Η Εγνατία οδός, μοχλός ανάπτυξης

0

Την μετατροπή μιας οδού ταχείας κυκλοφορίας και φυγής, σε μοχλό ανάπτυξης των περιοχών που διατρέχει η Εγνατία οδός, στοχεύει η πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των 12 Νομαρχιών με κοινή στόχευση την ανάπτυξη τω περιοχών.
Την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη σύσκεψη των 12 Νομαρχιών που διατρέχει η Εγνατία οδός. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νομαρχίας Ξάνθης:
«Οριστική συμφωνία των 12 Νομαρχιών για την Εγνατία Οδό ως άξονα τουριστικής ανάπτυξης»
«Στις 13 Ιουνίου 2008, πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη συνάντηση εργασίας, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Νομάρχη Ξάνθης κ. Γεώργιου Παυλίδη, με συμμετοχή Νομαρχών ή εκπροσώπων τους, όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός, με στόχο την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ όλων των Νομαρχιών και πιθανόν του ΕΟΤ για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του συγκοινωνιακού έργου της Εγνατίας οδού, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των Νομών από όπου διέρχεται.
Η συνάντηση εργασίας, η οποία έγινε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και στην οποία προήδρευσε ο Νομάρχης Ξάνθης και συμμετείχαν οι Νομάρχες Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, Θεσπρωτίας, Β. Γιογιάκας, Ιωαννίνων Α. Καχριμάνης, Σερρών Σ. Φωτιάδης, οι αντινομάρχες Έβρου, Γρεβενών, Κοζάνης, Τρικάλων, γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των δύο υπολοίπων Νομαρχιών, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Η. Βάλβης, κατέληξε σε συμφωνία για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τον ανωτέρω σκοπό και αποφασίστηκε έως το τέλος Σεπτεμβρίου να περάσει από τα Νομαρχιακά Συμβούλια όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ συνεχάρη τους Νομάρχες και υποστήριξε ότι «ο ΕΟΤ θα είναι αρωγός σε τέτοιες εξαιρετικές πρωτοβουλίες», επιφυλάχτηκε να εξετάσει νόμιμα και τεχνοκρατικά τη συμμετοχή του ΕΟΤ.
Σχετικά ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ψωμιάδη για την φιλοξενία και τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Ά. Σπηλιωτόπουλο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, όπως και για την προσπάθεια να καταστεί ισοδύναμος τουριστικός προορισμός η Βόρεια Ελλάδα, δήλωσε: «Στόχος της συνεργασίας μας είναι να μετατρέψουμε κατ’ αρχήν τον άξονα της Εγνατίας Οδού σε τουριστικό προορισμό, με ισχυρή ενιαία προβολή. Η Εγνατία μπορεί να μετατραπεί από άξονας φυγής και ταχείας πρόσβασης σε άξονα ευρείας ανάπτυξης. Πρώτη φορά με ασφάλεια, ταχύτητα και ενότητα μπορεί να διασχίσει ο πολίτης την Βόρεια Ελλάδα από την Ήπειρο ως την Θράκη. Όλες οι μορφές τουρισμού, ατομικού, μαζικού, ιστορικού, θρησκευτικού, οικολογικού, μαθητικού, κοινωνικού, μπορούν να αναπτυχθούν επί του άξονα, όπως και ο πολιτισμός. Είναι η απαρχή της ενιαίας ανάπτυξης όλων των περιοχών επ’ αυτού».
Τους παρόντες στη συνάντηση καλωσόρισε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης ο οποίος δήλωσε: «Άξονας πολιτισμού και τουρισμού γίνεται πλέον η Εγνατία Οδός. Είναι μια πρωτοβουλία στην οποία θα συμπράξουμε όλοι. Με τη βοήθεια της Πολιτείας ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε την πηγή πλούτου που λέγεται τουρισμός στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο χώρος της αυτοδιοίκησης πολλά μπορεί να προσφέρει αν δεν είμαστε προσκολλημένοι στα κόμματα, εάν είμαστε ενωμένοι».
Πρώτη συνεργασία και έπεται η συνέχεια…

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παυλίδης: «στη συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στην Ξάνθη πριν από δυο τρεις μήνες, ακολούθησε με δική μου πρωτοβουλία μια ευρεία συνάντηση των δώδεκα νομαρχιών με εκπροσώπηση των μισών τουλάχιστον από νομάρχες και στις υπόλοιπες από αντινομάρχες, με θέμα την οριστικοποίηση του σχήματος για την ανάδειξη της Εγνατίας οδού ως τουριστικού προορισμού. Ως ενός προορισμού δηλαδή που να απευθύνεται στον κοινωνικό, στον θρησκευτικό, στον οικολογικό, στον ιστορικό, στον μαθητικό και κάθε μορφής τουρισμό. Φιλοδοξία μας είναι μέσα από μια εντατική προσπάθεια προβολής σε όλο το μήκος αυτού του άξονα, να ενοποιηθεί κατ’ αρχήν τουριστικά και πολιτιστικά και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια κοινή αναπτυξιακή πολιτική και πρακτική». Πρώτη κοινή δράση και προσπάθεια που όμως ανοίγει τον δρόμο όπως μας είπε ο Νομάρχης Ξάνθης: «είναι η πρώτη φορά που όλο το μήκος, απ’ την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο, συνεργάζεται πάνω σε μια προσπάθεια, σ’ ένα έργο, σε μια δράση. Πιστεύω ότι είναι η απαρχή για πολλά έργα και δράσεις, για πολλές προσπάθειες στο μέλλον και νομίζω ότι η ενοποιημένη αυτή δράση που πρέπει να σημειώσω ότι έχει την απόλυτη υποστήριξη του Υπουργού Τουρισμού τον οποίο ευχαριστώ δημόσια. Θα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα».
Από δρόμος φυγής, δρόμος ταχείας ανάπτυξης
Τη δυνατότητα μετατροπής της Εγνατίας σε οδό ανάπτυξης τόνισε ο κ. Παυλίδης: «δε θέλουμε η Εγνατία να είναι δρόμος φυγής ή δρόμος που να αφαιρεί. Θέλουμε κι αυτή είναι η δική μου προσπάθεια που είχα και την πρωτοβουλία, να είναι ένας δρόμος που να προσθέτει. Να είναι ένας δρόμος που να φέρνει. Θα εργαστούμε συστηματικά καταγράφοντας με προσοχή όλες τις διαστάσεις της υπάρχουσας κατάστασης και πάνω σ’ αυτή να χτίσουμε τις νέες μορφές ανάπτυξης που θα φέρει η Εγνατία η οποία μέχρι αυτή την ώρα λειτουργεί ως ένας δρόμος φυγής. Πρέπει να τονίσω ότι με μια συζήτηση που είχα με τον κ. Γούλα, εκτιμούν ότι μέχρι τέλους 2008 θα είναι περατωμένος ο δρόμος εκτός από δυο σημεία. Ο δρόμος που μπορεί να κινείται κάποιος με ταχύτητα και ασφάλεια, πρέπει να μετατραπεί σε πολλαπλό άξονα ανάπτυξης».
Κλείνοντας ο Νομάρχης Ξάνθης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των κινήσεων: «το ενδιαφέρον των συναδέλφων μου παραμένει σοβαρό και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις που θα περάσουν απ’ τα Νομαρχιακά Συμβούλια για να υπογραφεί πανηγυρικά η προγραμματική σύμβαση και να συγκροτηθούν και τα όργανα διοίκησης της προγραμματικής σύμβασης. Η αρχή αυτή που κάναμε είναι μια πολύ σημαντική αρχή και για άλλα γεγονότα συνεργασίας. Ήδη έχουν γίνει προτάσεις όπως αυτή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη. Πιστεύουμε ότι θα μας στηρίξει και η κυβέρνηση αφού μια τέτοια προσπάθεια στηρίζει και την δική της αναπτυξιακή προσπάθεια».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…