κλιμάκιο της ΕΒΖ και οι διοικούντες της αμερικανικής εταιρείας, αναλύθηκαν τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς και οι ιδιαιτερότητες τόσο της ελληνικής εισηγμένης όσο και της αμερικανικής πλευράς.
Επίσης στη σύσκεψη, επικεφαλής του κλιμακίου της Renew Energy ήταν ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Joe Thorner.
H EΒΖ περιμένει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να λάβει τη γραπτή πρόταση των Αμερικανών, σημείο από το οποίο και θα εκκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις.
Προβληματισμός στους αγρότες
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο… εταιρειών μεγάλος είναι προβληματισμός του αγροτικού κόσμου τόσο της Λάρισας όσο και της Ξάνθης ως προς την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιούν τα εργοστάσια. Συγκεκριμένα η ανησυχία των αγροτών επιτάθηκε εξαιτίας πρόσφατων δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΖ, κ. Δημήτρη Δαρνάκα, άφησε να εννοηθεί ότι τα υπό δημιουργία εργοστάσια βιοαιθανόλης στη Λάρισα και την Ξάνθη θα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη καλαμπόκι και όχι τεύτλα, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό τής μετατροπής των ζαχαρουργείων σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Να σημειώσουμε ότι σ’ ότι αφορά την Ξάνθη και παρά τις καλές τιμές που δόθηκαν φέτος για τα τεύτλα η καλλιέργεια έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί όπως μας πληροφόρησαν τευτλοπαραγωγοί του νομού.
Ερωτάται ο κ. Κοντός
Το θέμα έφερε στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό ο Λαρισαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης μεταφέροντας την ανησυχία των Λαρισαίων αγροτών.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρει:
«Με πρόσφατες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, κ. Δημήτρης Δαρνάκας, άφησε να εννοηθεί ότι τα υπό δημιουργία εργοστάσια βιοαιθανόλης στη Λάρισα και την Ξάνθη θα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη καλαμπόκι και όχι τεύτλα, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό τής μετατροπής των ζαχαρουργείων σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχία στους κόλπους των αγροτών του Ν. Λάρισας καθώς διαπιστώνουν ότι:
1)Οδηγείται σε πλήρη εγκατάλειψη η τευτλοκαλλιέργεια, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί στήριξής της μέσω των δύο μονάδων παραγωγής βιοαιθανόλης.
2)Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το εάν το καλαμπόκι που θα χρησιμοποιηθεί στα εργοστάσια της Λάρισας και της Ξάνθης, θα μπορεί να προέρχεται και από γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες.
3)Παραμένει θολό το τοπίο για το ποσοστό συμμετοχής της Ε.Β.Ζ στις δύο θυγατρικές εταιρίες οι οποίες θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των νέων εργοστασίων.
Οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου ενθυμούνται, κύριε υπουργέ, ότι το Μάρτιο του 2007 υπογραμμίζατε από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου πως η βιοαιθανόλη θα δώσει προοπτική στην τευτλοκαλλιέργεια και ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για όλα τα προϊόντα. Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ε.Β.Ζ. έρχονται να καταδείξουν, ωστόσο, ότι η προοπτική που υποσχόσασταν στους καλλιεργητές ζαχαρότευτλων απέχει παρασάγγας από τη σημερινή πραγματικότητα».
Ο κ. Σαχινίδης ερωτά τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης:
-«Ποια θα είναι τελικά η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσουν τα εργοστάσια βιοαιθανόλης Λάρισας και Ξάνθης και με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή της;
-Πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο στις προθέσεις τού στρατηγικού επενδυτή, που θα επιλεγεί για τα δύο εργοστάσια, να περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, όπως μεταλλαγμένου καλαμποκιού;
– Πότε θα ξεκαθαριστεί το ποσοστό συμμετοχής τής Ε.Β.Ζ. στο εταιρικό σχήμα που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τις δύο μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης;».

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…